Forum Herbaciane

Herbata forum => Gatunki herbat i rodzaje => Herbaty białe => Topic started by: mariusz on 16 August, 2009, 23:00:08 PM

Title: Biała herbata
Post by: mariusz on 16 August, 2009, 23:00:08 PM
Pewnego razu gościłem u moich znajomych, którzy zagadnęli mnie o białą herbatę. Pytali dlaczego jest taka droga i skąd te jej właściwości, a jak uzyskali odpowiedź, zapytali - dlaczego zatem wszystkich listków nie zrywa się wcześniej - aby herbaty białej było więcej i aby była tańsza, jeśli jest taka zdrowa...

W białej herbacie myślę że tak naprawdę mitologizuje się jej nadprzyrodzone właściwości, tak jakby ilość przeciwutleniaczy była gigantycznie odmienna od herbaty zielonej. Piszę o tym, ponieważ często te najdroższe białe herbaty, dla zwolenników bardzo zdecydowanych smaków nie będą przedstawiały wielkich walorów.

Stanowią jednak zupełnie inną jakość, co większość potwierdza - np herbata Bai Hao Yin Zhen, do niedawna niedostępna na Polskim rynku, świetnie wpisuje się w miano tej najsłynniejszej.

Popularna Pai Mu Tan - ma w Polsce przynajmniej kilkanaście różnych obliczy. Stąd też możliwy jest jej zakup od nawet 11 zł za 100 g jak widziałem na allegro, do kilkudziesięciu zł/100g za gatunki mocno wybijające się ponad przeciętność.

Co decyduje o dobrej herbacie białej? Chciałoby się napisać że ilość tipsów, i tak jest w większości, lecz czy gdyby wszyscy mieli możliwość kupienia herbaty white monkey, paklum, białej afrykańskiej zomba pearls czy też indyjskiej sutton silver tips -  w tej samej cenie - to jaka uważana byłaby za najlepszą?

Mogę się jedynie domyślać.
Title: Odp: Biała herbata
Post by: white monkey on 16 August, 2009, 23:20:16 PM
nie muszę chyba nic dodawać   ;)  a tak poważnie to jakiś czas temu lubiłam dosyć często rano napić się białej paklum. tylko zawsze zastanawiam się jak ją prawidłowo zaparzyć żeby najwięcej z niej wyciągnąć. na początku zaparzałam ją bardzo krótko (ok 30s), później dowiedziałam się, że powinno się ją parzyć 5-7min. mocą się szczególnie nie różnią, smakiem też... może ktoś mi coś doradzi.. :)
Title: Odp: Biała herbata
Post by: Tymah on 24 August, 2009, 23:22:09 PM
Wydaje mi się, że mimo powyższych obiekcji biała herbata może być zdecydowanie zdrowsza niż inne... a to z tej przyczyny, że białą można naprawdę długo parzyć. Bai Hao Jin Zhen, White Monkey czy Bai Mu Dan - wszystkie je parzę od 7 do 15 minut. Wtedy - jeśli wierzyć badaniom - wydzielają się z nich naprawdę spore ilości polifenoli.

Osobiście białe pijam po części dla tych właściwości, po części dlatego, że nie lubię "faszerować się" teiną (a długie parzenie skutecznie ją niweluje), a po części dlatego, że po prostu bardzo lubię. Nigdy dotąd nie znalazłem w herbacie charakteru, który przemawiałby do mnie bardziej niż w białej - lubię parzyć herbatę "ceremonialnie" i biała - przynajmniej dla mnie - nadaje się do tego idealnie. Chociaż zielone i oolongi potrafią również urzekać swoją wspaniałością, to jednak nic nie zastąpi mi widoku białych, pokrytych białych puchem tipsów leżących na talerzyku i oczekujących na wrzucenie do czajnika... :)
Title: Odp: Biała herbata
Post by: Popiół on 09 October, 2009, 23:39:19 PM
Znalazłem ciekawe info dotyczące Pai Mu Tana (w tamtejszej transkrypcji Baimudan) na blogu, który ostatnio śledzę i przyznam jest bardzo ciekawy ;] Trochę mnie zaskoczyły czasy parzenia ;]
http://half-dipper.blogspot.com/2007/04/2006-sun-dried-baimudan-2006.html
Title: Odp: Biała herbata
Post by: Tymah on 13 October, 2009, 15:56:54 PM
Można je, oczywiście z drobnymi modyfikacjami, zastosować także do innych białych czy lekkich żółtych herbat... mimo to osobiście wolę parzyć "tradycyjnie" i wycisnąć z Bai Mu Dan 3, nie 5 czy 6 parzeń. Są, mimo wszystko, mocniejsze.
Z kolei z Bai Hao Yin Zen, parząc w tradycyjny sposób, tak czy owak można zrobić dobre 4-5 parzeń.
Title: Odp: Biała herbata
Post by: mariusz on 13 October, 2009, 22:13:03 PM
Ja też osobiście wolę akurat w białych herbatach parzenie przynajmniej dwuminutowe, ale herbata herbacie nierówna. Np. Pai Mu tan lubię poparzyć wiele razy, ale to jest u mnie wyjątek. Pozostałe robię na dwa parzenia.

