Koncentrat herbaty

Started by ziomiwan, 14 March, 2011, 21:12:58 PM

Previous topic - Next topic

ziomiwan

Czy spotkaliście się już z koncentratami herbat zielonych?
Dziś przeglądając allegro natknąłem się na coś takiego:
http://allegro.pl/nowosc-herbata-zielona-i1507622190.html

Pił to ktoś?

krzysztofsf

Zauważ, ze cenowo bardzo różni się od koncentratów otrzymywanych poprzez odparowywanie wody z herbaty
http://www.yunnansourcing.com/store/product.php?id_product=825

ziomiwan

Prawda różni, jeśli brać pod uwagę wydajność również.
Piłeś już takie herbaty z koncentratów?

Lukas

ziomiwan dla mnie skład tego wynalazku już go dyskwalifikuje, już wolałbym sobie kupić senche w torebkach ;) a na prezent jak sugeruje sprzedający, to jest cały wachlarz ładnych zestawów z normalną herbatą niż to coś wyglądające jak próbka z laboratorium i w dziwnych kolorach, których cześć na pewno nie została otrzymana naturalnie bo się nie da (tj. niebieski i różowy, jedynie w laboratorium da radę je otrzymać)

krzysztofsf piłem coś podobnego, niby ok (czułem trochę chemii) ale ja wolę koncert na żywo niż na dvd ;)

krzysztofsf

Mnie te koncentraty nie kusza ani cena, ani ...czymkolwiek :)
Ogólnie jestem sceptyczny do wszelkich "aromatów identycznych jak naturalny" itp.
Skoro nie ma mozliwości przechowac zaparzonej herbaty dzień czy dwa bez zmiany jej smaku (i to na niekorzyść), obojetnie czy w termosie, czy na zimno w dzbanku w lodówce, to siłą rzeczy musza napakowac chemii stopujacej przemiany w roztworze, lub nasladujace elementy ulegajace zanikowi czy rozpadowi.

Jestem ciekawy, kiedy ktos wpadnie na pomysł wciskania ludziom ekspresu do herbaty, nasladujacego parzenie gong fu, podobnego do ekspresów do kawy na kapsułki - jako jedynej i najlepszej metody nowoczesnego parzenia herbaty, z czujnikiem optycznym sprawdzajacym, ze w ostatnim parzeniu barwa roztworu  w rurce kontrolnej spadła ponizej warości krytycznej dla kapsułeko kodzie  B7 i sygnalizujecego kontrolka, ze czas załozyc kolejna kapsułke z liśćmi herbacianymi.
Wkładamy kapsułkę, wstukujemy kod określajacy rodzaj kapsułki (herbaty), ekspres przpłukuje liscie odsysajac wode do osobnego zbiorniczka, odczekuje chwile i...wziuuu pierwsza filizanka z serii sie napełnia parzona woda o idealnie dobranej do gatunku herbaty w kapsułce temperaturze.
Ile kasy ktos kiedys zrobi wciskajac coś takiego ludziom przyzwyczajonym do automatyki, na sprzecie i na produkcji znormalizowanych kapsułek z róznymi rodzajami liści herbacianych w srodku - znormalizowanymi, organicznymi, najwyższej jakości ;)

ziomiwan

Krzysztofie już widziałem herbatę w kapsułkach do tych ekspresów kapsułkowych. Do tych kapsułek nie mam zaufania, wolę zrobić sobie normalne espersso.

Te koncentraty i mnie nie przekonują, dlatego stworzyłem ten wątek, abyśmy pogaworzyli na ten temat i jeśli ktoś próbował takich wynalazków, aby napisał nam jak to smakuje.

Lukas

albo taki wynalazek z Australii http://www.itoen.com/australian-shincha.html po wyglądzie wiele się można spodziewać.