Przeciwutleniacze – sprzymierzeńcy długowieczności?

Started by skierra, 03 December, 2010, 13:08:14 PM

Previous topic - Next topic

skierra

       Ostatnimi czasy bardzo dużo mówi się na temat przeciwutleniaczy, które pozytywnie wpływają na długość naszego życia. Wiele badaczy uważa, że komórki osób regularnie pijących herbatę pod względem biologicznym są odczuwalnie młodsze aniżeli u osób, które spożywają innego rodzaje napoje. Ile jest jednak w tym prawdy?
      Uczeni z Uniwersytetu w Hongkongu tłumaczą to zjawisko niskim stopniem uszkodzenia specyficznych odcinków DNA. Podmiotem badania było zbadanie telomerów – fragmentów DNA, znajdujących się na końcach chromosomów. Odcinki te działają jak żywe tarcze. Podczas podziału komórkowego, kiedy fragmenty DNA zlokalizowane na końcach chromosom są bezpowrotnie tracone, zniszczeniu ulęgają właśnie telomery, a nie znacznie cenniejsze geny. Natura telomerów od niedawna jest poddawana badaniom. Naukowcy potwierdzają, że skoro skracają się one po każdym podziale komórkowym, to oznacza to, że pomiar ich długości pozwala określić biologiczny wiek komórki, tzn. określić liczbę podziałów w jej życiu.
        Dzięki badaniom naukowców wiemy również, że telomery są narażone na stres oksydacyjny, tzn. na niszczenie przez agresywne utleniacze. Czynniki te sprawiają, że pomiar długości telomerów jest wyznacznikiem skali uszkodzeń, na które jest narażona tkanka.
Naukowcy z Hongkongu przeprowadzili badanie, mające na celu sprawdzenie, czy picie herbaty może chronić komórki DNA przed uszkodzeniem. Pobrali oni próbki DNA od 976 mężczyzn oraz 1030 kobiet, starszych niż 65 lat. Osoby te miały wypełnić również kwestionariusz dotyczący sposobu odżywiania się. Wyniki badania były zaskakujące, otóż telomery u osób pijących co najmniej 750ml herbaty dziennie były zdecydowanie dłuższe niż od osób, które przyjmowały inne napoje. Różnica długości telomerów odpowiadała różnicy wieku, wynoszącej 5 lat.
       Swoje właściwości ochronne herbata zawdzięcza polifenolom – silnym przeciwutleniaczom, które występują głownie w  zielonej herbacie.
        Odmiennego zdania jest dr Siegfried Hekimi z Wydziału Biologii Uniwersytetu McGilla w Kanadzie. Przeprowadzone przez niego badania nie wykazują zależności pomiędzy dietą bogatą w antyoksydanty a długością życia. Przeprowadził on szereg badań na nicieniach Caenorhabditis elegant, które są popularnym podmiotem badań nad długością życia. Spodziewano się, ze u wyselekcjonowanych osobników stres oksydacyjny będzie zdecydowanie mniejszy. Niestety tak się nie stało. Tak więc, według uczonego na długość życia wpływa spowolniona przemiana materii jak i wolniejsze tempo życia.
         Tak czy inaczej... Naukowcy niech kłócą się nad swoimi teoriami, nie ulega na pewno wątpliwości to, iż popijanie smacznej, zielonej herbaty, pełnej przeciwutleniaczy może być nie tylko miło spędzoną chwilą, a zbawiennym i zdrowotnym czynnikiem pozytywnie wpływającym na nasze życie.