Stolik i utensylia do gongfu

Started by Cajnik, 15 August, 2009, 08:05:30 AM

Previous topic - Next topic

Cajnik

Gdzie i za ile mozna takie nabyc? 

Tymah

Była taka aukcja na allegro - http://www.allegro.pl/item680823726_zestaw_serwis_do_parzenia_herbaty_gong_fu_cha.html

Zestaw się nie sprzedał, jeżeli więc napiszesz, to może sprzedawca wystawi specjalnie dla Ciebie.

white monkey

podejrzewam, że tych zestawów pewnie jeszcze kilka sztuk się znajdzie, bo jak rozmawialam z gościem to mowił, że już 20 takich sprzedał ;)
sama też taki kupiłam. uczę się dopiero ceremonii gong fu, więc na początek w zupełności mi wystarcza. za te pieniadze, moim zdaniem warto się skusić.
pozdrawiam

Lenwe Tasartir

Quote from: Tymah on 19 August, 2009, 15:37:32 PM
Była taka aukcja na allegro - http://www.allegro.pl/item680823726_zestaw_serwis_do_parzenia_herbaty_gong_fu_cha.html

Zestaw się nie sprzedał, jeżeli więc napiszesz, to może sprzedawca wystawi specjalnie dla Ciebie.

Czyżbym taki widział... hmm, hmm... w Czarce? Szkoda że nie w użyciu ;-)
Cena zestawu na tamtej aukcji jest śmiesznie niska, moim zdaniem.

Tymah

Z tą metodą parzenia łączy się użycie naczynia gaiwan, czyli - niejako - porcelanowej filiżanki z przykrywką... Niestety, w żadnym sklepie, ani na allegro czy innych portalach aukcyjnych nie można tego dostać - a przynajmniej mi się nie udało. Pięknie zdobione gaiwan można zamówić z innych krajów Europy, niestety - wysyłka niebotycznie podnosi ich cenę...
Czy ktoś z Was wie może o istnieniu w Polsce sklepu, który oferuje taki sprzęt?

Cajnik

Ten zestaw widzialem, ale to jest marna podróba. Nie ma tam nic oprocz moze stolika co byloby warte uwagi.

mariusz

Co do Gaiwanów -to mieliśmy 5 sztuk na wiosnę na Floriańskiej. Nie wstawialiśmy ich do internetu, ponieważ było ich mało, choć były przepiękne. Pamiętam że dosyć długo leżały w witrynce, nikt o nie nie pytał, aż tu nagle zjawiła się Pani która podobno powiedziała że długo szukała właśnie takich filiżaneczek z przykrywką na górze :) I Poszły chyba 3 albo 4 naraz.

Odnośnie zestawu do Gongfu - obecnie mamy taki jeden zestaw, z tym że stolik jest miniaturowy (ale też z glinki Yixing). Nie widać go, gdyż jest schowany. Ten o którym była mowa powyżej (jasny z allegro) też kiedyś kupiłem dla celów dydaktyczno wewnętrznych. Nie jest on na sprzedaż, gdyż rzeczy o takiej jakości nie mamy zamiaru nikomu sprzedawać.

Stolik do gongfu pojawi się u nas na pewno, ale najwcześniej pod koniec września.

Za 2-3 tygodnie spodziewamy się kolejnego transportu, gdzie kilka Gaiwanów mam nadzieję przybędzie.

Z takich też ciekawych rzeczy to mamy wielką ilość czarek japońskich ręcznie wykonanych przez niezwykłego artystę ceramiki japońskiej. Prawie każda jest inna, stąd zastanawiamy się jak poradzić sobie z ich przedstawieniem :) Może kilka powtarzalnych umieścimy w sklepie.

white monkey

to ja od razu zamawiam jednego gaiwana ;D. może Czarka zacznie serwować też w nich herbatę na miejscu... :) na pewno znaleźliby się chętni.

