Tania dobra zielona herbata

Started by 864864, 31 May, 2012, 17:35:14 PM

Previous topic - Next topic

864864

Poleciłby ktoś jakąś dobrą i tanią zieloną herbatę na co dzień?
Wcześniejsza co piłem działała bardzo przyjemnie relaksacyjne i pobudzająco. Niestety się popsuła i nie jest już taka dobra.

Głównie zależy mi na dobrym działaniu, choć smak też jest oczywiście istotny ;)

ziomiwan

Tania dla Ciebie to jaka cena??

864864

15-20zł za paczkę to maksimum. Szczerze mówiąc tym taniej tym lepiej. Herbaty piję baaardzo dużo, a ostatnio nie jest najlepiej z budżetem.  

Naz

Na mnie pobudzająco działa Yunnan zielona. Spróbuj też Che Tai Nguyen, Senchę, Agari, Lung Ching.

TeaDrinker

Yunnan silver tips i  longjing to moi faworyci w tej kategorii.

Siwy

20zł na herbatę to słabo ::)

Lung Ching, Yunnan zielony, Bancha, Genmaicha, Che Tai Nguyen - do 20zł za 100g
Sencha, Agari, Pi Lo Chun - do 20zł za 50g (Pi Lo 21zł)

Zależy Ci na dobrym działaniu, ale nie wiem jakie to dobre działanie jest

Pewnie dopiero zaczynasz pić zielone, to polecam na początek Lung Ching, Senchę albo Yunnana. Dostaniesz 100g i będziesz miał dość materiału do eksperymentowania z parzeniami

krzysztofsf

Quote from: 864864 on 31 May, 2012, 23:53:38 PM
15-20zł za paczkę to maksimum. Szczerze mówiąc tym taniej tym lepiej. Herbaty piję baaardzo dużo, a ostatnio nie jest najlepiej z budżetem.  

Pocieszajace jest to, ze z zielonej herbaty dobrej jakosci mozesz wydusic nawet do 4-5 smacznych parzen. Najlepiej korzystac z malego gaiwana i robic w nim taka serie parzen.

ziomiwan

Zdecydowanie polecam Che Thai Nguyen. Bardzo dobra, aromatyczna i smaczna herbata, a do tego wydajna.

Arkaszka

Che Thai Nguyen jest niezłą, w połowie wietnamskich bud ją serwują

crom

Quote from: Siwy on 01 June, 2012, 19:23:16 PM
20zł na herbatę to słabo ::)

Lung Ching, Yunnan zielony, Bancha, Genmaicha, Che Tai Nguyen - do 20zł za 100g
Sencha, Agari, Pi Lo Chun - do 20zł za 50g (Pi Lo 21zł)

Zależy Ci na dobrym działaniu, ale nie wiem jakie to dobre działanie jest

Pewnie dopiero zaczynasz pić zielone, to polecam na początek Lung Ching, Senchę albo Yunnana. Dostaniesz 100g i będziesz miał dość materiału do eksperymentowania z parzeniami

większość już powiedziano, ja dodałbym jeszcze ceylon green oliphant i mieszanka zielonych Popoff de luxe (coś a'la Yunan). Obie mieszczą się w pierwszej grupie podanej przez poprzednika.