Suszone owoce a herbata

Started by Frexus, 23 February, 2010, 14:09:48 PM

Previous topic - Next topic

Frexus

Witam.

Naszło mnie ostatnio, by poeksperymentować trochę z tworzeniem własnych kompozycji herbacianych. Tak więc dorwałem jakąś zwykłą herbatę zieloną dostępną w hipermarketach (szkoda mi było na takie eksperymenty marnować herbatę dobrej jakości, bo nie byłem pewien efektu), dodałem do niej suszoną skórkę pomarańczy i suszone morele. Myślałem początkowo, że tych dodatków będzie trochę za dużo w stosunku do ilości herbaty i jej smak zejdzie na drugi plan, ale po zaparzeniu okazało się, że owoców nie czuć w ogóle. Nie ma ani aromatu, ani tym bardziej smaku owoców, które dodałem.

Stąd moje pytanie - czy takie owocowe dodatki do herbaty muszą być jakoś specjalnie spreparowane? Czy może po prostu chodzi o sposób suszenia?

mariusz

Witamy na forum, sprawa jest dosyć złożona, ale najczęściej za zapach mieszanek owocowych nie zawsze odpowiadają naturalne owoce, a bardziej aromat który jest dodawany do takich mieszanek dla ich uatrakcyjnienia. Są to różnorodne kompozycje zapachowe które czasami nie mają wiele wspólnego z komponentami.

Naturalnie aromatyzowane kompozycje natomiast łatwo rozpoznać po tym że z reguły są znacznie droższe od innych, o nienaturalnym aromacie oraz zazwyczaj mają mniej składników owocowych.

czajnikowy

Mieszanki własne czasami się udają, ale nie oszczędzaj na składnikach. Kiepska herbata będzie niesmaczna sama jak i z dodatkami. POlecam na początek raczej eksperymenty z kwiatowymi klimatami, łatwiej osiągnać jakieś efekty. I dobrze jest też dać tym eksperymentom czas, to znaczy im dłużej się "przeżerają" tym lepiej. A tak szczerze to nie widzę sensu w takim działaniu chyba że chcesz siętym zająć zawodowo lub zabawa jest eksperymencie:)

paz

Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale do takich eksperymentów "na własną rękę" chyba lepiej nadają się herbaty czarne niż zielone? Chyba, że mówimy o zielonych japońskich, które są bardzo wrażliwe i czytałem o dodawaniu do nich np. ananasa z całkiem pozytywnym skutkiem ;)

agnieszkaL

Ciekawy temat! Jak stworzyć własną kompozycję, by smakowała dobrze, a jej aromat był wyjątkowy? Jakich herbat najlepiej używać jako podstawy do tego typu eksperymentów? :)