Gunpowder Magnolia

Started by mikolaj90, 02 April, 2011, 21:46:12 PM

Previous topic - Next topic

mikolaj90

Nie udaję mi się zaparzyć tej herbaty. Parzyłem najpierw w 65s C przez 3 minuty i kulki nie otworzyły się w ogóle. Potem spróbowałem zaparzyć w 70s C, także przez 3 minuty i również kulki nie otworzyły się. Za 3 razem zaparzyłem w temperaturze 80s C przez taką samą ilość czasu i kulki otworzyły się, ale bardzo mało. Jak zaparzacie Gunpowder ?

Pozdrawiam

krzysztofsf

Piszesz o Grunpowder czy o jakims specjale uformowanym w kwiat, kulce co ma dac taki efekt po zaparzeniu?
Grunpowder po 2-3 zalaniach ma juz wszystkie listki pootwierane. Przyznam się, że nie sledze tego bo interesuje mnie smak.

mikolaj90

Ciężko się domyśleć a już sprawdzić  ;) Gunpowder Magnolia to zielona herbata z dodatkami: kwiat słonecznika, bławatek, rabarbar, czerwona porzeczka, ginko biloba, aromat.

Po drugie, gdy piszę temat dotyczący herbaty podaję jego pełną, dokładną nazwę.

Co do zaparzania myślałem, że listki muszą się otworzyć, żeby poprawnie się zaparzyło.

krzysztofsf

Quote from: mikolaj90 on 03 April, 2011, 10:28:10 AM
Ciężko się domyśleć a już sprawdzić  ;) Gunpowder Magnolia to zielona herbata z dodatkami: kwiat słonecznika, bławatek, rabarbar, czerwona porzeczka, ginko biloba, aromat.

Po drugie, gdy piszę temat dotyczący herbaty podaję jego pełną, dokładną nazwę.

Co do zaparzania myślałem, że listki muszą się otworzyć, żeby poprawnie się zaparzyło.

http://eherbata.pl/gatunki/7

Przegladałem wcześniej zielone z dodatkami - nie znalazłem.
Wybacz, ale jesli masz herbate-miesznke z innego sklepu niz tego do którego przyklejone jest forum, z wymyslona tam nazwa handlowa, to skąd mam wiedziec, co mieszacz miał na mysli. Inny mieszacz nazwie tą sama herbate "Radosc o poranku" na przykład.
Co innego, jeśli ktos podaje nazwe oryginalna producenta czy eksportera i to raczej herbaty , która swa nazwę zawdzięcza konkretnemu pochodzeniu, czasowi zbioru i rodzaju obróbki stosowanemu po zbiorze.

Hmmm... pytanie skieruj do swojego sprzedawcy, ile lat miał gunpowder zanim zdecydował zmieszć sie go z dodatkami nadajacymi jakis smak.

mikolaj90

No nie moja wina, że tak się nazywa ta herbata. Jak już pisałem wcześniej w temacie piszę pełną nazwę herbatę, jeżeli pytam o parzenie do niej. Akurat w sklepie eherbaty tego gatunku nie ma bo nie ma :)

ziomiwan

Tu jednak chodzi o nieco chamską odpowiedź na pytanie czy jest to herbata kwitnąca czy też mieszanka.
Należy odpowiedzieć normalnie, bez głupich dopiskow typu "Ciężko się domyśleć a już sprawdzić".

Gunpowder parzymy w temperaturze 80-90stopni. Jest to herbata mocno zwijana i dość mocna, a więc potrzebuje potraktowania wodą o większej temperaturze.

tanhayi

Panowie, spokojniej;)

,,Nie istnieje żaden na tyle powazny problem,
   którego nie dałoby się załagodzić filiżanką dobrej herbaty."

Co do herbaty. Racja Gunpowder jest mocno zwijany i jak na zielone herbaty trzeba go trochę mocniej potraktować. Jest mocno zwijany więc może wg Ciebie się słabo rozwija a tak naprawdę otworzył się on na maxa? A mam tak jak Krzysztof...liczy się smak. Weźmy pod lupę Phoenix Pearl, co prawda nie jest to herbata "na pokaz", ale też jest mocno zwijana a jakoś nie rozwija się pięknie tak by zostały duże liście.
Herbatyzm jest kultem piękna, które daje się odnaleźć w codziennej, szarej egzystencji. Wdrąża poczucie czystości i harmonii, tajemnicę wzajemnej życzliwości i romantyzm ładu społecznego. Jest uwielbieniem niedoskonałości, nieśmiałą próbą osiągnięcia czegoś znośnego w naszym nieznośnym życiu.

mikolaj90

Tak napisałem bo krzysztofsf myślał, że kupiłem tą herbatę w sklepie eherbata i zapewne szukał tego gatunku w zielonych z dodatkami, a wystarczyło wpisać w google ,,Gunpowder Magnolia" i pokazałoby pełny skład. Ale mniejsza już oto :) To nie ważne.

I o taką odpowiedź mi chodziło  ;) Zaraz zaparzę i zobaczę jaki tym razem będzie
smak.

ziomiwan

Zrozum, że nikt tu nie jest od szukania.
Jeśli mamy pytanie to musimy je spercyzować tak aby nikt nie musiał niczego szukać.

Fakt, że nie rozwija się ona w pełni. Ale też jakoś nie zwracam nigdy na to uwagi, jeśli smakuje jak należy to jest dobrze.

mikolaj90

No właśnie musisz ziomiwan zrozumieć, że podałem nazwę herbaty i zapytałem jak parzyć. Ale widać niektórzy nie wiedzą jak na pytanie odpowiedzieć.

W takim razie sprawa wyjaśniona, gdyż myślałem, że kulki muszą się rozwinąć. Temat można zamknąć.