herbata a kofeina

Started by tomasz, 23 January, 2012, 23:30:36 PM

Previous topic - Next topic

tomasz

Ciężko znaleźć informacje która herbata posiada najwięcej / najmniej kofeiny, myślę, że tak jak dla mnie dla wielu osób ciekawe okaże się przestudiowanie takiego "rankingu", tak więc proszę napiszcie co wiecie o zawartości kofeiny w różnych rodzajach herbat(zielone, białe, pu-erh, czarne, oolongi lekko i mocno fermentowane, żółte).

ziomiwan

Jest sens pisać o tym po raz setny???....

Naz

Informacje na ten temat znajdziesz w dziale forum - "Herbaty na co dzień".
Herbaty działają na mnie w dwojaki sposób: dają kopa i poprawiają samopoczucie, co nie zawsze idzie w parze. Na podstawie własnych doświadczeń trudno zrobić mi taki ranking, bo różnie działają gatunki herbat z jednego rodzaju, dzień dniowi nierówny. Do tego dochodzi częstotliwość picia danego gatunku i nikłe doświadczenie, w niektórych rodzajach. Silnie pobudzała mnie Matcha, jednak w miarę częstszego sięgania po nią pobudzenie trochę opadło. Aktualnie najbardziej kopa daje mi parzenie Gongfu cha mocniej fermentowanych oolong'ów. Natomiast świetnie wpływają na moje samopoczucie zielone i pu-erh.

lemon

Zielona herbata wszelkiej maści ma podobno działeni pobudzające silniejsze niż kofeina. Tylko trzeba mocną zaparzyć, a jako taka zielona jest gorzka.

ziomiwan

Miast głosić "podobno" warto zajrzeć głębiej w forum i wyczytać o tym ;) bo pisaliśmy i to nie jeden raz na ten temat.

weraxx

Mocna herbata (parzona przez 5 min) może mieć nawet aż 31 mg kofeiny.  ;)

crom

Parzenie parzeniem ale całkowicie nie da się tego wyeliminować. Ja wszystkie herbaty parzę długo, i są między nimi wyraźne różnice jeśli chodzi o pobudzanie. Z tego co pamiętam, to kofeina jest łatwo rozpuszczalna w wodzie i wypłukuje się na samym początku.

Na dole rankingu będzie pewnie bancha, w większości opracowań piszą że kofeiny nie ma prawie wcale. Żółte czy oolong też ponoć mają zredukowaną jej ilość.

kukurydzowa

ma w sobie sporo kofeiny, zalezy od tego jak długo ją parzymy  :)

yerba9

ktoś wyjaśni - herbata krotko czy długo parzona bardziej pobudza...?

zielony_herbaciarz

Mimo wszystko w herbacie dominuje teina. Kofeiny jest dużo mniej niż np w kawie.

https://makadamia.pl/