moja opinia o sklepie - pierwsze zakupy

Started by Madhatter, 15 July, 2011, 15:16:52 PM

Previous topic - Next topic

ziomiwan

krzysztofsf- patrząc na ceny, Newby jest jedynie 7zł droższa niż Oskar więc proszę nie pisz bzdur, że to inny segment cenowy (mam na myśli cenę Newby oferowanej przez eherbata, a ceną w delikatesach). To jest to samo. Być może Newby jest ciuteńkę lepsze, ale to nie zmienia tego, że jest to ta sama sytuacja. W Newby płacimy dodatkowo za puszkę więc ceny się wyrównują.
I pamiętajmy, że płacąc więcej nie zawsze dostajemy coś lepszego.

"Nastepnym krokiem bylaby Dilmah? " a kto tu mówi o Dilmah i innych markach??? Nikt. Bo chodzi o to, że właśnie Oskar jest jedynym godnym tego aby znaleźć się w ofercie, bo jest naprawdę dobry (nie piłem gold, a tego gorszego, więc gold pewnie bije go na głowę).

Tak czy inaczej nasze dywagacje na temat są bez celowe, bo to tylko od Mariusza i Pana Roberta zależy.

mariusz

A to nie miałem pojęcia że Newby jest w delikatesach.. Zresztą najlepiej byłoby zrobić własne saszetki, jednak na to jesteśmy za "malutcy".

Polityka produktowa będzie zakładała na pewno powstanie działu koneserskiego, oraz niewielkiego działu herbat ekonomicznych w których również mieścić się będą herbaty tańsze, w saszetkach. Na tą chwilę mieliśmy kilka pozycji saszetek (Newby + wiele japońskich, dodatkowo yerby) i raczej widzimy że to nie jest dobry kierunek - kiedyś myślałem że kto pije dobrą herbatę, również zainteresuje się dobrą herbatą w saszetce - jednak być może przez nie najniższą cenę, sprzedaż była symboliczna.

Bardziej świadomi robią sobie sami saszetki jeśli potrzebują z filtrów, lub kupują po prostu coś tańszego.

Nie martwcie się, nie będziemy jednak sprzedawać ani marki L. ani D. ani innych marek sieciowych i korporacyjnych.

krzysztofsf

Quote from: ziomiwan on 21 July, 2011, 12:00:08 PM
krzysztofsf- patrząc na ceny, Newby jest jedynie 7zł droższa niż Oskar więc proszę nie pisz bzdur, że to inny segment cenowy (mam na myśli cenę Newby oferowanej przez eherbata, a ceną w delikatesach). To jest to samo.

Newby w eherbata kosztuje 40-55 zl za puszke
Oskar Gold Green okolo 17 z zl za paczke

To jest kilka zl roznicy?

Ahmad w puszkach w markecie kosztuje 13 zl.

Przypominam, ze dyskusja dotyczy herbat konfekcjonowanych.

krzysztofsf

Quote from: mariusz on 21 July, 2011, 12:17:43 PM
A to nie miałem pojęcia że Newby jest w delikatesach.. Zresztą najlepiej byłoby zrobić własne saszetki, jednak na to jesteśmy za "malutcy".

Ale 100 puerow we wlasnym papierze firmowym to pewno juz by Wam zrobiono :)

mariusz

Ha, i Ty Krzysztofie byś je wszystkie wypił nam :)

ziomiwan

No i widzisz Krzysztofie, nie przeczytałeś ze zrozumieniem tego co napisałem.
Przeczytaj proszę raz jeszcze.
Ahmad w puszcze kosztuje 13-15zł, a bez puszki 6zł czyli widzisz, że za puszkę płacimy około 9zł.
Na co komu puery w papierze firmowym? To jest prawdziwie wyrzucanie pieniędzy w błoto. Bo zdzieranie papieru producenta i nakładanie swojego, czy też samo nakładanie papieru własnego na ten producenta mija się z celem. Chyba, że widzisz w tym inny cel.

A jest Mariuszu jest delikatesach.
Czy za malutcy na własne saszetki? Chyba nie. Choć zależy jakie to saszetki. Ale właśnie chyba Ci którzy piją porządne herbaty i tak wybiorą sypane... Wystarczą chyba porządne opakowania strunowe jakie oferujecie. Ale do tego dałbym fajne nadrukowywane na nie logo eherbata. No ale nie o tym mowa.

krzysztofsf

Quote from: mariusz on 21 July, 2011, 12:54:23 PM
Ha, i Ty Krzysztofie byś je wszystkie wypił nam :)

Fizycznie niemozliwe :)

Ale tak w uzupelnieniu - to naprawde jesli na Allegro pojawiaja sie sporadycznie jakies ciastka, to znikaja blyskawicznie.Jakbyscie weszli w ten kanal sprzedazy...

krzysztofsf

Quote from: ziomiwan on 21 July, 2011, 13:00:54 PM
No i widzisz Krzysztofie, nie przeczytałeś ze zrozumieniem tego co napisałem.
Przeczytaj proszę raz jeszcze.
Ahmad w puszcze kosztuje 13-15zł, a bez puszki 6zł czyli widzisz, że za puszkę płacimy około 9zł.
Na co komu puery w papierze firmowym? To jest prawdziwie wyrzucanie pieniędzy w błoto. Bo zdzieranie papieru producenta i nakładanie swojego, czy też samo nakładanie papieru własnego na ten producenta mija się z celem. Chyba, że widzisz w tym inny cel.

