Main Menu

Termometr

Started by mikolaj90, 09 July, 2011, 13:56:51 PM

Previous topic - Next topic

mikolaj90

Otóż także ostatnio zauważyłem problemy z moim termometrem. Wskazuje on dziwne temperatury, myślę, że po jakimś czasie użytkowania stał się wadliwy i muszę kupić nowy. Czy taki jest dobry http://www.yerbamarket.com/product-pol-558-Termometr-Herbaciany.html ?

Trzeba zanurzać go całego we wodzie aby wskazał odpowiednią temperaturę ?

tomasz

Mam ten termometr już od dłuższego czasu i mogę co nie co powiedzie. Otóż jeśli chodzi o to czy trzeba zanurzyć cały, to różnica we wskazaniu pomiędzy sytuacja gdy zanurzona jest tylko końcówka, a zanurzony jest cały to jakieś 2-3 stopnie, co do dokładności wskazań, gdy jest cały zanurzony nie mam żadnych zarzutów, mierzy bardzo dokładnie.

Siwy

Też mam taki sam, i mierzy bardzo dobrze.

Naz

Używam również takiego, tylko tyle, że ma zakończenie w postaci cytryny:) Obecnie używam termometru zakupionego w sklepie z używanymi rzeczami z zagranicy. Termometr ten jest dodatkowo w metalowej obudowie ze skrzydełkami, które są umiejscowione od oznaczenia 55 stopni do samej góry. Na owych skrzydełkach są nazwy części mięsa po niemiecku. Na początku metalowa obudowa ma ostrze (pewnie w celu wbicia termometru w przygotowywane mięso). Zastanawiał mnie odcinek termometru pomiędzy 90 a 100 stopniami, który jest dłuższy od wcześniejszych odcinków pomiędzy poszczególnymi dziesiątkami. W każdym razie identycznie mierzył temp., jak ten na zdjęciu. Nigdy nie zwracałem uwagi na to, jaka część termometru jest zanurzona we wodzie. Zwłaszcza, że zdarza mi się parzyć różne ilości herbaty. Nie sądzę, żeby różnica dwóch stopni miała jakiekolwiek znaczenia. Ogrom ludzi parzy świetne herbaty bez termometrów.

Naz

Muszę sprostować swój ostatni wpis, dotyczący niby dłuższego odcinka termometru pomiędzy 90 a 100 stopniami. Przez parę miesięcy tkwiłem w błędzie. Wcale nie jest dłuższy od poprzednich dziesiątek. Od 55 do 90 stopni skala jest oznaczona co 5 stopni, a nie jest zaznaczone 95 stopni i odniosłem błędne wrażenie:)

ziomiwan

Do tej pory nie używałem termometru i zawsze parzę herbatę na wyczucie ;) myślę, że mi się to udaje. Cały czas noszę się z chęcią zakupu termometru, ale jakoś wolę przeznaczyć te pieniądze na samą herbatę :) .
Może jednak skuszę się w końcu, może jednak źle parzę? ;)