Main Menu
Menu

Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts Menu

Messages - sakuraa1212

#1
Herbaty na co dzień / Odp: Jak dużo?
22 April, 2010, 17:56:56 PM
Quote from: sostupid on 22 April, 2010, 15:05:11 PM
dzień bez herbaty jest dniem straconym :)
zgadzam się :)
#2
Tematy luźne / Odp: Muzyka a herbata
22 April, 2010, 17:55:03 PM
ja bardzo lubię lounge typu Buddha bar albo Cafe del Mar...połączenie herbata+lounge na 100% pomaga zapomniec o szalonym rytmie zycia i  codziennych problemach
#3
Quote from: Lukas on 30 March, 2010, 16:45:08 PM
Ja mam to szczęście że udało mi się wykreować moje życie takim jakie zawsze chciałem. Pewnego dnia zatrzymałem się i postanowiłem się przestać miotać oraz mocować z życiem. Teraz mam w życiu to co zawsze chciałem mieć, a co za tym idzie i mnóstwo wolnego czasu, na życie tu i teraz w tej chwili. Picie herbaty i cała ceremonia z tym związane potrafią nastroić pozytywnie od samego rana, znajdując radość wszędzie i we wszystkim. Nic tak nie wyciszy i ukoi jak picie herbaty o poranku na łonie przyrody.
bardzo ładnie napisane, ciesze się że są ludzie którzy potrafią znaleźc radośc we wszystkim i cieszą się z tego co mają...to jest rzadkośc.
   
   
#4
Quote from: Tymah on 23 December, 2009, 18:19:17 PM
Zastanawia mnie fakt jakim sposobem tak odmienna w czasie i przestrzeni kultura nazwała to samo niemal w ten sam sposób.

postaram się odpowiedziec na to pytanie cytatem z książki Osho "spotkania z wyjątkowymi ludźmi" :
  "jak to się dzieje, że naukowiec pracujący w Rosji odkrywa coś niemalże równocześnie z innym naukowcem pracującym na przykład w Anglii, Ameryce, w Indiach lub Japonii, chociaż jeden o drugim nic nie wie, niewiedzą o swoim istnieniu (...). Obecnie staje się to coraz jaśniejsze, że jeżeli chodzi o wielkie odkrycia, to chociaż początkowy wysiłek jest podejmowany przez świadomy umysł, to jednak ostateczny efekt przychodzi dzięki nieświadomości. A najgłębsza warstwa nieświadomego umysłu jest wspólna. (...) Jeśli wejdziesz jeszcze nieco głębiej /w nieświadomy umysł/ , w zbiorowej nieświadomości stajemy się do siebie podobni.
   Mistycy twierdzą, że jest nawet jeszcze nieco więcej niż zbiorowa nieświadomośc; nazywają to nieświadomością powszechną . Jest ona samym centrum. Tam wszyscy się spotykamy, tam jesteśmy jednością. (...) Ten kto kieruje się w tę stronę, osiągnie zrozumienie pierwszy"
#5
ja mam tylko jedną uwagę , w taką pogodę jak teraz jest trochę chłodno w tym fajnym kąciku z poduszkami.
   ale ogólnie jest świetnie, obsługa , muzyka, dekoracje.
      10 z 10 punktów!
#6
Na herbacianym szlaku / Odp: szkoła herbaty
20 December, 2009, 19:13:47 PM
zgadzam się co do wątpliwej profesjonalnosci Dilmah , ale moze to byc dobre na poczatku stania na drogę herbaty, a juz pozniej udoskonalic swoja wiedze na Tajwanie :)
#7
Na herbacianym szlaku / szkoła herbaty
20 December, 2009, 10:56:29 AM
pozwolę zacząc nowy wątek i podzieli się informacją którą znalazłam :

Cejlońska marka herbaty Dilmah oraz francuski Instytut Paula Bocuse'a utworzyły w Lyonie pierwszą międzynarodową Szkołę Herbaty.

Od 1 października 2009 Szkoła Herbaty stanowi integralną część programu I roku Hotelarstwa i Gastronomii Instytutu Paula Bocuse'a. Po ukończeniu kursu studenci będą potrafili właściwie zaparzyć i podać każdy rodzaj herbaty, a także dobierać odpowiednią herbatę do potraw i tworzyć na bazie herbaty oryginalne dania i koktajle.