Suiseki

Witam, ja też od jakiegoś czasu kompletuję zestaw do gong fu. Niestety bambusowa taca i drewniane utensylia do nabierania suszu itp są trudno dostępne. Widziałem taki zestaw w Krakowskiej Czajowni, ale nie na sprzedaż.
Co do gaiwanów, to też jest problem ale gdzieniegdzie są. W Czajowni kupiłem zestaw wykonany przez czeskiego ceramika Petera Novaka - w stylu japońskim, to nie jest typowy gaiwan - ma inaczej wyprofilowaną krawędź i jest z kamionki wewnętrznie glazurowany. Jest jednak bardzo wygodny. Oto prawie identyczny zestaw:
http://artkeramika.cz/keramikstudio/galerie/cajovakeramikaPN/01_gyokuro%20set.jpg
Porcelanowe gaiwany są tutaj:
http://www.sklepchinski.pl/Oryginalna_Filizanka_do_Herbaty_Trzyczesciowa_Zielona-308.html

mariusz

Od kilku dni mamy oryginalne herbaciane morze, czyli stolik do Gongfu z drzewa wiśniowego zdobiony masą perłową. Zdobyliśmy je na wyposażenie herbaciarni, lecz jeśli ktoś będzie zainteresowany to jesteśmy w stanie na zamówienie taki lub podobny sprowadzić. Gaiwan mamy aktualnie jeden - co do parzenia w gaiwanach, to jest to ciekawa poropozycja jednak raczej na razie, pozostaniemy przy obecnej wersji, chyba że w przyszłości wprowadzimy możliwość zaparzania sobie samemu herbaty.

shinmai

Quote from: Suiseki on 29 September, 2009, 14:23:17 PM
Co do gaiwanów, to też jest problem ale gdzieniegdzie są. W Czajowni kupiłem zestaw wykonany przez czeskiego ceramika Petera Novaka - w stylu japońskim, to nie jest typowy gaiwan - ma inaczej wyprofilowaną krawędź i jest z kamionki wewnętrznie glazurowany. Jest jednak bardzo wygodny. Oto prawie identyczny zestaw:
http://artkeramika.cz/keramikstudio/galerie/cajovakeramikaPN/01_gyokuro%20set.jpg
Gratuluję zakupu (i jednocześnie trochę zazdroszczę), bardzo ładne shiboridashi (przynajmniej to na zdjęciu ;)). Ze względu na płaski i szeroki kształt idealnie nadaje się do parzenia herbat szczególnie wrażliwych na temperaturę, dlatego przede wszystkim - co pewnie wiesz i co widać zresztą w nazwie tego czeskiego zestawu - przeznaczone jest na gyokuro. Ciężko traktować je jako naczynie codziennego użytku, niewielkie rozmiary i estetyczne wykończenie skłaniają raczej do powolnego delektowania się najlepszą herbatą w małych ilościach.

Popiół

Co do utensyliów do gongfucha znalazłem ostatnio na pewnym blogu ładny wykaz z opisami:
http://themandarinstea.blogspot.com/2009/08/tea-utensils-01.html

qi wan

Utensylia do Gongfu Cha można dostać w herbaciarni na krakowski Kazimierzu (ul. Kupa 2), a jak czegoś nie ma to ewentualnie można zamówić.

Herbata-Kawa_pl

Poszukaj jeszcze w sklepach internetowych,nie ograniczaj sie tylko do allegro bo zawężasz sobie pole,a tam nei zawsze sa takie specyfiki.
Herbata-Kawa.pl - Herbaty i kawy najwyższej jakości: herbata zielona, herbata pu erh, herbata czarna. Herbata, Kawa.

Digoxin

Przyznaję otwarcie:
-zazdroszczę wszystkim mieszkańcom Krakowa, Wrocławia i innych dużych miast (nawet Wa-wy ;)) tego, iż są u nich lokale i stowarzyszenia organizujące ceremonie Chanoyu, Gong-fu... :(
"Zielonoherbatyzm drogą do wyższej fazy przemian"