Zresztą Pai Mu Tan szybko nabiera treści, ze względu na strukturę liści - dlatego nie dziwią mnie te krótkie czasy parzenia. Pytanie tylko co to za Pai Mu Tan wyjdzie po 20 sekundach :) Przecież to jakaś słabizna ;) W ten sposób to z czarnej byśmy i 10 parzeń robili...
Title: Odp: Biała herbata
Post by: Popiół on 16 October, 2009, 13:57:22 PM
Szczerze mówiąc na mały dzbanuszek krótkie parzenie Pai Mu Tana jest dla mnie nawet wyraźne ;] No i jakoś doszedłem do tego że Supergrade mi chyba mniej smakuje niż zwykły. Ale teraz wziąłem od was jakąś następną paczkę, bo słyszałem, że macie jakiegoś nowego Supergrade'a. Zobaczę czy jakoś się różni ;]
Title: Odp: Biała herbata
Post by: mariusz on 16 October, 2009, 22:07:28 PM
Zwykły Pai Mu Tan u nas jest na tyle dobry aby być u nas :) A wiele z tych Pai Mu Tanów o to walczyło, także nie jest w cale taki zły :)

Wersja supergrade charakteryzuje się pięknymi liśćmi, większą ilością srebrzystych tipsów, oraz większą aksamitnością w smaku i dłuższym finiszem w posmaku. Przez to że jest taka aksamitna i szlachetniejsza - jestem w stanie jak najbardziej zrozumieć że większa troszkę wyrazistość i moc wersji podstawowej będzie bardziej smakowała.
Title: Odp: Biała herbata
Post by: Digoxin on 17 November, 2009, 13:44:55 PM
Z białych najbardziej cenię sobie jaśminową Dragon Phoenix Pearls. Apologetom Yin Zhen jakoś nie udało się do mojego gustu trafić :) Jest smaczne, ale bez szaleństwa.
Title: Odp: Biała herbata
Post by: mariusz on 25 November, 2009, 00:45:33 AM
Phoenix Pearls ma to do siebie że jest dosyć elastyczne i potrafi mieć głęboki smak. Bai Hao Yin Zhen jest znacznie delikatniejsze, dostojniejsze. Ja też wolę jednak bardziej zdecydowane smaki. Ale np. zbliżone do Yin Zhen- Paklum co jest trochę dziwne ma w sobie coś niebanalnego, co sprawia że zawsze jestem ciekawy jak ta herbata się zaparzy i jak będzie smakować, a jednocześnie nie daje mi się zaszufladkować.
Title: Odp: Biała herbata
Post by: Digoxin on 25 November, 2009, 11:12:50 AM
Paklum muszę u was spróbować, zaległość do nadrobienia, podobnie najszlachetniejszą Lung Ching (50zł/50g). Przy okazji poproszę o opinię na jej temat :)

Z perełek jaśminowych najbardziej pasuje mi 2 parzenie - wpada w tak rozkoszną słodycz, że każda ilość jest zbyt mała :D
Title: Odp: Biała herbata
Post by: mariusz on 25 November, 2009, 23:08:43 PM
Xi Hu Lung Ching to herbata która nie potrzebuje reklamy. Pierwszy raz jak przyszła, to po tygodniu jej nie było...

