Czajniczki i dzbanki do herbaty

Started by mariusz, 16 August, 2009, 23:43:01 PM

Previous topic - Next topic

ziomiwan

Szukaj na allegro, często można zakupić tanio od nieświadomych wartości takich naczyń sprzedających.

Zestaw który pokazałem prezentuje się znakomicie, oraz bardzo przyjemnie pije się niego herbatę.
Czegoś takiego szukałem ;) .

Obelux

ziomiwan

Jako, że kupuję nowy zestawik do herbaty swój chcę sprzedać aby nie kurzył się na półce.

http://allegro.pl/show_item.php?item=1514600525 

Jest świetny, ale nie za bardzo mam gdzie kolekcjonować ceramikę więc muszę się z nim rozstać :( . Oczywiście jest porządnie wyczyszczony i potraktowany wrzątkiem, a dziubek wyciorem do bombilli.

Lukas

no ładnie a ja nie dawno także kupiłem gawiany ;) gdyby nie to kupiłbym z chęcią, ale moja druga połówka może już nie wytrzymać kolejnego zestawu, który zawali jej szafki w kuchni ;)

ale świetny zestaw na pewno godny polecenia, a jakiś foty lub namiary na ten nowy ? w sumie to chyba byłby dobry pomysł na nowy temat, ze zdjęciami naszych akcesorii herbacianych. Jak tylko do mnie dotrze to co zamówiłem, porobię foty całej mojej kolekcji.

w drodze mam chapana, już trzeba wymyślać argumentacje, dlaczego akurat potrzebuje tej kolejnej półki ;)

ziomiwan

Hahaha wymyśl dobrą wymówkę! ;)

Na razie nie mogę się zdecydować co kupić. Na pewno dzbanuszek o pojemności do 200-250ml i dwie czarki. Ale myślę i myślę i nie wiem jaki...
Jak tylko się zdecyduję to pochwalę się nowym nabytkiem.

Pomysł na wątek dobry i czekający na realizację, a więc Łukaszu do dzieła!! :)

krzysztofsf

Quote from: ziomiwan on 17 March, 2011, 15:50:11 PM
Jako, że kupuję nowy zestawik do herbaty swój chcę sprzedać

Tylko dlaczego sprzedajesz gawian a nie gaiwan? :)

Dodaj jeszcze w tytule aukcji "czajniczek"

Czekam na dwa gliniane, do tego później planuje dokupić szklany - inaczej na pewno bym sie skusił na udział w licytacji.

ziomiwan

Dziękuję Krzysztofie za zwrócenie uwagi na tę literówkę. Już poprawiam ;)  Dopiero teraz też zauważyłem, że również Łukasz zobaczył tą literówkę :D hahaha

ziomiwan

A ja znów sprzedaję kupiony po okazyjnej cenie zestaw do herbaty ;)

Kupiłem przypadkiem, ale dla mnie jednak okazał się nie taki jak sobie wymyśliłem, że chcę.

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=1533942429
Cena tylko 35zł, ale dla forumowicza za 30zł plus przesyłka jeśli taki się znajdzie ;)

krzysztofsf

Możesz podać jakie pojemności, oraz jakieś zdjęcie czajniczka od wewnątrz - jak wygląda filtr.
No i czy jesteś pewien, ze jest to komplet do picia - kontaktu z żywnością, a nie tylko ozdobny do postawienia?
Skład glinki moze byc w tym drugim przypadku nieciekawy.

ziomiwan

Podać mogę niewiele więcej niż to co podałem.
Filtr w czajniczku składa się z kilku małych otworów 3chyba.

Sprzedawca poprzedni napisał, iż jest to "Serwis do herbaty wykonany w Chinach przywieziony z Hong-Kongu".

O ile sam czajniczek zadowoliłby mnie na takie porcje herbaty o tyle czarki są dla mnie przymałe dlatego sprzedaje. Dzbaneczek do studzenia wody również ma odpowiednią wielkość.

krzysztofsf

Ale w ml. pojemności czajniczka i czarek - bo nie wiem co zadawala Ciebie, a co twoją Żonę ;)

ziomiwan

Dzbanuszek na oko 100-150ml. Czarki trudno mi określić, na łyczek?

tanhayi

łyk ma około 75ml;p mój;). łyczek z 30/50;p ale czarki cha-bei mają przeważnie około 20ml
Herbatyzm jest kultem piękna, które daje się odnaleźć w codziennej, szarej egzystencji. Wdrąża poczucie czystości i harmonii, tajemnicę wzajemnej życzliwości i romantyzm ładu społecznego. Jest uwielbieniem niedoskonałości, nieśmiałą próbą osiągnięcia czegoś znośnego w naszym nieznośnym życiu.

krzysztofsf

Quote from: ziomiwan on 29 March, 2011, 20:28:45 PM
Dzbanuszek na oko 100-150ml. Czarki trudno mi określić, na łyczek?

No to faktycznie nieco za małe - na kilkuosobowe gongfu a nie na pojedyńczego herbatopijaka z czajniczkiem i czarką.
Musze się opamiętac - też mi się robi za dużo sprzętu, a do tego jestem zastawiony czajniczkami z czasów gdy pilem wiadrami "po europejsku"

tanhayi

Ja posiadam tylko takie coś. Aczkolwiek całe granatowe;) Miło mi się korzysta, nie mam żadnego gaiwana/gaiwanu, podgrzewacza, czarek...nic ;)  Mam małe filiżaneczki około 120ml. Które służą mi jako gaiwany. I tyle;) Jestem uczniem, finanse ledwo co starczają mi na herbaty. Więc akcesoria te muszą zaczekać.
Herbatyzm jest kultem piękna, które daje się odnaleźć w codziennej, szarej egzystencji. Wdrąża poczucie czystości i harmonii, tajemnicę wzajemnej życzliwości i romantyzm ładu społecznego. Jest uwielbieniem niedoskonałości, nieśmiałą próbą osiągnięcia czegoś znośnego w naszym nieznośnym życiu.