herbaty podobne do... najlepiej z eherbata.pl

Started by Madhatter, 02 August, 2011, 22:01:26 PM

Previous topic - Next topic

Madhatter

Witam :)

Ostatnio zdarzyło mi się pić Gunpowder, Yunnan Green, Lung Ching i Chun Mee z eherbata.pl Wszystkie te herbaty mi bardzo odpowiadają.

Jestem ciekawy, jakie jeszcze zbliżone w aromacie i smaku a także w cenie ;) gatunki zielonych herbat polecicie?

P.S.
Kokeicha była w mojej ocenie okropna :(

Siwy

Na przykład Pi Lo Chun, Lung Ching Supergrade. Widzę że piłeś same chińskie, więc mógłbyś spróbować coś japońskiego; Sencha, Bancha, Agari

Madhatter

mariusz

Kokeicha jest bowiem specyficzna, osobiście zbyt płytka smakowo ale znam takich co ją uwielbiają! Dodatkowo ten jej smak jest dosyć specyficzny i stosunkowo dobrze niektórych pobudza.

W zakresie innych herbat... na pewno polecam Che Tai Nguyen w tym zakresie cenowym. Warto też sięgnąć po podstawowego Pai Mu Tana, oraz w wyższej klasie Phoenix Eyes.

Z japońskich zawsze polecam najpierw Karigane (kukiche z matchą) oraz Senche iri Matcha czy Agari. To są super herbaty za te ceny... Inne herbaty też są super ale już cena wyższa.

Madhatter

Quote from: mariusz on 03 August, 2011, 00:01:08 AM
Kokeicha jest bowiem specyficzna, osobiście zbyt płytka smakowo ale znam takich co ją uwielbiają!

Świetnie powiedziane - miałem identyczne doznanie - zbyt płytka smakowo. Szukałem aromatu, jakiejś głębi, a wciąż miałem tylko ryż z trawą ;)

Dziękuję za podpowiedzi, na pewno wezmę pod uwagę.

Naz

Także polecam Che Tai Nguyen. Świetna herbata... Zaskoczyła mnie smakiem o dużej rozpiętości, w zależności od zastosowanych parametrów parzenia. Z japońskich  może spróbujesz powszechnie znaną Senchę. Japońskie herbaty stoją u mnie na pierwszym miejscu. Jedynie Genmaicha iri Matcha mi nie podeszła, gdzie dominował smak prażonego ryżu z delikatnie wyczuwalną nutą herbaty. Za to Kokeicha smakowała mi. Właśnie lubię ten posmak zieleni, o którym wspominałeś. Przy Kokeichy mniej czuć ryż niż w przypadku Genmaichy. China Sencha nie miałem okazji próbować.

ziomiwan

China Sencha jest smaczna, lubię sobie wypić ją od czasu do czasu, jednak smak i aromat jest całkowicie inny niż w Japan Sencha.

Również polecam Che Thai Nguyen herbata jest naprawdę świetna, jedna z najlepszych za tę cenę.

Agari do tego też poleciłbym.

Genmaicha iri Matcha smakuje całkiem inaczej, gdyż dominuje w niej właśnie smak prażonego ryżu który ja ubóstwiam wręcz. Lubię ją troszeczkę posłodzić, bo wtedy robi się niebiańska.....