Jak próbowałeś Lung Chinga pośredniego, który jest niebywale aromatyczny - ten jest mocniejszy i wydajniejszy, choć aromat nie bije tak po nosie jak w pośrednim. Dzisiaj go piłem  na 4 parzenia, ale takie dłuższe - nie po minucie.. kolejnego nie próbowałem gdyż już wody chwilowo i czasu zabrakło.


Title: Odp: Biała herbata
Post by: Herbata-Kawa_pl on 06 December, 2009, 10:36:17 AM
Bardzo smaczna jest także Monkey flush-biała herbatka,może troszkę specyficzna i nie każdemu podejdzie do gustu,ale mi akurat smakuje.
Title: Odp: Biała herbata
Post by: Tymah on 13 April, 2010, 16:40:10 PM
Zastanawia mnie dlaczego niektóre herbaty białe i żółte są w Polsce tak drogie. Myślę tu przede wszystkim o Bai Hao Yin Zen oraz o Jun Shan Yin Zen. W niektórych sklepach zagranicznych (przez wzgląd na przynależność forum do herbaciarni przemilczę nazwę i kraj) można kupić je, odpowiednio: w cenie dwa razy niższej oraz o 13-15zł niższej, co przy darmowej przesyłce przy większym zamówieniu daje naprawdę spore oszczędności. Czy tak wysoka polska cena jest podyktowana jedynie tym, że tak się już utarło, wobec czego klient musi przepłacać? ;)
Title: Odp: Biała herbata
Post by: mariusz on 13 April, 2010, 17:48:25 PM
To prawda, że wiele tego typu herbat jest i może być tańszych. Mam swoją teorię na ten temat, tzn kilka lat temu te herbaty były bardzo trudno dostępne i było kilku monopolistów, którzy sprowadzali z niemieckich hurtowni dwa, trzy gatunki - Pai Mu Tan, Phoenix Pearl, i yin zhen. Obecnie dostępność tych herbat  się zwiększyła, ale ceny detaliczne jakby się nie zmieniły , zwłaszcza na yin zhen.

My swego czasu mieliśmy trochę tańsze Junshan Yin zhen niż jest teraz, ale później zaobserwowaliśmy nieustanny marsz w górę cen na rynku. Najpierw cena euro gwałtownie skoczyła, później firmy w czasie kryzysu zaczęły podnosić opłaty np. za transport, a jak cena euro trochę spadła to też i spadła w relacji do waluty chińskiej - i nadal kupowaliśmy ją 30% drożej niż na początku.

W rezultacie, później cenę musieliśmy podnieść jak się okazało że nie jesteśmy w stanie jej utrzymać.
Myślę że atrakcyjniejsza cena mogłaby się pojawić gdybyśmy kupowali takie herbaty w tonach, a nie po kilka kilogramów. A do tego nam jeszcze dużo brakuje i kółko się zamyka.

Bai Hao Yin Zhen myślę że u nas stanieje jednak, gdyż więcej dostawców pragnie nam je dostarczać. Sęk w tym że nie zawsze jest to taka sama jakość, o czym już niejeden raz miałem okazję się przekonać.

Być może będzie kiedyś szansa wprowadzić wersje ekonomiczne kilku herbat, które mają 80% szans na powodzenie w niższej cenie.

Podsumowując, czasami niestety za dobrą herbatę musimy zapłacić trochę więcej i decydujemy się na to aby ją w ogóle mieć.
Title: Odp: Biała herbata
Post by: Lukas on 14 April, 2010, 23:11:40 PM
Quote from: mariusz on 13 April, 2010, 17:48:25 PM
Sęk w tym że nie zawsze jest to taka sama jakość, o czym już niejeden raz miałem okazję się przekonać.
I chwała wam za to, że stawiacie na jakość :) bo w necie nie trudno jest kupić g.... 
Title: Odp: Biała herbata
Post by: Tymah on 15 April, 2010, 17:03:11 PM
Kiedyś kupiłem z ciekawości 50g "Bai Hao" za bodaj 8zł. Dostałem jakąś herbatę z wyglądu przypominającą Białą Małpę, ze smaku przypominającą wodę. ;)
Title: Odp: Biała herbata
Post by: plan dnia on 22 April, 2010, 09:52:13 AM
Herbata biala robi troche zamieszania
白茶Baicha –znaczy biala herbata: Trzeba pamientac ze Anji Baicha – to herbata zielona – choc nazywa sie ,, Biala herbata z Anji". Podobnie jest z Liyang Baicha (溧阳白茶-raczej malo znana –  choc swietna w smaku)
"Bai Hao" to白毫 czyli " Bialy Wąs "  to termin uzywany w kategoryzacji  herbaty lisciatej – gdzie dominuja srebrno biale pąki...Baihao oolong ,  czy biala Baihao Jinhzen..
.w przypadku herbat czarnych – mamy termin PEOKE...to jest wlasnie chinskie znieszkatalcone slowo ,, Bai Hao"
Title: Odp: Biała herbata
Post by: mariusz on 23 April, 2010, 00:25:27 AM
an ji bai cha jest bardzo mocno zieloną herbatą, ale właśnie skąd ta nazwa? Gdzie szukać przyczyny tej sprzeczności dla nas?

