Skuteczne odchudzanie się z herbatą?

Started by mariusz, 23 November, 2009, 00:12:07 AM

Previous topic - Next topic

mariusz

Temat o tyle ciekawy, że każdy ma pewne teorie na ten temat :)

Ja też, choć odchudzać się nie muszę - mogłem trochę z dystansu obserwować wysiłki pewnych osób w dążeniu do upragnionych celów, oraz dokonywać wnikliwych analiz popartych pewną naukową wiedzą.

Nasuwa mi się przy tym spostrzeżenie, iż tak naprawdę decydują o sukcesie nawyki które mamy lub które zdołamy w sobie wytworzyć. Nie chcę pisać o motywacji i wytrwałości, gdyż jest to pewien poziom na którym chyba nikogo nie trzeba przekonywać że brak otyłości to lepsze samopoczucie, więcej energii do działania, mniej chorób itp.

Zanim wkrótce zamieszczę część opracowanej przez nas instrukcji do zestawów "intensywnego oczyszczania" oraz "smacznego wyszczuplania",
chcę przekazać bardzo ważną informację,

aby herbaty Pu erh nie traktować jako panaceum na zgrabną sylwetkę.. Jest to bowiem świetna herbata (hmm kiedyś by mi to przez usta nie przeszło, gdybym nie poznał jej prawdziwe oblicza), lecz jej najważniejszą właściwością leczniczą jest wpływ na obniżenie poziomu cukru we krwi. Jeśli ktoś zatem pije tylko tą herbatę aby poradzić sobie z nadmiarem kilogramów, powinien włączyć również inne płyny i napoje, aby nie narobić sobie szkody.

A jakie są Wasze sposoby na skuteczne odchudzanie?

Digoxin

Dieta niskoglikemiczna oraz sport - rower stacjonarny, bieganie, brzuszki. Dzięki temu zrzuciłem 17 kilo w 4 miechy.

Herbata zielona w odchudzaniu nie pomoże - niech się nikt nie łudzi, choć niektórzy producenci suplementów z nią sugerują, że tak może być. Nic z tego. Pijam 2-3 litry herbaty dziennie i w czasie, kiedy miałem jeszcze nadwagę nie miało to żadnego wpływu na wagę. Jak źle jadłem - tyłem i tyle.
"Zielonoherbatyzm drogą do wyższej fazy przemian"

Tymah

Schudłem swego czasu w 3-4 miesiące 10kg, po prostu przestając jeść tak dużo, jak kiedyś i zdecydowanie zwiększając udział owoców/warzyw w diecie.

Ponad rok temu przeszedłem na dietę wegańską i od tego czasu nie mam kompletnie żadnych problemów z wagą, jest na idealnym poziomie. Energii również mam mnóstwo, dzięki tej diecie nigdy nie jestem ociężały, a dodatkowo zwiększyła się świeżość myślenia - może przez duże ilości orzechów. Przy okazji przestałem chorować - wcześniej dość często łapały mnie jakieś wirusy, a wciągu ostatniego roku nie byłem chory ani razu, zapewne ma to jakiś związek z dietą. ;)

mariusz

Ja mam podobne zdanie, chociaż kiedyś intensywnie pijąc zieloną herbatę chudłem w oczach... przy nie zmienionych nawykach żywieniowych. Ale było to kilka lat temu, i wpływ na to miał głównie regularny ruch.

Poniżej obiecana część instrukcji:

Specjalnie skomponowany zestaw wspomagający oczyszczanie organizmu, posiada wiele cennych składników, które – przy właściwym stosowaniu pomogą cieszyć się zarówno dobrym zdrowiem jak i figurą.

Poniżej znajdują się najważniejsze zasady pomagające wydobyć z tych darów natury, jak największą dla nas moc i uczynić skutecznymi.

1.Sporządzone we właściwych temperaturach napary należy pić między posiłkami, najlepiej co najmniej godzinę po posiłku nigdy w ich trakcie. Niektóre ze składników zestawu mogą zwłaszcza spożywane w większych ilościach podczas posiłków mieć niekorzystne skutki uboczne:
   Pu erh – jak każda herbata pita w ogromnych ilościach upośledza wchłanianie magnezu i    żelaza w organizmie,
           Yerba Mate – poprzez zawarte w niej bardzo duże ilości składników pobudzających,     sugerujemy nie spożywać jej wieczorem, oraz zalecamy nie przyrządzać jej jeśli karmimy    piersią.