Mimo iż herbata budzi coraz większe zainteresowanie konsumentów na całym świecie, w dużej mierze dzięki rosnącej świadomości jej walorów zdrowotnych, sztuka jej prawidłowego parzenia i podawania wciąż pozostaje rzadką umiejętnością. Jednym z głównych celów Szkoły Herbaty jest zmiana tego stanu rzeczy, poprzez edukację osób, które w niedalekiej przyszłości będą decydowały o jakości kuchni i obsługi wielu znakomitych restauracji i hoteli na całym świecie. Dzięki rzetelnej wiedzy na temat herbaty i czynników wpływających na jej jakość, smak i aromat, absolwenci Instytutu będą proponować swym gościom doskonałą herbatę, zaparzoną i podaną w doskonały sposób.

W inauguracji przedsięwzięcia wzięli udział Paul Bocuse – jeden z najznakomitszych francuskich szefów kuchni i współzałożyciel Instytutu, oraz Merrill J. Fernando –założyciel marki Dilmah i jeden z najbardziej doświadczonych kiperów herbaty na świecie.

,,Moją misją jest przywrócenie herbacie jej blasku: najwyższej jakości i różnorodności – powiedział w swym przemówieniu Merrill J. Fernando. – Misję tę uda mi się wypełnić tylko pod warunkiem, że będę umiał podzielić się z innymi moją wiedzą i miłością do herbaty. Współpraca z Instytutem Paula Bocuse'a to dla nas wielki zaszczyt, a także ważny krok na tej drodze. Będziemy mieli okazję przedstawić studentom Hotelarstwa i Gastronomii herbatę z perspektywy producenta i przekonać ich, że herbata to napój wyjątkowy, zasługujący na ich szacunek i atencję."
#8
Quote from: Digoxin on 06 December, 2009, 20:55:40 PM
Uważaj zatem na pułapkę ;) Zielona herbata pobudza wydzielania soków żołądkowych i perystaltykę jelit, więc i żołądek szybciej się opróżnia. I jeść się wcześniej zachce.

   dobrze, będę uważać  ;) 
i zgadzam się z powyższą informacją Pana Administratora, że dla organizmu lepiej ewolucja, wtedy organizm dostosowywuje się do wszystkich zmian bez żadnych skutków ubocznych dla innych narządów.
   
#9
Akcesoria / Odp: Ceramika japońska
06 December, 2009, 20:36:47 PM
u mnie to samo  ???
#10
w imieniu płci pieknej  ;) powiem że  herbata jest niezbędnym suplementem nie tylko diety ale ogólnie zdrowego trybu życia, lecz do tego trzeba dodać sport i zdrowe odżywianie. Herbata wspomaga temu procesowi tym ze oczyszcza organizm, detoksykuje go i polepsza procesy metabolizmu, tym samym przyśpiesza odchudzanie ;)
   
   jeszcze z mojego doświadczenia dodam to, że schudlam dzieki temu, że w momentach kiedy chciało sie coś "gryźć"(podczas filmu, czy czytaniu i uczeniu się) lub nudziło się (a wtedy zjada się najwięcej "pustych" kalorii) zaczęłam robić sobie herbatę, tym samym, okłamywałam i zaspokajałam  receptory smakowe i żołądek, lecz nie miałam żadnych zbędnych kalorii  ;D
#11
Tematy luźne / Odp: Cytaty i aforyzmy o herbacie
03 December, 2009, 09:49:02 AM
Brak herbaty na stole to coś,
co narusza porządek Wszechświata
                           Rudyard Kipling
#12
tu podaję nazwy książek z których sama dużo nauczyłam się:
   "Herbata. Eliksir młodości, smaku i dobrego samopoczucia"  tłumaczenie Jan Krzyżanowski
   "Herbata, Przewodnik" Anna Ładniak

     te książki są dosępne w empiku :)
#13
Herbaty dla miłośników / Odp: Moja ulubiona herbata
17 November, 2009, 15:08:29 PM
a moją ulubioną jest Milk OOlong...nigdy nie piłam lepszej, i gościom podaję właśnię tą...więc jest to herbatka i dla cichych samotnych wieczorów i do przyjęc...i rano i wieczorem itd  ;D
#14
Na herbacianym szlaku / Odp: Za herbatą po Polsce
16 November, 2009, 17:01:23 PM
 Bardzo ładna i oryginalna herbaciarnia jest w Łodzi na ul. Narutowicza , nazywa się "Dwa księżyce"
  Dekoracja wnętrza połączyła w sobie wszystkie możliwe tematy : zdjecia innych krajów,maski, fortepian, stare obrazy itd...więc każdy znajdzie coś dla siebie.
  No i oczywiście herbaty są na wszystkie smaki  :)

#15
zgadzam się, to jest prawdziwa Świątynia herbaty!