Na oryginalnym opakowaniu widziałem an ji white tea napisane po angielsku...

Co do Baihao czyli owego wąsa, meszka, puszystego tipsa - czy bardziej wyznacznikiem jest ta puszystość, czy to że musi być on biały? W Bai Hao oolongu, tych białych tipsów jest jak na lekarstwo, częściej pojawiają się takie brązowawe odcienie.

Pomimo że to temat o białych herbatach, nie mogę się oprzeć aby podesłać co znalazłem... nie wiem czy śmiać się czy płakać, gdyż poznaję ten opis...
http://www.max24.pl/?a=sklep.view&produkt=2312479&last=sklep.zmiany&producent=0&kategoria=0&start=&order=p&dir=a&czas=3&co=n (http://www.max24.pl/?a=sklep.view&produkt=2312479&last=sklep.zmiany&producent=0&kategoria=0&start=&order=p&dir=a&czas=3&co=n)
Title: Odp: Biała herbata
Post by: Lukas on 23 April, 2010, 21:39:30 PM
dobre nieźle się uśmiałem, a ta cena jeszcze  :D jak co jakiś czas przeglądam allegro, to także ma ubaw choć czasem ogarnia mnie rozpacz jak czytam opisy i nazwy tych wynalazków.

An Ji Bai Cha, na początku mnie rozczarowała, bo ją źle zrobiłem i byłem zdziwiony czym się ludzie tak jarają, po tygodniu i wizycie na zagranicznym forum herbacianym uświadomiono mi moje błędy, i teraz obok Japan Kyoto Gyokuro a także odmian z Uji i z Fuji, to stały punkt dnia.
Title: Odp: Biała herbata
Post by: plan dnia on 26 April, 2010, 06:04:03 AM
Co herbaty Anji Baicha...- troche skomplikowana historia. To co pojawia sie na rynku to wlasciwie Anji Bai Pian – wytwarzana z płodnego kzewu  ,, Lonjing 43". Miejsce upraw i obrobka liscia herbcianego jest taka sama jak ,,piewotna Anji Baicha ,,- ktora sie wytwarza z trudnego do upawy krzewu ,, Bai ye......"  Anji to jeden z najstarszych oraz najbardziej docenianch regionow herbacianych.  ,,Znowu odkryty" jakies 30 lat  temu.. dziko rosnacy ( zdziczaly krzew ,, Bai ye......")  ma wlasnie bialy meszek na pąkach  - i dlatego nazywana jest baialą herbatą. ( W ,, zapiskach o herbacie ,,  jest fotka lisci  - tego  krzewu -  troche  inne  niz   popularnej  Anji Bai Pian  ) 
Historyczna nazwa  ,,bialych herbat" ma niewiele wspolnego z terazniejszymi ,, herbatami bialymi ,,  jak np. Bai Mu Dan....Te z prowincji Fujian sa kalsyfikowane jako biale na podstawie procesu produkcji,  ale  zdrugiej strony Bai Mu Dan  jej podobne maja ten bialy meszek.
2
Jesli Baihao Oolongu jesli nie ma zbyt duzo bialych tipsow – to znaczy ze jego jakosc nie jest zbyt wysoka –  (na Tajwanie wszyscy farmerzy wychwalaja swoje  baihao oolongi iloscia  bailych tipsow )  A byc moze to  co posiadasz to historyczny ,, Formosa Oolong"?
Co do polskich ,,cudownych"  opisow herbat itp.  To kiedys mnie to wkurzalo.  Dlatego  postanowilem puscic na rynek ,, Notaki o herbacie ,, – oparte na faktach.... choc musze przynac ze 60 %  jestem zadowolony i widze teraz  przydalo by sie wiencej dodac skorygowac.....zanudzajac malo przydatnymi historyjkami zwyklch czytelnikow.
p.s.
Z innej strony to jest tak ze herbata bardzo duzo uczy.. Teraz juz mnie nie rusza jak widze dziwne opisy czy kategoryzacje. Bo i w E- herbata – jest troche drobych  niescislosci  np. Liu Bao z okregu Guang Xi w prowincji Guangdong to nie herbata Pu-erh. Herbata Pu-erh wytwarzana jest wprowincji Yunnan. Ale kogo to obchodzi? (Chyba wlascieli ogrodow z Guang Xi )
Albo Lu An Gua Pian ma hybryde Lung Gua Pian ...

