Main Menu
Menu

Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts Menu

Messages - skierra

#1
Zapraszamy na Pokaz Yerba Mate!

Zapraszamy na Pokaz Yerba Mate, który odbędzie się 11 grudnia 2010 r o godz. 19.00 w Herbaciarni Czarka przy ul. Floriańskiej 13 w Krakowie. Temat spotkania - "Akcesoria yerbaciane od kuchni"
Serdecznie zapraszamy!
Wstęp wolny!
#2
       Ostatnimi czasy bardzo dużo mówi się na temat przeciwutleniaczy, które pozytywnie wpływają na długość naszego życia. Wiele badaczy uważa, że komórki osób regularnie pijących herbatę pod względem biologicznym są odczuwalnie młodsze aniżeli u osób, które spożywają innego rodzaje napoje. Ile jest jednak w tym prawdy?
      Uczeni z Uniwersytetu w Hongkongu tłumaczą to zjawisko niskim stopniem uszkodzenia specyficznych odcinków DNA. Podmiotem badania było zbadanie telomerów – fragmentów DNA, znajdujących się na końcach chromosomów. Odcinki te działają jak żywe tarcze. Podczas podziału komórkowego, kiedy fragmenty DNA zlokalizowane na końcach chromosom są bezpowrotnie tracone, zniszczeniu ulęgają właśnie telomery, a nie znacznie cenniejsze geny. Natura telomerów od niedawna jest poddawana badaniom. Naukowcy potwierdzają, że skoro skracają się one po każdym podziale komórkowym, to oznacza to, że pomiar ich długości pozwala określić biologiczny wiek komórki, tzn. określić liczbę podziałów w jej życiu.
        Dzięki badaniom naukowców wiemy również, że telomery są narażone na stres oksydacyjny, tzn. na niszczenie przez agresywne utleniacze. Czynniki te sprawiają, że pomiar długości telomerów jest wyznacznikiem skali uszkodzeń, na które jest narażona tkanka.
Naukowcy z Hongkongu przeprowadzili badanie, mające na celu sprawdzenie, czy picie herbaty może chronić komórki DNA przed uszkodzeniem. Pobrali oni próbki DNA od 976 mężczyzn oraz 1030 kobiet, starszych niż 65 lat. Osoby te miały wypełnić również kwestionariusz dotyczący sposobu odżywiania się. Wyniki badania były zaskakujące, otóż telomery u osób pijących co najmniej 750ml herbaty dziennie były zdecydowanie dłuższe niż od osób, które przyjmowały inne napoje. Różnica długości telomerów odpowiadała różnicy wieku, wynoszącej 5 lat.
       Swoje właściwości ochronne herbata zawdzięcza polifenolom – silnym przeciwutleniaczom, które występują głownie w  zielonej herbacie.
        Odmiennego zdania jest dr Siegfried Hekimi z Wydziału Biologii Uniwersytetu McGilla w Kanadzie. Przeprowadzone przez niego badania nie wykazują zależności pomiędzy dietą bogatą w antyoksydanty a długością życia. Przeprowadził on szereg badań na nicieniach Caenorhabditis elegant, które są popularnym podmiotem badań nad długością życia. Spodziewano się, ze u wyselekcjonowanych osobników stres oksydacyjny będzie zdecydowanie mniejszy. Niestety tak się nie stało. Tak więc, według uczonego na długość życia wpływa spowolniona przemiana materii jak i wolniejsze tempo życia.
         Tak czy inaczej... Naukowcy niech kłócą się nad swoimi teoriami, nie ulega na pewno wątpliwości to, iż popijanie smacznej, zielonej herbaty, pełnej przeciwutleniaczy może być nie tylko miło spędzoną chwilą, a zbawiennym i zdrowotnym czynnikiem pozytywnie wpływającym na nasze życie.
#3
Serdecznie zapraszamy na pokaz Gong Fu Cha -
chińskiej sztuki parzenia herbaty,
który odbędzie się 20.11.2010 r. w Herbaciarni Czarka
przy ul. Floriańskiej 13 w Krakowie o godz, 19.00.


Wstęp wolny!
#4
Zapraszamy na Pokaz Yerba Mate!

Zapraszamy na Pokaz Yerba Mate, który odbędzie się 6 listopada 2010 r w Herbaciarni Czarka przy ul. Floriańskiej 13 w Krakowie. Na spotkaniu dowiedzą się Państwo więcej na temat Yerby Mate, sposobie jej parzenia, akcesoriach do niej przeznaczonych oraz o jej właściwościach. Spotkanie poprowadzi Maciej Kowalski.
Szczególnie zapraszamy osoby, które chciałyby rozpocząć przygodę z Yerbą i chcą dowiedzieć się więcej na jej temat.
Serdecznie zapraszamy!
Wstęp wolny!
#5
Herbaty na co dzień / Odp: Przepisy herbaciane
22 July, 2010, 15:48:31 PM
Quote from: tjsan on 13 July, 2010, 20:36:13 PM
Z uwagi na fale upałów, która ostatnio nas nawiedziła,  postanowiłem zamieścić na forum przepis, który doskonale sprawdza się w kraju kwitnącej wiśni i pozwala tym samym znosić Japończykom tamtejsze upalne lata. Chodzi mianowicie o sposób przygotowania herbaty zwany shinobicha (jap.shinobi oznacza cierpliwość lub wytrzymałość, cechy te będą w tym przypadku bardzo pożądane :), który polega na "parzeniu" herbaty bez udziału ciepłej wody.

