Herbaty Lipton i inne

Started by mikolaj90, 11 March, 2011, 12:24:37 PM

Previous topic - Next topic

jakub

Niestety Lukas masz rację, sam jeszcze niedawno chodziłem do liceum i widziałem co się działo. co druga osoba nosiła się dumnie z butelką zielonej lub białej nestea...a co do tych herbat 'półkowych' co sądzicie o tych od Twinings?
'You deserve a better cup of tea' - piękne hasło, wręcz skłania do zakupu produktu...ale co z jakością. Póki co na herbaty puszkowane o całkiem dobrej jakości natknąłem się tylko raz i nie było to w Polsce.

Lukas

Twinings i Newby robią według mnie najlepsze herbatki w saszetkach, czasem pije je jak mam ekstremalnie mało czasu na herbatkę, ale wtedy robię z reguły owocowe lub imbirową np. z rumiankiem :)

Ale jest jeden fast-food, który robi extra hamburgery "Eddie Rocket" jest tu w IRL przynajmniej, swego czasu pracowałem w firmie, która dostarczała mięso i mogę powiedzieć, że niektórzy nawet takiego mięsa w domu nie jadają (z reguły ludzie kupują najtańsze marki marketowe tu) hamburgery lepią już na miejscu i smażą na grillu do tego normalna bułka nie nadmuchana, warzywka i sos musztardowy :) a wszystko za 7 euro, a wielkości ze 3 BigMaców.

i to właśnie jest Twinings i Newby taki Eddie Rocket wśród fast-foodów, a saga i bio-activ to "M" itp.

jakub

Twinings piłem również torebkowe, ale bardziej z tego typu herbat smakują mi produkty Jacksons of Piccadilly, niestety niedostępne w Polszcze. Teabagsy sprawdzają się dobrze gdy brak czasu: szkoła, praca...

ziomiwan

Twinings są całkiem dobre podobnie jak Newby, ale jakiś czas temu poznałem saszetkowe herbaty Harney&Sons, ładne saszetki pokazujące nam liście w całości, bardzo ładnie wyglądają i całkiem dobrej jakości.

Ale z torebkowych też wolę owocowe ;) , jakieś smakowe wynalazki wiśniowe, śliwkowe, waniliowe i ciekawie pomieszane smakowo.

Lukas

to będzie mój podstawowy pakiet podróżny http://www.hibiki-an.com/product_info.php/cPath/22/products_id/491 idealny na wypady z dobrą herbatą, choć ja już sam od jakiegoś czasu robię sobie własne kompozycje dzięki takiemu wynalazkowi http://eherbata.pl/produkt/opis/539

mikolaj90

Co do Liptonu i Nestea, wiadomo, na pewno mają w sobie coś niezdrowego. Przyznacie jednak rację, że lepiej kupić lipton lub nestea niż coca-cole albo pepsi  :) Dla przykładu dam, w mojej szkole codziennie ,,obkupiona" jest cola w puszcze albo inne napoje. Osobiście gdy chce mi się pić wolę kupić nestea niż tą cole.

ziomiwan

Czy lepiej? Nie wiem...
Coca-cola wbrew pozorom nie jest tak niezdrowa niegdyś była używana jako lekarstwo, dziś również na problemu żołądkowe dobra jest szklanka coca-coli.
Jej minusem jest ogromna ilość cukru...

Lukas te filtry są super przyznaje, na allegro kupiłem sobie po taniości bardzo dobrej jakości.

Lukas

Ja też bym wolał coca-cole i tak zawsze robię, jak ziomiwan wspominał była kiedyś lekarstwem i pewien lekarze Pemberton (wynalazca) leczył tym ludzi.

Cola nawet potrafi pozbyć się kamienii z nerek, oczywiście picie codziennie z plastikowej butelki po kilka szklanek to gwoźdź do trumny, ale puszka czy szklana butelka nie codziennie na pewno będzie lepsza niż to słodkie badziewie.

a i dodajmy że rozmawiamy tu tylko o oryginalnej coca-coli, reszta podobnych to strach się bać ;)

mikolaj90

Wobec mnie nieprawda. Polecam przeczytać skład coca-coli a liptona lub nestea. Dodatkowo skład coca-coli nie jest w 100% zdradzony. Cola to sama chemia, nie ma nic zdrowego w sobie za to nestea i inne herbaty tego typu są o wiele zdrowsze. Poza tym kto w dzisiejszych czasach leczy się colą ? :)

ziomiwan

Mikołaju mylisz się i to bardzo mocno się mylisz ;) .
Należy poznać troszkę historii oraz działania niektórych związków chemicznych.

Czy wobec tego leki też są złe i nie leczą, a szkodzą? Przecież nie są ze składników naturalnych.

A cóż takiego złego według Ciebie jest w coca-coli?
Nie o zdradzenie samego składu, a proporcji chodzi.

Kto w dzisiejszych czasach leczy drobne problemy żołądkowe coca-colą? Ci którzy wiedzą, że pomaga w tym.

Reklama coca-coli o farmaceucie/lekarzu jest prawdziwa. Przez lata była lekiem, dopiero po pewnym czasie stała się napojem dostępnym w sklepach.
Właściwości odrdzewiające nie powinny nikogo dziwić, a i z tym wiążą się ciekawe opowiastki historyczne.

