Herbaciarnie warte odwiedzenia poza granicami Polski

Started by qi wan, 25 October, 2009, 01:24:22 AM

Previous topic - Next topic

qi wan

Jeśli ktoś będzie w Londynie to polecam odwiedzenie jedynego Muzeum Herbaty i Kawy (Bramah Museum of Tea and Coffee) na 40 Southwark Street.

Muzeum chociaż niewielkie posiada trochę całkiem unikatowych eksponatów jak np. specjalne filiżanki dla panów z "oparciem" na wąsy (żeby się nie zamoczyły w czasie picia herbaty) oraz największy na świecie czajnik wielkości pralki ;-)

Jest również sklep z herbatami i herbaciarnia gdzie można skosztować tradycyjnej herbaty po angielsku.

Dodatkową atrakcją są organizowane wycieczki herbacianym szlakiem po Londynie.

marta

Wybieram się na kilka dni do Berlina, może ktoś z użytkowników był tam lub tam mieszka i mógłby polecić jakąś miłą herbaciarnie z dobrymi herbatami. Co prawda nie spodziewam się znaleźć tam tak fajnej herbaciarni jak "Czarka"  ;), ale miło by było napić się gdzieś dobrej herbatki w miłej atmosferze.
Będę wdzięczna za wszelkie informacje :) (szczególnie za te podane do piątku 30.04)

Lukas

Jest jedna w dość ścisłym centrum, nazwy nie pamiętam, bo same umlałty były w szyldzie, a gdzie hmmm... tam gdzie Bugatti Veyron stoi na wystawie ;) dosłownie za rogiem od tego miejsca. Mają tam naprawdę ciekawy zbiór herbat, całość w środku zrobiona w ciekawym kolonialnym stylu.

mariusz

Nie byłem tam, ale kiedyś będę chciał pojechać...
http://www.china-teehaus.de/
http://www.berlin-hidden-places.com/sachindex_en/cafe-/marz_teehaus_en.htm

Myślę że oprócz tego w centrum wiele herbaciarni będzie, tylko pytanie w jakim stylu :)

marta

Dzięki za podpowiedzi  :). W tej herbaciarni w ogrodach już byłam(to jedyna w jakiej byłam w Berlinie), jest całkiem fajna, ale wybór herbat nie był jakoś porażający. Na pewno warto tam pojechać i poza herbaciarnią zobaczyć te ogrody (na których terenie znajduje się ta herbaciarnia), które są zrobione w kilku azjatyckich stylach. Jest to olbrzymi teren i jest naprawdę bardzo ładnie. Trzeba tylko zapłacić wstęp(z tego co pamiętam ok 10 euro) i można tam przyjemnie spędzić co najmniej pół dnia.

Cajnik

Ze zdjec wygląda faktycznie na ciekawe miejsce. W berlinie nie byłem, bardziej mi blizej do czech. Tam polecam oczywiscie Praskie herbaciarnie których naprawde jest dużo i na super poziomie. Oni mają co prawda ostatnio hopla na punkcie fajek i arabskiego stylu, ale są też np. czyste chinskie miejsca takie jak wspomniana herbaciarnia w berlinie.