Herbata a zdrowie.

Started by tanhayi, 24 February, 2011, 17:12:01 PM

Previous topic - Next topic

Tygrrysek

Quote from: tanhayi on 04 January, 2012, 21:58:36 PM
Byłem z takimi objawami u lekarza bo dość często się to zdarzało i kardiolog nic nie stwierdził. Ale wykrył nieprawidłową ilość płynów. Nic więcej. Ale ustabilizowało się samo.
No to poczytaj sobie, czy przypadkiem nie masz innych charakterystycznych objawów :P
Szczególnie jeśli lubisz spać na brzuchu.

ziomiwan

Czytać można. Ale czytając można dojść do wniosku, że ma się jakieś 40% chorób o których się przeczytało ;) .
Jeśli już to idźmy do lekarza, nie bawmy się w samodzielne rozpoznawanie choroby.

Tygrrysek

Quote from: Tygrrysek on 05 January, 2012, 02:15:03 AM
No to poczytaj sobie, czy przypadkiem nie masz innych charakterystycznych objawów :P
Szczególnie jeśli lubisz spać na brzuchu.
Kurcze....miał tam byś jeszcze link do wiki, ale widać godzina 2 w nocy nie sprzyja pisaniu na forum, więc wklejam go teraz. Spóźniony, ale jest :P

http://pl.wikipedia.org/wiki/Przepuklina_rozworu_prze%C5%82ykowego

tjsan

Osoby u których występują zaburzenia przewodnictwa (bloki przedsionkowo-komorowe), arytmie komorowe, migotanie przedsionków.. powinny zachować szczególną ostrożność spożywając herbatę, a nawet zupełnie ją wykluczyć.
Teina - alkaloid występujący w liściach herbaty ma działanie arytmogenne i dlatego osoby wrażliwe na działanie teiny/kofeiny (zaburzony metabolizm kofeiny) w ogóle nie powinny pić herbaty.

QuotePoszczególne osoby wykazują różną wrażliwość na działanie kofeiny. Niedawno wykryto gen ,,powolnego metabolizmu", którego obecność powoduje spowolnienie wydalania kofeiny z ustroju. Opublikowane niedawno badania epidemiologiczne wykazały, że osoby posiadające ten gen mają podwyższone ryzyko wystąpienia zawału serca. Wydaje się, że kofeina może pośredniczyć w tym efekcie ale wspomniana hipoteza wymaga potwierdzenia naukowego.
..Herbata jest dziełem sztuki i tylko ręka mistrza może wydobyć jej najszlachetniejsze właściwości.

Tygrrysek

QuoteWydaje się, że kofeina może pośredniczyć w tym efekcie ale wspomniana hipoteza wymaga potwierdzenia naukowego.
Wielu ludziom i wizjonerom wydawało się wiele rzeczy, ale jednak nic z tego nie wynikło, a rzetelne badania naukowe wiele razy obalały teorie wyssane z palca.
Internet pełen jest teorii spiskowych.

Zaleca się jednak aby nie powtarzać bezmyślnie zasłyszanych plotek, bo później wychodzą z tego takie rewelacje, jak te że niby np. mleko jest rakotwórcze :P

asior34

Witam
mam pytanie - czy herbata może mieć zły wpływ na dojrzewający organizm czy wręcz przeciwnie? Mowa oczywiście o 2-3 "wypitkach" dziennie takich herbat jak zielona, czerwona czy biała.

ziomiwan

Absolutnie nie.  Co prawda nie należy przesadzać z jej ilością, ale 2-3 filiżanki herbaty dziennie, będą działać jedynie dla dobra młodego organizmu.
Uważać trzeba z uwagi na jej właściwości pobudzające czyli przez zawartość teiny (herbaciany odpowiednik kofeiny).
Pij śmiało herbatę!

asior34

Dziękuję. Miałem wątpliwości, czy właściwości 'przeciwstarzeniowe' nie wpłyną na zbyt wolny rozwój albo jego zmniejszenie :D

Naz

Nie zwracaj uwagi na tego typu rzeczy, że coś może zaszkodzić, wpłynąć na nieprawidłowy rozwój, zwłaszcza jeśli jest to "rzecz ogólnie przyjęta"... Szukają dziury w całym.

asior34

Fast foody i słodycze i inne glutiaminiany sodu też są ogólnie przyjęte i co z tego?

ziomiwan

Naz nie masz racji....
To, że coś jest powszechnie dostępne nie oznacza, że jest dobre.
Kawa dla dziecka jest zakazana, choć jest ogólnodostępna.
Śmieciowe jedzenie czyli fast foody również, ale nie poleca się karmienia nimi dzieci. Tak jest z wieloma innymi produktami.
Tu nie chodzi o spisek, a o zdrowie dzieci.

Jednakże, jak pisałem dwie filiżanki herbaty dziennie (zaparzone najlepiej po europejsku, płaska łyżeczka herbaty na filiżankę, z tym, że lekko ochłodzoną wodą) na pewno nie zaszkodzi, a wręcz wyjdzie na zdrowie.
Z tego co wiem, picia herbaty nie poleca się kobietom w ciąży, ale tu już całkiem inna sytuacja.

Naz

Moja wypowiedź była niepełna... Pisząc o rzeczach ogólnie przyjętych miałem na myśli używki czy inne produkty spożywcze, które od lat, a nawet wieków są konsumowane i w jej wyniku nie szkodzą zdrowym ludziom.

ziomiwan

Dopełnienie Twojej wypowiedzi nie zmienia niczego....

Naz

Napiszę o co mi chodzi, wykorzystując pytanie asior34... Herbata, która jest pita od wieków m.in. przez młodzież, w ilościach nie przekraczających zdrowego rozsądku, nie wpływała negatywnie na zdrowie, czy rozwój. Jeśli posiada związki hamujące starzenie, o czym też wiedziano od wieków, a zostało to poparte współczesnymi badaniami, nie należy od razu popadać w głębokie wątpliwości. Czas i praktyka pokazały, że nic złego się działo, więc będzie tak nadal, bez względu na badania naukowców. Kawy nie podawano dzieciom i nie podaje się, bo wiedziano, że jej pobudzające właściwości mogą mieć szkodliwy wpływ na najmłodszych. Podobnie jest z innymi produktami.

asior34

Skąd wiesz, że nigdy  źle nie wpływały herbaty na młodych? Może gdzieś tam daleko w Chinach wpływają i nie masz o tym zielonego pojęcia? :) Zresztą nigdzie nie widziałem żadnych badań co do wpływu herbaty na młody organizm. Poza tym nadal nie rozumiem przesłania Twoich postów.