Main Menu

Ciekawostki

Started by qi wan, 27 January, 2010, 01:07:18 AM

Previous topic - Next topic

qi wan

Gdyby zebrać całą herbatę, jaka wypijana jest na całym świecie w ciągu jednego roku i przelać ją do gigantycznej filiżanki, to mógłby po niej swobodnie pływać Titanic  :o

qi wan

Wykonany w 1985 roku.
Obecnie znajduje się w londyńskim The Bramah Museum of Tea & Coffee.

Parametry:
Wysokość – 76cm
Obwód – 1,93m
Waga (samego czajnika) – 43kg
Waga (czajnika z herbatą) – 154kg
Pojemność – 114 litrów

W takim czajniku można zaparzyć 800 filiżanek herbaty, na co potrzeba jakieś 1,8kg suszu herbacianego.
Nie wiem tylko jak nalewają tą herbatę do filiżanek, może wózkiem widłowym  ;)

mariusz

To prawie jak dzwon :) Ja myślę że większy czajniczek jednak miał do dyspozycji  Szyszkownik Kilkujadek. Tylko musieli mu wieczko odciąć..

qi wan

Najstarsze żyjące drzewo herbaciane jakie odkryto na południu chińskiej prowincji Yunnan liczy sobie 3753 lat  :o

qi wan

Największy jak do tej pory znaleziony liść herbaciany mierzył prawie 30cm długośći  :o
Oczywiście pochodził z rosnącego dziko drzewa herbacianego.

qi wan

Najstarsze herbaty Puerh z tzw. Ery Antyków jak np. Songpin Hao 宋聘号 czy Puqing Hao 浦庆号 liczą sobie obecnie +/- 100 lat  :o

qi wan

Da Hong Pao 大红袍 (cesarzowa chińskich herbat) jest najdroższą herbatą na świecie. Ale tylko ta zbierana z sześciu pierwotnych krzewów rosnących na skalnej półce w górach Wuyi Shan. Na ostatniej aukcji w 2004 roku, w przeliczeniu kilogram kosztował ponad 1.000.000 $  :o :o :o

qi wan

Herbata z dynastii Song, jaką odkryto w zatopionym wraku statku (szczelnie zalakowaną w dzbanie) przeleżała na dnie morza... 800lat!!!

Nadmieniam, że herbata nadawała się do picia  :o :o :o

qi wan

Filiżanka mocnej herbaty zawiera tyle samo kofeiny co pigułka od bólu głowy!

skierra

a skąd takie ciekawostki? :)

qi wan

Quote from: skierra on 04 February, 2010, 10:31:34 AM
a skąd takie ciekawostki? :)
Takie różne rzeczy przychodzą mi do głowy jak tylko wypiję dużo herbaty   :)
Poza postem z 03 Luty, 2010 oczywiście  ;)

Tymah

W takim razie Ty jesteś jedynym źródłem tych "faktów"? ;)

qi wan

Na to wychodzi  ;)
Dużo ciekawych informacji jest na chińskich blogach czy forach herbacianych.
Czasami moi chińscy znajomi "podrzucają" mi jakieś ciekawostki.
Na przykład ostatnio odkryto w Yunanie najstarszą skamielinę herbaty z przed ok. 35 milionów lat!
Ale nie zwalnia to z picia dużych ilości herbaty!  ;D

qi wan

Quote from: mariusz on 29 January, 2010, 11:16:17 AM
To prawie jak dzwon :) Ja myślę że większy czajniczek jednak miał do dyspozycji  Szyszkownik Kilkujadek. Tylko musieli mu wieczko odciąć..
To wszystko zależy jednak od skali. W Kingsize taki czajniczek nie był już wcale największy  :D