Title: Odp: Biała herbata
Post by: Tymah on 26 April, 2010, 18:55:04 PM
A jak idealnie przyrządzać Aniji Bai Cha? Kiedyś miałem jej odrobinę, jako próbkę z e-herbaty, i pamiętam, że też była dla mnie nieco kłopotliwa w przyrządzeniu.
Title: Odp: Biała herbata
Post by: mariusz on 26 April, 2010, 23:18:32 PM
Odnośnie tych nieścisłości - to prawda, że one czasami się zdarzają - podzieliłbym je na świadome i nieświadome, bardzo przypadkowe. Jeśli ktokolwiek je znajdzie, proszę o kontakt.

Ze świadomych, to nazwa Lung Gua Pian, o czym już pisałem powstała zupełnie świadomie, ze względu na niezbyt oddającą ducha herbaty nazwę big melon seeds pochodzącą jak twierdził dostawca z Gua Pian. Na tę cześć, ponieważ nie miałem zamiaru wprowadzać ją jako Lu An Gua Pian - ze względu na szacunek dla oryginału oraz zupełnie innych smak i wygląd herbaty - postanowiłem wymyślić nazwę która nawiązywałaby choć trochę do słodyczy herbaty longjing, a z drugiej strony określałaby położenie.

W przypadku Guanxi Liu Pao, sytuacja wyglądała tak, że bardzo nam się spodobała ta herbata, została ona zrobiona jak puery (jako ciemne) - tylko liście nie były z Yunnanu. Więc nie mieliśmy zamiaru kategoryzować tej herbaty do herbat czarnych (czyli czerwonych), przez moment zastanawialiśmy się nad oolong, ale jednak to nie ten proces i nie ten smak. Więc podłączyliśmy pod kategorię Puerh, jako ciekawą smakowo alternatywę.

Dlatego wiem, że idealnie byłoby wtedy zmienić nazwę kategorii na herbaty ciemne na przykład... ale wtedy znowu taki puer green by już był zupełnie niekompatybilny. O nazwie kategorii jako herbata czerwona nie wspomnę, bo to byłby dopiero śmiech.
Title: Odp: Biała herbata
Post by: Tymah on 27 May, 2010, 18:42:22 PM
Podobno tegoroczne Bai Hao Yin Zhen oraz Bai Mu Dan są kiepskiej jakości, zupełnie się nie udały. Czy naprawdę tak w tym roku wyszło?
Title: Odp: Biała herbata
Post by: mariusz on 27 May, 2010, 21:16:48 PM
Z informacji jakie posiadamy, to ogólnie ten rok w wielu miejscach na świecie produkujących herbatę jest bardzo trudny.

Nie miałem jeszcze co prawda Bai Hao Yin Zhen tegorocznego, ani Pai Mu Tan - natomiast znam wiele opinii, że te wiadomości o tych trudnościach na rynku to sposób na zwiększenie sprzedaży, jak również w ogóle wywołanie wrażenia niedostępności.