Odejmij koszt puszki od ceny 55 zl za Newby i zlotowke od 17 zl za Oskar Gold i wtedy porownuj - nie wiem, dlaczego uciekl Ci ten fragment kalkulacji :))

Ahmada dodalem zeby pokazac ile kosztuje tansza herbata w puszkach.

Rowniez ja proponuje ponowna lekture :)

Puer to byl zart, chociaz nie do konca nierealny i nieoplacalny, przy zamowieniu wiekszych ilosci Raw od producenta.

YS, Awazon i sporo innych zamawiaja czasem ciastka w swoim papierze, ze swoimi biletami a wytworcy tak im tlocza nowa produkcje. czasem nawet tylko po kilkadziesiat ciastek danego rodzaju, jak podaje YS przy swoich produktach, gdy wystawia produkcje z malutkich plantacji.

Tak wiec nie ma mowy o przepakowywaniu.

Naturalnie jest to manewr handlowy - oplaca im sie bardziej wystawiac malo znane produkty pod swoja marka handlowa, w pewien sposob gwarantujac jakosc, niz jako produkt kompletnie nieznanego malutkiego producenta.

U nas w Polsce zastapienie marka krajowa chinskiej nie mialoby sensu jeszcze przez dlugie lata.

ziomiwan

Ja nie wiem dlaczego nie czytasz ze zrozumieniem co napisałem o koszcie zakupu Newby w delikatesach i wciąż upierasz się przy 40-55zł....

krzysztofsf

Quote from: ziomiwan on 21 July, 2011, 16:32:17 PM
Ja nie wiem dlaczego nie czytasz ze zrozumieniem co napisałem o koszcie zakupu Newby w delikatesach i wciąż upierasz się przy 40-55zł....

Ktora z Newby oferowanych w eherbata kosztuje tanio w delikatesach i konkretnie ile?
Ponizsza i ile?
http://eherbata.pl/produkt/opis/690

Jakas inna?

Przypominam, ze pisales: "Idąc Twoim tokiem rozumowania herbatę w puszcze Newby też eherbata promuje? " - czyli odnalazles w ofercie eherbaty "promowana" herbate.
Ktora i za ile jest w Twoich delikatesach?

Przypominam, ze Oskar ma w ofercie rowniez herbaty po 2 zl za 100g- ale rozmawiamy o konkretnych.

Madhatter

Próbuję kolejne zakupione herbaty, czyli zielony Yunnan, Lung Ching, Gunpowder, Golden Yunnan naprawdę są smaczne.

Jednak w moim przypadku wyrósł potężny konkurent - yerba mate - który może sprawić, że struktura zakupów ulegnie zmianie ;)

krzysztofsf

Quote from: Madhatter on 21 July, 2011, 20:22:59 PM
Próbuję kolejne zakupione herbaty, czyli zielony Yunnan, Lung Ching, Gunpowder, Golden Yunnan naprawdę są smaczne.

Jednak w moim przypadku wyrósł potężny konkurent - yerba mate - który może sprawić, że struktura zakupów ulegnie zmianie ;)

Kazda potwora ma swojego amatora :)))
Ja bardzo polubilem Pu Erh, czyli tez inny niz typowy nurt.

mariusz

No to Krzysztof, przekonałeś mnie - wkrótce wystartujemy na allegro :)

krzysztofsf

Quote from: mariusz on 22 July, 2011, 20:41:02 PM
No to Krzysztof, przekonałeś mnie - wkrótce wystartujemy na allegro :)

Sadze, ze nie pozalujesz :)
Taka taktyke promocji firmy + dodatkowy kanal sprzedazy zauwazylem na ebayu.

ziomiwan

Np. ta. Kosztuje 27zł dokładnie czyli jednak 10zł więcej nie 7.
http://eherbata.pl/produkt/opis/752
Ale nie o koszt tu chodzi, a o samą herbatę konfekcjonowaną.
Owszem Oskar sprzedaje jeszcze herbaty czarne granulowane za 2-3zł, ale nie o takich mówimy. Mowa o serii Gold zielonej.

Co do allegro.
Niedawno wrocławska dość znana herbaciarnia wystawiała tam swoje herbaty (puerów ciastek co prawda nie mieli), obserwowałem ich sprzedaż i muszę powiedzieć, że wyglądało to marnie...
Chyba około 3sztuk sprzedali tylko... A byli na allegro miesiąc albo dwa.
Koszta wystawienia aukcji przerosły zyski w ich przypadku i stało się to zapewne nieopłacalne, a wręcz ciągnęło ich w dół.

Allegro stało się niestety takim wampirem, który ściąga kupę kasy od sprzedających...

Z puerami w ciastkach i torebkach spróbowałbym, ale sypkich zielonych i innych raczej nie... Może jeszcze inne puszkowane, albo torebkowane?
W opisie aukcji zawsze można dopisać, że w ofercie posiadacie dużo więcej herbat i jeśli ktoś jest zainteresowany niech zada pytanie.

To tylko tyle ile zauważyłem na ich przykładzie.