2.Nie słodzić – cukier jest bardzo trudno przyswajalnym i rozkładalnym przez organizm elementem. Ponadto, spożywanie cukru upośledza zdolności regeneracyjne komórek.

3.Dbanie o właściwe dobieranie herbat do własnego rytmu dobowego, pozwoli na lekkie pobudzenie wtedy kiedy trzeba, oraz brak problemów z zaśnięciem. Należy przy tym pamiętać iż pobudzające działanie mają yerba mate, mniejsze ma Sencha z Combuchą, oraz prawie neutralny jest Pu erh.

4.W zależności od potrzeb i intensywności kuracji, która dla każdej osoby może się istotnie różnić, polecamy przykładowy rozkład dnia:

Rano: najlepiej co najmniej na pół godziny przed śniadaniem wypić yerba mate. Po śniadaniu można napar z mate sporządzić drugi raz, lub zaparzyć coś innego -  Moc Combucha lub Lapacho

Godziny okołopołudniowe: Wtedy pozostaje największa dowolność w stosowaniu, jedynie ważne jest przestrzeganie zasady ,,między posiłkami".

Godziny popołudniowe: Korzystnie jest po południu oddziaływać na organizm herbatą Pu Erh, ale nie ma przeciwwskazań do stosowania innych naparów.

Godziny wieczorne: Nadają się najbardziej:Lapacho, Mieszanka oczyszczająca z senesem, a także można we wczesnych godzinach wieczornych śmiało pić Pu erh.

Wskazówki te są jedynie propozycją, choć pozwalającą odpowiednio ukierunkować potrzeby do indywidualnej kuracji. Pomocną radą dla osób którym zależy na szybkich i trwałych efektach, może być wytworzenie osobistego planu i np. przez pierwszy tydzień tworzenie pozytywnych nawyków związanych z rytuałem parzenia i picia.

Jak wiele herbat trzeba wypić dziennie aby oczyścić organizm z toksyn i przygotować na uzyskanie trwałych efektów odchudzających?

Szacujemy że wypijanie co najmniej 4 szklanek dziennie spośród naszych różnych propozycji, pozwoli na skuteczne rozpoczęcie procesu stabilnego doprowadzania organizmu do dobrej formy.
Aby jednak proces oczyszczania był skuteczny, polecamy dbać o podstawowe czynniki, których zachowanie pozwoli również na zachowanie dobrego samopoczucia:

- zdrowy, spokojny i wystarczająco długi sen;

- urozmaicony program żywieniowy, oparty na eliminacji soli, cukru, białego pieczywa oraz produktów z białej mąki; na rzecz bogactwa surowych i gotowanych warzyw, owoców, prawdziwych ryb;

- codzienna porcja średnio intensywnego ruchu, oraz trzy razy w tygodniu przez około 30 minut intensywnego ruchu (szybki marsz, bieganie, basen, rower, sporty rekreacyjne);

- zaczynanie i kończenie dnia od picia dużej szklanki wody niegazowanej (choć wskazane jest picie jej w ilości jak największej – do 1,5 l)
takie planowanie posiłków, aby były one spożywane w mniejszych ilościach lecz częściej (optymalnie jest spożywanie pięciu posiłków mniejszych zamiast dwóch, trzech obfitych);

-eliminacji spożywania pokarmów wieczorem

mariusz

A gdzie płeć piękna? Czyżby nie miała żadnych doświadczeń? ;D

Herbata-Kawa_pl

Szczerze powiem,że od samej herbaty np: zielonej lub białej niestety nie schudniemy. Musi być ona podparta odpowiednią dietą i własną pracą.
Herbata-Kawa.pl - Herbaty i kawy najwyższej jakości: herbata zielona, herbata pu erh, herbata czarna. Herbata, Kawa.

Digoxin

Codziennie mam pacjentki w aptece, które tak myślą. Ta iluzja ma GIGANTYCZNE korzenie w świadomości ludzkiej.

Michał

Większość ludzi myśli, że wystarczy coś łykać czy pić i będą efekty. To tak jakby powiedzieć, że jak będziemy pić nalewki i napary z Miłorzębu Japońskiego to nie będziemy musieli się uczyć.