Moja osobista ocena jest taka, że choć uprawy są w wielu miejscach są słabsze i rzutuje to na windowanie cen - są również ogrody które mogą się pochwalić bardzo dobrymi herbatami, pomimo mniejszej wydajności upraw. Niestety wszystko też faktycznie odbija się w cenach.
Title: Odp: Biała herbata
Post by: krzysztofsf on 22 November, 2010, 11:26:33 AM
Czy biala herbata dojrzewa (rozpoczyna fermentacje?) w hermetycznym opakowaniu?
Kupilem kilka miesiecy temu "marketowa" chyba Rogera (w eherbacie jeszcze nie czas na zakupy bialej, jesli chodzi o mnie - narazie tylko Pu Erh, niesmialo oloongi i male probki zielonych czy czarnych).
Herbatka byla jak dla mnie bezplciowa, prawie bez smaku - wrzucilem do sloja typu Weck po 1,5 kg miodu i zapomnialem.
Po kilku miesiacach sprobowalem - i nie wiem, czy smak mi si ezmienil, czy zaszly jakies procesy bez dostepu powietrza - bardzo smakowala.
Kupilem niedawnao inna taniutka biala - znowu liscie bez specjalnych walorow smakowych. Wrzucilem do pustego juz sloja i odlozylem w ciemny kat.......
Title: Odp: Biała herbata
Post by: ziomiwan on 22 November, 2010, 19:44:42 PM
O ile się nie mylę, to herbata fermentuje jedynie przed ostatecznym wysuszeniem jej.
Tak czarna jak i pu-erh potrzebują wilgoci zawartej w liściach po zbiorach która jest w większym lub mniejszym stopniu wstępnie usuwana, a następnie liście fermentują/dojrzewają.

SirRoger... nie polecam zakupów tego czegoś. Fakt, że jest bardzo tania, ale za tą ceną niestety idzie niska jakość. Zielona nie podobna do zielonej, biała nie podobna do białej, nie wiem co to jest za badziew.

A co się dzieje w słoju? Może mariusz ma jakieś wytłumaczenie, bo mi się wydaje, że odniosłeś tylko wrażenie tego, że jest inna w smaku.
Title: Odp: Biała herbata
Post by: Lukas on 22 November, 2010, 20:52:50 PM
W markecie chyba jeszcze nigdy nie spotkałem dostatecznie interesującej białej, a jeśli bym nawet spotkał to na pewno bym jej nie kupił.

krzysztofsf czemu jeszcze nie czas na zakupy w eherbacie czegoś nowego. Ja uważam, że to właśnie jest idealne miejsce gdzie można kupić bardzo dobry jakościowo towar, dzięki któremu podejmiesz decyzje co ci pasi a co nie.

Naprawdę warto jest wydać kilka złoty więcej u Mariusz, aby mieć pewność że kupujesz coś co rzeczywiście jest np. białą herbatą.

Ja czasem tak mam, raz spróbuje herbatę i coś mi nie przypasuje lub rozczaruje. Zawsze mi na to pomaga wydłużenie czasu parzenie niż zalecane. W ogóle białe herbaty warto parzyć dłużej, dla głębszego smaku i uzyskania maksymalnych właściwość zdrowotnych jakie ta herbata daje.
Title: Odp: Biała herbata
Post by: krzysztofsf on 23 November, 2010, 00:32:15 AM
Quote from: Lukas on 22 November, 2010, 20:52:50 PM
W markecie chyba jeszcze nigdy nie spotkałem dostatecznie interesującej białej, a jeśli bym nawet spotkał to na pewno bym jej nie kupił.

krzysztofsf czemu jeszcze nie czas na zakupy w eherbacie czegoś nowego. Ja uważam, że to właśnie jest idealne miejsce gdzie można kupić bardzo dobry jakościowo towar, dzięki któremu podejmiesz decyzje co ci pasi a co nie.

Naprawdę warto jest wydać kilka złoty więcej u Mariusz, aby mieć pewność że kupujesz coś co rzeczywiście jest np. białą herbatą.

Ja czasem tak mam, raz spróbuje herbatę i coś mi nie przypasuje lub rozczaruje. Zawsze mi na to pomaga wydłużenie czasu parzenie niż zalecane. W ogóle białe herbaty warto parzyć dłużej, dla głębszego smaku i uzyskania maksymalnych właściwość zdrowotnych jakie ta herbata daje.

