Main Menu
Menu

Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts Menu

Messages - czajnikowy

#1
Tematy luźne / Odp: Stoisko herbaciane
25 February, 2010, 10:50:03 AM
czy chcesz porady ogólnej dotyczącej tego biznesu?? czy tylko porady w wyborze towaru?? 30 to liczba całości z kawai i wszystkimi herbatami??
#2
Herbaty na co dzień / Odp: Suszone owoce a herbata
24 February, 2010, 10:45:30 AM
Mieszanki własne czasami się udają, ale nie oszczędzaj na składnikach. Kiepska herbata będzie niesmaczna sama jak i z dodatkami. POlecam na początek raczej eksperymenty z kwiatowymi klimatami, łatwiej osiągnać jakieś efekty. I dobrze jest też dać tym eksperymentom czas, to znaczy im dłużej się "przeżerają" tym lepiej. A tak szczerze to nie widzę sensu w takim działaniu chyba że chcesz siętym zająć zawodowo lub zabawa jest eksperymencie:)
#3
Poranna herbata najwcześniej w okolicach 11. Najczęściej zielona klasyka Long jing, en shi yu lu, white downy lub faworyt bancha. Do posiłku porannego woda, mleko lub rooibos.
#4
Herbaty na co dzień / Odp: Eksperymenty herbaciane
18 February, 2010, 00:05:21 AM
Bazowałem na mini toucha i shou mei z dystrybucji oxalisa.pozmieniam proporcje przy kolejnej okazji eksperymentalnej:)
#5
Herbaty na co dzień / Odp: Eksperymenty herbaciane
17 February, 2010, 12:05:08 PM
Próbowałem zrobić Pu-Shou, ale efekt końcowy raczej dziwaczny:( jakieś proporcje? czas parzenia? Wyczuwam w tej mieszance potencjał, ale narazie nie mam pomysłu na wykonanie:(
#6
Pełna racja czerwona bije wszystko:)
Nigdy nie miałem ochoty ludzi nauczać i pouczać (zwłaszcza jeśli ma się świadomość wiedzy i tego że jest się na początku drogi) , ale w przypadku herbaty chyba nie ma wyboru.
#7
Jesteśmy jakimś dziwacznym wyjątkiem. NIe mam nic do samego słowa herbata, ale to słowo stało się zbyt pojemne. trudno sie z ludźmi komunikować, zwłaszcza kiedy rozmawia się o czerwonej herbacie i nagle okazuje się, że chodzi o rooibosa, a herbata miętowa okazuje się zwykłą mietą itd itp.
#8
Herbaty dla miłośników / Odp: Niezwykłe nazwy herbat
16 February, 2010, 12:17:21 PM
dziękuje bardzo!! :)
#9
Herbaty na co dzień / Odp: Eksperymenty herbaciane
16 February, 2010, 11:11:22 AM
Pu-Shou brzmi świetnie!! Dziś wypróbuje:)!!
#10
Prostą wskazówką jeśli chodzi o japońską senchę dostepnąw polsce jest cena. Jest znacznie droższa niż chińska. Dobrze jest kupować pakowaną po 50g, sypana kupowana w sklepach typu "czasoherbaciany" bardzo często jest kiepskiej jakości w dodatku zleżała.
#11
Ja mam nadzieję, że to forum bezie miało charakter mocno edukacyjny. Nawet ostatnio zastanawiałem się czy jednak nie wprowadzić do języka polskiego terminu "czaj". Herbata oznacza w naszym kraju wszystko, jakikowliek susz zalany goracą wodą określa się jako herbatę. Co jest smutne i w dodatku prowadzi do wielu nieporozumień.:(
#12
Herbaty dla miłośników / Odp: Niezwykłe nazwy herbat
16 February, 2010, 10:56:33 AM
a pro po nie wyświatlania chińskich krzaczków? co mam w operze zainstalować żeby się wyświetlały??
#13
Herbaty zielone / Odp: Herbaty japońskie
16 February, 2010, 10:49:24 AM
Ja zdecydownie jestem fanem japońskich herbat, ich podejścia i stylu:)
8 lat temu bancha wywołała u mnie ogromny herbaciany przełom i wtedy to zaczęła się moja cha-do:)
Yama Gyokuro 2009 to numer 1 jak narazie.
Nie przepuszczam żadnej japońskiej herbacie, glonowatość i trawiastość są najlepsze:))
#14
Tym razem jednak się nie pojawię, strasznie żałuję :(
Życzę wszystkim nie zapomnianych czarek herbaty:) !!
#15
to świetnie, jak tylko będę wiedział czy podróż ze śląska się uda, to czym prędzej się anonsuje:)