Parzenie na eherbata.pl

Started by mikolaj90, 03 July, 2011, 21:07:00 PM

Previous topic - Next topic

mikolaj90

Witam. Chciałbym zapytać czy informacje dotyczące parzenia herbat na stronie eherbata.pl do każdego gatunku herbaty są odpowiadające ?

Jeżeli już piszę, prosiłbym o napisanie mi jak parzyć gatunki Yerba Mate, gdyż zamówiłem 2 gatunki i nie wiem jak dokładnie (najlepiej) zaparzyć sobie taką herbatę. Pozdrawiam.

ziomiwan

Yerbę zawsze bez względu na wszystko parzymy w temperaturze 65-85(max!!)stopni i ani troszkę więcej, bo ją poparzymy i będzie niedobra.

mariusz

W przypadku yerby, odchylenia nie są duże od różnych gatunków. Według mnie idealną temperaturą dla yerby jest 70 stopni. Wymaga to oczywiście schłodzenia do okolic 75 stopni - wtedy po przelaniu temparatura jest optymalna.

W yerba mate ja osobiscie nie lubię letniej yerby. Musi być dla mniej albo lodowata albo 70 stopni właśnie.

ziomiwan

Bez dwóch zdań zgadzam się z Twoim zdaniem Mariuszu!
Yerba albo 70stopni (po zalaniu lekko schłodzona jakieś 10stopni), albo bardzo zimna. Letnia smakuje nijak i dziwnie.

mikolaj90

I tradycyjnie sypiemy do np. zaparzacza 1 łyżeczkę Yerby ? Prosiłbym o wytłumaczenie, gdyż pierwszy raz spotykam się z tym gatunkiem.

krzysztofsf

Quote from: mikolaj90 on 06 July, 2011, 22:07:22 PM
I tradycyjnie sypiemy do np. zaparzacza 1 łyżeczkę Yerby ? Prosiłbym o wytłumaczenie, gdyż pierwszy raz spotykam się z tym gatunkiem.

z google takie cos mi wyskoczylo.

http://yerbamateinfo.pl/parzenie-przygotowanie.html

mam wrazenie, ze picie Yerba jest bardzo "zaborcze" i po jakims czasie systematycznego picia w wiekszych ilosciach wyklucza chec na inne napoje.

mikolaj90

#6
Przeczytałem, że Yerba Mate ma również substancja nowotworowe. Nie wiem ile w tym prawdy, uważam, że to po prostu kłamstwo. Zawiera ona wiele witamin, aminokwasów, polifenoli; antyoksydantów.

Co do zaparzania chciałbym wszystko podsumować. Yerbe po prostu parzymy w sposób jaki jest pokazany na wielu stronach intenetowych, np. http://www.yerba-mate.herbaty.net.pl/yerba-mate-zaparzanie.html ?

Nie uważacie, że 1/2 do 3/4 objętości naczynia to nie za dużo ?

Wiem, że pytanie może wydawać się głupie, ale yerbe można parzyć najprościej w filiżance przez 3-5 minut w temperaturze 70 stopni ? Bardziej wydaje mi się lepszy; korzystniejszy ten pierwszy sposób.

tanhayi

Np. teraz powiem że 3 minuty parzenia Marynin to chyba za dużo. Napar dość mocny po tym jak parzyłem go 2,5 minuty. Zobaczymy jak drugie parzenie w tym samym czasie.

I drugie jest bardzo dobre, wyraziste. Dałem łyżeczkę kopcytą na 150ml. Może za dużo?
Herbatyzm jest kultem piękna, które daje się odnaleźć w codziennej, szarej egzystencji. Wdrąża poczucie czystości i harmonii, tajemnicę wzajemnej życzliwości i romantyzm ładu społecznego. Jest uwielbieniem niedoskonałości, nieśmiałą próbą osiągnięcia czegoś znośnego w naszym nieznośnym życiu.

mikolaj90

Co do mojego posta wyżej wszystko już wyjaśniłem. Lecz za to chcę zapytać, czy drugi zalew Yerby zalewany taką samą temperaturą co pierwszy czyli 70 stopni ?

ziomiwan

Każde zalanie yerby zalewamy taką samą temperaturą, dlatego najlepiej wlać sobie np. 1l wody do termosu i dolewać po wypiciu.
Najlepiej jest właśnie parzyć w jakimś matero czyli naczynku przeznaczonym do yerbym mają one zazwyczaj 150-300ml max. a zasypanie naczynka do 1/2, 3/4 daje nam niemal cały dzień picia yerby, bo spokojnie 9zalań wyciśniesz jeśli nie więcej. Nie patrzysz przy tym na czasy parzenia, bo pijesz yerbę kiedy chcesz. Do sączenia jej z matero potrzebna nam bombilla czyli rurka z filtrem.

mikolaj90

A zalanie yerby na zimno w stylu terere uwolni z niej wszystkie minerały i substancje ?

ziomiwan

Tak. Ale trzeba pamiętać, że trzeba zalać ją niemalże lodowatą wodą, jest to tzw. "parzenie na zimno". Letnia woda nie da pożądanego naparu.