Herbata a zdrowie.

Started by tanhayi, 24 February, 2011, 17:12:01 PM

Previous topic - Next topic

tanhayi

Tak tak. Dziwny tytuł wątku. Jaka herbata w czym pomoże? Nie, nie, nie... nie chodzi mi o to że czerwona pomoże w diecie, zielona w spokoju a biała w koncentracji.

Czy jakaś herbata pomoże akurat na ból brzucha? Czy jakaś herbata pomoże na ból głowy?

Od rana mam problemy z brzuchem. I właśnie tak się zastanawiałem nad tym. Nie mam problemów trawiennych. Po prostu mnie boli, do tego jak coś dźwignę, spinają mi się mięśnie brzucha i boli bardziej, ale to nie forum diagnostyczne. Czy herbaty pomagają w jakichś konkretnych dolegliwościach? Od dawien dawna mnie uczono że na problemy z jelitami, gorąca gorzka czarna herbata. A co z innymi?
Herbatyzm jest kultem piękna, które daje się odnaleźć w codziennej, szarej egzystencji. Wdrąża poczucie czystości i harmonii, tajemnicę wzajemnej życzliwości i romantyzm ładu społecznego. Jest uwielbieniem niedoskonałości, nieśmiałą próbą osiągnięcia czegoś znośnego w naszym nieznośnym życiu.

Marcin

W tej sprawie niestety Ci nie pomogę. Ale zastanawia mnie jedno. Po co Ci takie herbaty, jak masz zioła? Przecież nawet jakby jakaś herbata miała właściwości przeciwko bólowi brzucha, to ziół takich jak np. mięta, czy rumianek nie przebije.

tanhayi

Hah;) Trafne spostrzeżenie. Ale... wiedzieć nie zaszkodzi. Prawda?:)
Herbatyzm jest kultem piękna, które daje się odnaleźć w codziennej, szarej egzystencji. Wdrąża poczucie czystości i harmonii, tajemnicę wzajemnej życzliwości i romantyzm ładu społecznego. Jest uwielbieniem niedoskonałości, nieśmiałą próbą osiągnięcia czegoś znośnego w naszym nieznośnym życiu.

ziomiwan

Na ból brzucha (ale nie mięśni brzucha) pomaga mi zielona herbata, oraz rooibos (posiada kwasy fenolowe, działa nawet rozkurczowo czyli informacja dla kobiet).

Niedawno nawet mając gorączkę zaparzyłem sobie mocnego rooibosa, wypiłem i po jakiś 30minutach do godziny zmierzyłem temperaturę, osłupiałem gdy zobaczyłem, że zeszła mi do 36,7st. gdzie miałem 38,2st. A dodam, że akurat w domu nie miałem nic przeciwgorączkowego więc nie brałem tabletki żadnej.
Może samo z siebie przeszło, ale może przez rooibosa.

Ale na "brzuch" najlepsze są zioła to prawda.

Może ktoś ma jeszcze jakieś wiadomości o działaniu herbat? Oczywiście przetestowane na sobie, a nie z internetu.

mikolaj90

Codziennie bolała mnie głowa, zwykły ból ale jednak bolała mnie. Odkąd kiedy kupuje zielone herbaty i inne, głowa nie boli mnie do dzisiaj. Również bolało mnie serce i przy regularnym piciu zielonej już nie boli.

ziomiwan

Serce Cię bolało?? Nie wydaje mi się...
Serce nie boli, a raczej piecze jakby na środku klatki piersiowej jeśli coś się z nim dzieje.
Ból serca często jest mylony z bólem mięśni znajdujących się po lewej stronie klatki piersiowej, a to niema nic wspólnego z sercem.

Lukas

lub to może być ból wątroby bo ona nigdy nie boli bo nie jest unerwiona, jedynie wątroba jak jest bizi to zwiększa swoją objętość i powoduje uciska, który czasem też jest mylony z bólem serca.

mikolaj90

Ano tak, przepraszam ale na medycynie się nie znam  ;D Miałem bóle w miejscu gdzie znajduje się serce, ale odkąd piję zieloną herbatę nie boli już mnie, a ból zdarzał się często.

krzysztofsf

Chyba czasem ból żołądka, czy tez dolnych partii przełyku  tez bywa mylony z bólem serca

ziomiwan

Jest kilka możliwości o których poczytać można np. tu http://www.resmedica.pl/pl/archiwum/zdart2016.html

Na medycynie też się nie znam, ale tego akurat dowiedziałem się przypadkowo jakiś czas temu. Ale nie o tym temat czy znamy się na medycynie czy nie ;) .

Marcin

Mam znajomego, który niestety choruje na łuszczycę.
Podobno na to dużo pomaga zielona herbata. Picie i okłady.
Chciałbym zapytać, która zielona herbata ma najwięcej polifenoli? Ogólnie, która jest najzdrowsza? Pewnie na okłady powinna to być jakaś łagodniejsza. Może Bancha?

ziomiwan

Okłady okładami, ale trzeba pamiętać, że dość mocno potrafi farbować herbata, czy to zielona czy czarna.

A tym wypadku nic raczej nie będzie lepsze od leków od dermatologa.

Marcin

No tak, racja. Na pewno leki będą lepsze. Tak tylko pytałem, bo na jakimś forum o tej chorobie ktoś pisał, że robi okłady z zielonej herbaty i mu to pomaga.
A do picia polecę Banchę i tradycyjną Sencha :)
Dzięki!

Tygrrysek

Quote from: ziomiwan on 12 March, 2011, 19:57:49 PM
Serce Cię bolało?? Nie wydaje mi się...
Serce nie boli, a raczej piecze jakby na środku klatki piersiowej jeśli coś się z nim dzieje.
Ból serca często jest mylony z bólem mięśni znajdujących się po lewej stronie klatki piersiowej, a to niema nic wspólnego z sercem.
Ja tylko dodam, że bardzo często również pieczenie na środku klatki piersiowej to też nie jest ból serca, tylko ból przepukliny żołądkowej (odrobina żołądka zostaje przeciskana do klatki piersiowej), która w polsce jest strasznie lekceważona :)

tanhayi

Byłem z takimi objawami u lekarza bo dość często się to zdarzało i kardiolog nic nie stwierdził. Ale wykrył nieprawidłową ilość płynów. Nic więcej. Ale ustabilizowało się samo.