Tamto "cos" zadolowalem w sloju - wroce za pare miesiecy do tego i sprawdze, czy cos sie zmienilo.

Herbaty inne niz "czarna po turecku w szklance" odkrywam dopiero od kilku miesiecy i dlatego powoli uzupelniam "barek" w miare odchamiania podniebienia.  Prawdziwe biale i zielone z wyzszej polki jeszcze sa przede mna - poznaje dopiero ogolne linie smakowe z tanszych odpowiednikow.

Do tego chetnie bym kupil sobie np. kilo Pu Erh Krolewskiego i uzupelnial gdy skonczy sie zapas, ale coz..... Trzeba na codzien pic cos tanszego.
Title: Odp: Biała herbata
Post by: ziomiwan on 23 November, 2010, 17:57:38 PM
Lukas- według mnie krzysztofsf dobrze robi!
Sam zaczynałem swoją przygodę o tanich zielonych herbat (bo czarne piło się od dziecka tzw. granulowane, później ekspresowe liptony i inne), a zainteresowała mnie pierwszy raz zielona herbata z opuncją figową chyba firmy teekaane, jakoś przykuła moją uwagę i kubeczki smakowe, wtedy przerzuciłem się na liściaste w cenie 4zł za 100gram i tak kilka miesięcy, później stopniowo przerzucałem się na te z herbaciarni i wtedy to mogłem porównać czym jest tania herbata, a czym ta naprawdę świetna, ale za to droższa.

krzysztofsf- polecić Ci mogę herbaty firmy BioActiv, bo są całkiem niezłej jakości i dobrze smakują, do tego są aromatyzowane i tanie, bo około 5zł za 100gram. Właściciel firmy BioActiv nie jest jakimś laikiem w sprawach herbaty, bo zna się na nich bardzo dobrze i sam komponuje mieszanki, na jednej z ich stron można w niskiej cenie samemu skomponować herbatę aromatyzowaną ;)

Mają oni również na marketach białą herbatę również w niskiej cenie.
Title: Odp: Biała herbata
Post by: mariusz on 23 November, 2010, 19:35:58 PM
Hmm, nie mnie oceniać czy dobrze robi. Kiedyś jednak 5 lat temu ktoś próbował mi powiedzieć że dobre herbaty w markecie też może kupić i coś dla siebie wybrać - nie zaprzeczyłem. Zapomniałem o tym i o nim na 3 lata, sam zresztą też trochę w tym czasie próbując testować je. Co mogę powiedzieć teraz oprócz tego że ten człowiek zrobił 26 zamówień w eherbata.pl?

Uważam jednak że drogi herbaciane są różne i różne są doświadczenia. W przypadku herbat marketowych też zdarzają się dobre herbaty i to w dobrych cenach. Problem może w tym że większości rodzajów herbat się tam nie znajdzie. Herbaty klasyczne to wariacje na temat Darjeelinga, Assamu, Ceylonu, Yunnana, yunnana green,  Senchy, Gunpowdera, Chun mee i białej herbaty z yunnanu lub fujian. Reszta to "dust in the wind" (aromatycznym powietrzu oczywiście, w kilkuset wariacjach), czasami nawet naprawdę smaczne.

Dla osób przyzwyczajonych do powyższych rodzajów, wybór jest spory i czasem można trafić np. na Gunpowdera czy białą herbatę o dobrym stosunku ceny do jakości.

Jeśli ktoś jednak szuka czegoś więcej, to zazwyczaj tam akurat nie znajdzie.

Pozostaje pytanie, co powoduje że ktoś oczekuje czegoś więcej od herbaty, oraz czy od razu trzeba pić coś innego niż to co znajdziemy w markecie.

Droga przez market jest wydaje się na początek po prostu rozsądna i chyba prawie wszyscy tak robią.

Coraz częściej jednak nacisk na jakość idzie w parze z ciekawością, otwarciem na nowy smak a przede wszystkim za podążaniem za tym co zdrowe.

