Skuteczne odchudzanie się z herbatą?

Started by mariusz, 23 November, 2009, 00:12:07 AM

Previous topic - Next topic

_Monia_83

Seria La karnita z Bio-Active w moim przypadku okazała się najlepsza. Efekty były widoczne - oczywiście nie z dnia na dzień, ale przy regularnym stosowaniu kilka udało się zrzucić kilogramów.

krzysztofsf

Ostatnie badania

http://www.naukawpolsce.pap.pl/palio/html.run?_Instance=cms_naukapl.pap.pl&_PageID=1&s=szablon.depesza&dz=szablon.depesza&dep=385276&data=&lang=&_CheckSum=162796524

Zielona herbata może pomóc w odchudzaniu się
Zielona herbata może stać się narzędziem w walce z otyłością - sugerują badania przeprowadzone na razie na myszach. Ich wyniki publikuje internetowe wydanie pisma "Obesity".

Do takich wniosków doszli badacze z Uniwersytetu Stanu Pensylwania, którzy hodowali myszy na tłustej diecie - w postaci tłustych koktajli mlecznych. Części z nich dodawano do jedzenia składnik zielonej herbaty - galusan epigalokatechiny 3 (EGCG). Jest to związek należący do polifenoli roślinnych, któremu przypisuje się większość prozdrowotnych właściwości tego napoju.

Okazało się, że gryzonie otrzymujące dodatkowo EGCG tyły o 45 proc. wolniej niż myszy, którym go nie podawano.

"Wyniki naszych badań sugerują, że wzbogacenie diety w suplement z EGCG lub w zieloną herbatę może spowalniać przybieranie na wadze" - komentuje współautor pracy Joshua Lambert.

U myszy, które otrzymywały składnik zielonej herbaty stwierdzono niemal o 30 proc. większą zawartość tłuszczów w odchodach niż u zwierząt, którym go nie podawano. Zdaniem badaczy, EGCG zapobiega tyciu w dwojaki sposób: po pierwsze, zmniejsza wchłanianie tłuszczów z pożywienia, a po drugie nasila ich zużycie przez organizm.

Naukowcy nie zaobserwowali natomiast, by zielona herbata hamowała apetyt. Obydwie grupy gryzoni były karmione taką samą ilością jedzenia i mogły jeść o każdej porze. "Nie było różnicy w ilościach żywności zjadanej przez myszy" - zapewnia Lambert. Badacz zaznacza, że aby zapewnić sobie dzienną dawkę EGCG odpowiadającą ilościom podawanym myszom człowiek musiałby wypijać 10 filiżanek zielonej herbaty dziennie. Z ostatnich badań wynika jednak, że już kilka filiżanek może pomóc kontrolować masę ciała.

"Wyniki badań na ludziach - a na razie nie ma ich zbyt wiele - wskazują, że osoby pijące minimum jedną filiżankę zielonej herbaty mogą już obserwować jej korzystny wpływ na masę ciała, w odniesieniu do osób nie pijących jej wcale" - mówi Lambert. 

PAP - Nauka w Polsce

lemon

Zielona herbata generalnie oczyszcza z toksyn, co w sumie przy odchudzaniu jest dość ważne. Panuje poza tym powszechne przekonanie, że herbata czerwona ma działanie odchudzające, przy czym nie działa jak środek odchudzający, ma tylko działanie wspomagające spalanie złego tłuszczu. Ja piję hektolitry czerwonej dla smaku, nie chudnę, bo nie mam potrzeby :)

ziomiwan

Wszelkie herbaty odchudzające są "wspomagaczami".
Bez ciężkiej pracy niema co liczyć na cuda.

gooner92

Tydzień temu skończyłem dietę MŻ. Efekt - 16 kg mniej od połowy lutego. Myślę, że nie ma skuteczniejszej i przyjemniejszej diety od diety MŻ :D herbata może ci pomóc w odchudzaniu, być dodatkiem do diety, ale ciężkiej roboty za ciebie nie odwali, cudów nie ma :)

olek1988

Moja żona odchudzała się przy okazji pijąc codziennie zieloną herbatę, no i okazało się, że ma właściwości odchudzające i to spore. Wbrew pozorom, picie zielonej herbaty jej pomogło w odchudzaniu i to bardzo :)

begreen

ponoć czerwona pomaga, ale nie wiem ile w tym prawdy

eva00

Na skuteczne odchudzanie bardzo dobra jest czerwona herbata, każdy dobry dietetyk to potwierdzi. Trzymanie odpowiedniej diety przygotowanej przez profesjonalistów plus aktywność fizyczna to przepis na zdrowe i bezpieczne odchudzanie.

Moderacja: usunięto odnośnik reklamowy do strony.

Anika

Jasne, że można wspomagająco sięgnąć po jakąś herbatę. Ja piję np. 4xSuperSlim z big active (bardzo ją lubię). Ale przy tym nie można zapominać o prawidłowo zbilansowanej diecie.

jola40

Jak już wyżej wymieniono: sport. Oraz jedzenie. Faktycznie jest coś w herbatach, ziołach, przyprawach, że potrafią wspomóc w spaleniu zbędnego tłuszczu. :-X