Eksperymenty herbaciane

Started by mariusz, 30 September, 2009, 16:50:49 PM

Previous topic - Next topic

mariusz

Czyli co można zrobić z herbatą. Najbardziej popularne eksperymenty, to własne mieszanki.

Zapraszam do podzielenia się Waszymi pomysłami na ciekawe mieszanki - przy okazji od razu zdradzę że lubię używać herbaty Nepal lub Darjeeling - i dokładać do niej czarną herbatę chińską (np. Panyong) z domieszką Pai Mu tan lub charakterystycznego oolonga (np. Dung Ti). Uzyskanie dobrej proporcji nie jest trudne jeśli się wie, która herbata ma być dominująca.

qi wan

Bardzo prosty eksperyment: do ulubionej czarnej herbaty dodać trochę białej (Yen Zhen lub Bai Mu Dan). Smak i charakter tak powstałej mieszanki zmienia się zupełnie a efekt końcowy jest zaskakujący.
Polecam też znaną kantońską mieszankę Pu-Shou (Puerh + Shou Mei), którą można wykonać we własnym zakresie.

Tymah

Faktycznie, biała i czarna dają całkiem ciekawy efekt. Osobiście na 2 łyżki Sichuan Gongfu dodałem 1 Yin Zhen, ale zdałoby się tej białej jeszcze więcej, jak sądzę. ;)

Herbata-Kawa_pl

Ale chyba najważniejsza sprawa: jak smakuje takie połączenei czarenej i białej?? Kiedyś próbowałem zielobej i białej,ale musze przyzanć że efekty nei były zadowoalające.
Herbata-Kawa.pl - Herbaty i kawy najwyższej jakości: herbata zielona, herbata pu erh, herbata czarna. Herbata, Kawa.

mariusz

O smaku można dyskutować jak się go doświadczy.

Spróbuj np. do Darjeelinga z drugiego zbioru dodać Pai Mu Tan w proporcji 50/50 i opisz swoje wrażenia.

czajnikowy

Pu-Shou brzmi świetnie!! Dziś wypróbuje:)!!

czajnikowy

Próbowałem zrobić Pu-Shou, ale efekt końcowy raczej dziwaczny:( jakieś proporcje? czas parzenia? Wyczuwam w tej mieszance potencjał, ale narazie nie mam pomysłu na wykonanie:(

mariusz

Odnośnie Pu shou, to chyba wszystko zależy jaki puerh jest i jakie shou mei. W Polsce najczęściej sprzedaje się niskiej jakości pai mu tan z dodatkiem liści bambusa jako shou mei.. Natomiast shou mei ma mocno rdzawe listki (tak swoją drogą to ta herbata do wybitnych smakowo nie należy).

W kwestii proporcji to choć tej mieszanki nigdy nie robiłem - mogę jedynie podzielić się doświadczeniem że proporcja 50/50 będzie oznaczała bardzo mocną dominację Pu erh. Dlatego dla względnej równowagi polecałbym użycie proporcji 35/65 na rzecz większej ilości shou mei..

czajnikowy

Bazowałem na mini toucha i shou mei z dystrybucji oxalisa.pozmieniam proporcje przy kolejnej okazji eksperymentalnej:)