Odnośnie zyskiwania na smaku, są herbaty które mogą tak mieć - zazwyczaj jednak białe herbaty im są dłużej przechowywane tym ich walory smakowe się obniżają, podobnie jak właściwości. Bardziej w tym przypadku stawiałbym na oswojenie się ze smakiem, oraz z czasem lekka zmiana Twoich upodobań - wobec których może wzrasta tolerancja. A może masz magiczny słoik? Co to za miodek tam był? :)
Title: Odp: Biała herbata
Post by: krzysztofsf on 23 November, 2010, 22:45:31 PM
Tez pierwsze podejrzenie padlo na sloik, ale nie...nie byl upaprany miodem z chmura pszczol dookola :)
Stawiam na to, ze jednak ten Roger czy Loyd byl jednak nienajgorszy a moj smak wyczulil sie na tyle, zeby wychwycic w nim pewna slodycz, ktorej nie bylem w stanie zauwazyc wczesniej.
Za kilka miesiecy otworze magiczny sloik i prawdopodobnie wykorzystam ta biala do zrobienia mieszanki z resztkami roznych zielonych wynalazkow.
Aromatyzowane herbaty zdecydowanie odrzucilem, bo wychodze z zalozenia, ze sluza do wypychania herbaty zbyt kiepskiej, zeby sprzedawac ja bez dodatkow.
Mala dygresja odnosnie cen dobrych herbat.
Niby kosztowne...ale jak przeliczyc to na ilosc otrzymywanego naparu, to cena plynu jest zblizona do podobnej ilosci np coca-coli, i to kupowanej "w promocji" w duzych zgrzewkach.
Tyle, ze "optycznie", zastawienie spizarni paleta coli przegrywa z ulozeniem w szafce kilku woreczkow z herbata, nawet po przesypaniu ich do pojemnikow.
Title: Odp: Biała herbata
Post by: ziomiwan on 28 November, 2010, 19:26:11 PM
mariuszu i o tym właśnie mówię ;) .
Zaczynamy od marketówek które są często dość niskiej jakości, bo jak sam napisałeś są to jedne z najtańszych i najpospolitszych odmian, ale jednak są.
Marketowe są świetne na początek kiedy to chcemy przestawić nasze kubeczki smakowe na coś nowego, ale po pewnym czasie i tak zaczynamy czuć niedosyt i to, że jednak ta herbata to jeszcze nie to i wtedy zaczynamy przygodę z herbaciarnią albo jeszcze lepiej eherbata.pl .
Wybór jest spory, ale jednak to jedno i to samo i różnic większych nie zauważamy podczas picia.

Z innej nieco beczki.
Ostatnio czytałem artykuł o tym, iż Polacy coraz więcej pieniędzy wydają na herbatę i nie chodzi tu o to, że więcej jej kupują, bo jest wręcz przeciwnie, o kilka ton mniej, ale kupują droższą i lepszej jakości herbatę.
A to dowodzi chyba temu, że w końcu Polak zaczął wymagać czegoś więcej od herbaty niż tego, że po prostu jest i nadaje wodzie smak taki czy inny oraz zmienia jej kolor, chcemy czegoś więcej.
Jak widać nasz kraj idzie do przodu! ;) Jeśli wszyscy zaczną pić dobrą herbatę to naprawimy nasz kraj bardzo szybko :)
Title: Odp: Biała herbata
Post by: tanhayi on 27 March, 2011, 10:47:28 AM
(http://img17.allegroimg.pl/photos/oryginal/15/21/27/48/1521274850)

Pił ktoś takie coś? Z tego co wiem Yunnan słynie z herbaty czarnej i zielonej. Biorę pod uwagę różnice w nazywaniu herbat między europejskimi a chińskimi. Ale biała?
Title: Odp: Biała herbata
Post by: Fanatyczka on 02 August, 2011, 09:44:49 AM
bardzo lubie biala herbate (http://kobieta.wp.pl/kat,26379,title,Eliksir-mlodosci-biala-herbata,wid,8395880,wiadomosc.html), dlatego postanowilam troche poszukac informacji na ten temat..Jak sie okazuje, informacja szczegolnie wazna dla kobiet, biala herbata to eliksir mlodosci :)szkoda tylko ze jest nadal dosc tak malo popularna ...
Title: Odp: Biała herbata
Post by: jola40 on 13 May, 2016, 13:21:26 PM
zgadzam się, biała herbata jest niezwykła. Więcej info tutaj: http://www.biomedical.pl/dieta-i-odzywianie/biala-herbata-6371.html