Milk Oolong - jak parzyć ?

Started by Elczupakabra, 21 January, 2012, 14:25:26 PM

Previous topic - Next topic

Elczupakabra

Witam wszystkich serdecznie.

W opisie herbaty http://eherbata.pl/produkt/opis/126 napisane jest, aby parzyć ją przez 5 minut w temperaturze 90 st C natomiast na naklejce umieszczonej na woreczku z herbatą ok. 2 minut w temperaturze 85 st C. Proszę Was o wskazówki jak wy parzycie Milk Oolong'a.

ziomiwan

Jak parzysz? W kubku?
W dzbanuszku o pojemności do 200ml?

Parzyć należy w temperaturze 90stopni przez około 2minuty (dla pierwszego parzenia). Drugie parzenie 2minuty i 20sekund, trzecie 2minty i 40sekund i tak dalej dopóki  nie straci mocy.

W kubku parz około 3minut.

marleyfan

Ja mam jeszcze pytanie dotyczące milk oolonga: czy herbata ta jest wogóle czymś aromatyzowana, czy mleczny posmak i aromat uzyskuje się w jakiś inny sposób?

mariusz

Przed wysuszeniem, liście są naturalnie aromatyzowane mlekiem. Nie znamy jednak dokładnie sposobu jak to się robi. Niektórzy wysnuwali teorię że jest ona zanurzana w mleku, jednak napar nie byłby tak klarownie herbaciany wtedy.

Na pewno pierwszym skojarzeniem jest dla mnie zapach "bebika" dla dzieci :) Działa to tak że chciałoby się zjeść.

Lukassuss

A ja mam pytanie lekko związane - mianowicie Milk Oolong'a kupiłem w pierwszym zamówieniu i po prostu z żoną zakochaliśmy się w aromacie i smaku tej herbaty. Czy bardziej obeznani mogli by mi polecić jakąś inną herbatę o zbliżonym aromacie, którą by warto polecić ?

Narquelie

Najbardziej zbliżoną do milk oolonga herbatą (i w mojej opinii dużo lepszą) jest king hsuan, również oolong. W ofercie jest też oolong truskawkowy, który może przypadnie Państwu do gustu.

ziomiwan

Oolong truskawkowy jest godny polecenia. I piszę to jako wieloletni herbaciarz.
Lubię truskawki i tutaj czuć całkiem naturalny aromat.