Do przygotowania wyśmienitej shinobichy będziemy potrzebować: czajniczek (np. Kyusu), kilka kostek lodu przygotowanych z dobrej jakościowo wody, herbata – najbardziej odpowiednia do tego celu będzie wysokiej jakości gyokuro bądź shincha(jap. Nowa herbata, herbata z pierwszego zbioru) z uwagi na ich naturalną słodycz i delikatność (choć dobra sencha również się sprawdzi). Shinobiche możemy z powodzeniem przygotować na dwa sposoby:

1. Do czajniczka o pojemności ~ 350 ml dodajemy ok. 1,5 – 2 łyżek stołowych herbaty(7- 10 g), następnie dodajemy kilka kostek lodu. Całość zostawiamy w temperaturze pokojowej i cierpliwie czekamy aż lód się rozpuści. Tak przygotowana herbata jest gotowa do spożycia.
2. Do szklanego naczynia, bądź większego czajniczka dodajemy ok. 1,5 – 2 łyżek stołowych herbaty (7-10g), całość zalewamy 500 ml – 1000 ml zimnej wody, następnie wstawiamy naczynie z herbatą do lodówki na czas 2 – 6 godzin(oczywiście można eksperymentować z czasem chłodzenia oraz proporcjami wedle uznania ). Dobrze przyrządzona shinobicha powinna być zupełnie pozbawiona goryczy, jako że katechina(odpowiedzialna za gorzki smak) jest uwalniana głównie w temp. 70 – 80 'C.

Życzę ochłody i smacznego.

Mniam, wygląda bardzo apetycznie :)
#6
albo jak słodzić, to tylko w celu podkreślenia smaku... na pewno nie dużo, żeby nie zabić aromatu :)
#7
a próbowałeś może którąś z yerb z naturalnymi dodatkami? Np. Yerba Mate IQ Jest bardzo aromatyczna, delikatna. Może urzec :)
#8
Quote from: tee on 30 June, 2010, 23:47:29 PM
W moim przypadku ludzie nieraz dziwią się, że wydaję sporą (jak na pl warunki) kasę na herbatę. Ale jak sobie policzę, że dawniej (przed "erą herbacianą") wydawałem znacznie większą kasę na napoje typu cola itp. to w zasadzie za zaoszczędzone pieniądze stać mnie na każdą herbatę. :) A, niestety, jak zasmakuję czegoś dobrego, to potem nie potrafię "wrócić" do czegoś miernego.

Nieraz żałuję, że całe życie nie piję "Minutki" albo nie jadam pizzy mrożonej. :) Wyszłoby taniej. :P
Wydaje mi się, że nie ma czego żałować, bo na pewno wyszłoby taniej, ale z drugiej strony odbiłoby się to na Twoim zdrowiu, a na nim nie ma co oszczędzać :)
#9
Akcesoria / Odp: Gaiwan - gdzie szukać?
25 June, 2010, 12:16:32 PM
Poniżej nasza gaiwanowa nowość:

#10
Poniżej prezentujemy długo oczekiwanego Earl Greya z bławatkiem oraz nową pozycję suszu - Zimową spiżarnię.
Earl Grey z bławatkiem


Zimowa spiżarnia



Smacznego!
#11
A tutaj coś nowego (dostępne w naszej herbaciarni) dla koneserów herbacianych rozkoszy... :)


Wśród naszych nowych czajniczków można znaleźć min.
Czajniczek Yixing Hang
Czajniczek Yixing Feng
Czajniczek Yixing Shan
Czajniczek Yixing Mao
Czajniczek Yixing Green
Czajniczek Yixing Dark
#12
a jaka to Yerba?
#13
A tutaj troszkę fotek z otwarcia wernisażu "40 mil do raju" Eweliny Dulny.
Dostępne są na naszym profilu na facebooku
#14
Zapraszamy do zapoznania się z artykułem, który poświęcony jest mało znanym chińskim miastom oraz kryjącym się w nich urokliwych herbaciarniach.

Mniej znane, ale herbacianą tajemnicą owiane...

Wuxi - jest starym miastem w prowincji Jiangsu. Wuxi zdobył przydomek... więcej tutaj
#15
Przypominamy, że na Państwa herbaciane hasła czekamy do końca maja! (jeszcze tylko 4 dni!) :)