Digoxin

Cóż, rynek suplementów jest ogromny. To cieszy :) A prawdy ludzie nie chcą raczej słuchać - wolą się zwodzić i mamić. W to mi graj.

sakuraa1212

w imieniu płci pieknej  ;) powiem że  herbata jest niezbędnym suplementem nie tylko diety ale ogólnie zdrowego trybu życia, lecz do tego trzeba dodać sport i zdrowe odżywianie. Herbata wspomaga temu procesowi tym ze oczyszcza organizm, detoksykuje go i polepsza procesy metabolizmu, tym samym przyśpiesza odchudzanie ;)

jeszcze z mojego doświadczenia dodam to, że schudlam dzieki temu, że w momentach kiedy chciało sie coś "gryźć"(podczas filmu, czy czytaniu i uczeniu się) lub nudziło się (a wtedy zjada się najwięcej "pustych" kalorii) zaczęłam robić sobie herbatę, tym samym, okłamywałam i zaspokajałam  receptory smakowe i żołądek, lecz nie miałam żadnych zbędnych kalorii  ;D

Digoxin

Uważaj zatem na pułapkę ;) Zielona herbata pobudza wydzielania soków żołądkowych i perystaltykę jelit, więc i żołądek szybciej się opróżnia. I jeść się wcześniej zachce.

mariusz

Z tym że nie można na trwałe schudnąć nic nie jedząc..

Wskazany sposób odżywiania się to około 5-7 posiłków dziennie, w tym 2 główne większe - z naciskiem na różnorodne śniadanie, obfitujące w pokarmy błonnikowe i dodające energii. Od niego decyduje samopoczucie i sposób funkcjonowania każdego dnia.

Jak już jesteśmy przy zdrowym odżywianiu, to sprawdza się metoda odchodzenia od stołu z lekkim odczuciem niedosytu - tak aby po około 20-30 minutach poczuć się dopiero najedzonym.

Poza tym uważam że najlepszą metodą na skuteczne odchudzanie jest ewolucja a nie rewolucja w sposobach żywieniowych, tak aby organizm miał czas się przystosować, a my oswoić i wdrożyć nowe nawyki. Dlatego metody drobnych kroków, z jasnym precyzowaniem celów rozbitych na konkretne zadania (malutkie) najczęściej sprawdzają się najlepiej w porównaniu z gwałtownymi zmianami, połączonymi z nienaturalnym spadkiem wagi.

Jak ktoś zapyta jaki ma być pierwszy mały kroczek, to zawsze odpowiadam że ułożenie planu a dopiero później budowa nawyków.

Digoxin

Obfite śniadanie, mniejszy obiad, skromna kolacja, nie później niż 18-19. To pierwszy krok do sukcesu. Drugi - spożywanie wiktuałów o niskim indeksie glikemicznym, nie > niż 50. Czyli - odrzucić białe pieczywo, drobno zmielone mąki, czipsy, ziemniaki, zawiesiste mączne sosy. Więcej ryb, mniej mięsa, zwłaszcza czerwonego. Czerwone wino wytrawne, gorzka czekolada, dużo orzechów. Do KAŻDEGO posiłku warzywa.

Nie podjadać pomiędzy, nie najadać się do rozpuku. Dużo pić, nawet do 2,5l wody czy herbaty. Herbatę jednak nie do posiłków by nie upośledzić wchłaniania niektórych minerałów.

Do tego trochę sportu - i gwarancja 100%. Sprawdzone. Wskakuję w spodnie z czasów liceum po kilku miechach odchudzania. A od tego czasu minęło kilkanaście lat. Polecam to zastanowieniu ;)

sakuraa1212

Quote from: Digoxin on 06 December, 2009, 20:55:40 PM
Uważaj zatem na pułapkę ;) Zielona herbata pobudza wydzielania soków żołądkowych i perystaltykę jelit, więc i żołądek szybciej się opróżnia. I jeść się wcześniej zachce.

dobrze, będę uważać  ;) 
i zgadzam się z powyższą informacją Pana Administratora, że dla organizmu lepiej ewolucja, wtedy organizm dostosowywuje się do wszystkich zmian bez żadnych skutków ubocznych dla innych narządów.

Digoxin

QuotePana Administratora
Pana Administratora Aktywnego Miłośnika ;)

... i życzę smacznego, sakuraa1212