Składniki yerba mate uśmiercają komórki raka jelita grubego

Started by ziomiwan, 24 January, 2012, 12:56:01 PM

Previous topic - Next topic

ziomiwan

Mieszkańcy Ameryki Południowej piją duże ilości herba mate (hiszp. yerba mate), dziennie od 2 do 3 litrów. Ostatnie badania wskazują, że to bardzo dobry dla zdrowia zwyczaj, ponieważ bioaktywne składniki naparu wywołują śmierć komórek raka jelita grubego.

Pochodne kofeiny z herba mate nie tylko wywołują śmierć ludzkich komórek raka jelita grubego, ale i znacząco obniżają stężenie ważnych markerów stanu zapalnego - opowiada prof. Elvira de Mejia z University of Illinois. To istotne, ponieważ stan zapalny sprzyja uruchamianiu kolejnych etapów rozwoju nowotworu.

De Mejia i Sirima Puangpraphant oddziaływały na ludzkie komórki raka jelita grubego pochodnymi kwasu kawoilochinowego (CQA). W miarę jak zwiększano stężenie CQA, dochodziło do nienaprawialnych uszkodzeń DNA i nasilała się apoptoza.

Zespół opisał mechanizm korzystnych dla zdrowia wydarzeń. Najpierw pewne pochodne kwasu kawoilochinowego znacznie obniżają poziom różnych markerów stanu zapalnego, w tym działającego jako czynnik transkrypcyjny kompleksu białkowego NF-κB, który reguluje wiele genów kodujących enzymy. Później do gry wkraczają kaspaza-8 (jedna z kaspaz inicjatorowych) oraz kaspaza-3 (odpowiedzialna za hydrolizę białek cytoszkieletu i błony otaczającej jądro komórkowe). Jednym słowem: powstaje mniej komórek nowotworowych, a istniejące ulegają zniszczeniu.

Gdybyśmy mogli ograniczyć aktywność NF-κB, ważnego markera łączącego stan zapalny z nowotworem, mielibyśmy większą kontrolę nad przemianą zwykłych komórek w komórki rakowe. Ponieważ mikroflora jelit odgrywa ważną rolę we wchłanianiu i metabolizmie pochodnych kofeiny, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe właściwości herba mate ujawniają się najsilniej właśnie w obrębie przewodu pokarmowego.

Niedługo ukażą się wyniki studium, w ramach którego porównywano zachorowalność na raka jelita grubego u szczurów pijących wyłącznie herba mate (grupa eksperymentalna) i gryzoni pijących tylko wodę (grupa kontrolna).

źródło: http://kopalniawiedzy.pl/herba-mate-rak-jelita-grubego-apoptoza-markery-stanu-zapalnego-kwas-kawoilochinowy-Elvira-de-Mejia-Sirima-Puangpraphant,15009

lemon

Dietetycy ze wszystkich krajów apelują właśnie o zwrócenie uwagi na wschodnie i orientalne sposoby odżywiania. Zachodnia medycyna nie radzi sobie z rakiem, aids, czy innymi chorobami cywilizacyjnymi, a w niektórych zakątkach ludzie nie wiedzą co to jest rak. Jesteśmy tym, co jemy, wypadałoby więc zainteresować się tym, dlaczego na przykład w Japonii tak rzadko wystepuje rak piersi, a w USA jest to choroba dośc powszechna. Dokładnie dlatego warto się zainteresować Yerba Mate i jej działaniem.

Arkaszka

A ja lubię te delikatne pobudzenie jakie daje yerba, swoją srogą 2-3 litry yerby to sporo

ziomiwan

Delikatne pobudzenie?? ;) Chyba, przy wsypaniu dwóch łyżeczek suszu na szklankę ;) .
Yerba pobudza niesamowicie mocno.

2litry yerby dziennie to taki standard jak się już ja zacznie pić.

mikado

Z całym szacunkiem dla naturalnych i niekonwencjonalnych metod leczenia...jestem jednak sceptycznie nastawiona na lecznicze właściwości herbat...

ludmilaadam

hmm historia zna wiele przypadków gdzie człowiek został uleczony niekoniecznie biorąc tabletki. Np mój wujek miał wrzody żołądka - małe bo szybko odkryli ze coś jest nie tak. I co zrobił nie brał tabletek tylko pił siemnie lniane bardzo dużo go pił i po 3 miesiącach wrzody znikneł.

Jak widać w niektórych przypadkach może zadziałać, a skoro nie zaszkodzi to co stoi na przeszkodzie aby to stosować
kruk windykacja forum - moja strona