Nestea i inne te sikacze nie są zdrowsze.

mikolaj90

Jak uważasz ziomiwan, ale i tak wobec mnie coca-cola jest bardziej szkodliwa. Piłę cole, ale przestałem gdyż wolę kupić sobie niby ,,herbatę" w puszce niż ,,czarne" w puszce  :) W szczególności cola nie zdrowa jak pije się ją codziennie, przykład kolegi.

ziomiwan

Wytłumacz mi po prostu co według Ciebie w coca-coli jest takiego chemicznego bardzo i niezdrowego bardziej niż związki chemiczne zawarte w tych niby herbatach.
Skoro uważasz, że jest zła to uargumentuj ;) .

mikolaj90

Skład Coca-coli: woda, cukier, dwutlenek węgla, a dodatkowo: karmel E150d (jako barwnik), kwas ortofosforowy (E338, jako regulator kwasowości), aromaty, kofeina. Nadużywanie napojów gazowanych prowadzi do demineralizacji kości, rozwoju cukrzycy i zespołu metabolicznego, nadwagi, kofeina powoduje zaburzenie naturalnego rytmu snu.

Dodaję cytat z internetu:

QuoteJest zabójcza dla zębów
Trudno nazwać ją napojem przyjaznym dla zębów z uwagi na dużą ilość cukru i zawartość kwasu fosforowego. Ten ostatni wypłukuje wapń ze szkliwa i po­woduje mikroskopijne uszkodze­nia, które stają się zaczątkami próchnicy. Najgorsze jednak, co można zrobić, to umyć zęby od razu po wypiciu coli – wtedy ze-skrobujemy szczoteczką osła­bione szkliwo. Jeśli pijemy colę okazjonalnie, nie zagraża ona naszym zębom;  jeżeli codziennie – obawy o stan uzębienia są jak najbardziej uzasadnione.
Rozpuszcza żołądek
Kawałek mięsa pozostawiony na noc w ?marynacie” z coli nie wygląda apetycznie, ale wciąż istnieje, więc to opinia mocno przesadzona. A o żołądek nie musimy się obawiać, bo jego ściany chroni błona śluzowa. Skoro opiera się ona działaniu wiele silniejszego kwasu solne­go, składnika soku żołądkowego,kwas fosforowy zawarty w coli nie jest w stanie jej uszkodzić.
Zwiększa ryzyko cukrzycy
Litr tego napoju to równowartość 36 kostek cukru, czyli sama słodycz… Tyle że wciąż nie wiadomo, czy spożywanie dużych ilości cukru rzeczywiście wpływa na rozwój cukrzycy – na ten temat wśród naukowców toczą się spory. Nie ulega natomiast wątpli­wości, że osoba, która codziennie raczy się colą (lub innym słodkim napojem), dostarcza organizmowi wielu kalorii, co sprzyja nadwadze. A z kolei nadwaga, zwłaszcza w połączeniu z brakiem ruchu i paleniem papierosów, znacznie zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

Proszę :) Gdybym pił codziennie herbatę w puszcze zaszkodziła by, ale nie aż tak bardzo w porównaniu picia codziennie coca-coli.

Jeszcze może ktoś napisze, że cola zdrowsza od wód mineralnych typu Żywiec Zdrój itp... ?

ziomiwan

Hahaha ten cytat z internetu rozbawił mnie niemiłosiernie ;).
Zęby pozostawione w coca-coli na 14dni jedynie ściemniały z powodu barwnika zawartego w coca-coli ;) były eksperymenty przeprowadzane, z mięsem również, ale to co innego, niema każdy inny gazowany i kwaśny napój to uczyni.
Rozpuszcza żołądek? ;) to co w takim razie robią z żołądkiem kwasy żołądkowe strach pomyśleć.

Mycie zębów po czymkolwiek kwaśnym jest złem, po jedzeniu czy piciu zawsze należy odczekać przynajmniej 20minut, aż ślina zneutralizuje wszelkie pozostałości i przywróci optymalne warunki w jamie ustnej.

E338- to kwas fosforowy właśnie ;)
E150d- jest syntetycznym barwnikiem posiadającym również specyficzny zapach karmelu.

"Nadużywanie napojów gazowanych prowadzi do demineralizacji kości, rozwoju cukrzycy i zespołu metabolicznego, nadwagi, kofeina powoduje zaburzenie naturalnego rytmu snu."

Z tą demineralizacją to również bzdura. Przyczyną nadwagi natomiast jest owy cukier którego dużo również w tych niby herbatach.
Kofeina ;) tego nie skomentuje..

Czy zdrowsza od wody ŹRÓDLANEJ, a nie mineralnej jaką jest Żywiec Zdój?
Nie dlatego, że posiada dużo cukru. Jednak woda źródlana zdrową nie jest wypłukuje Ci związki mineralne z organizmu.

Sam lekarz poradził aby na kłopoty żołądkowe wypić szklankę coca-coli, a się polepszy, sprawdziłem to na własne skórze i rzec mogę, że to prawda.

Nie bronię coca-coli, bo jej cukier jest zły, ale nie jest gorsza, baa nawet jest lepsz niż te niby herbaty bez herbaty.
Kiedyś też myślałem, że jest taka zła niedobra, a jednak po poznaniu prawdy z tymi niby herbatami okazało się, że jest lepsza.

Lukas

wszystko w umiarze jest nieszkodliwe, nawet mała dawka domestosu nie zaszkodzi ;) Jak już pisałem picie coca-coli co dziennie nie jest wskazane tak samo jak i nesti itp. Mając do wyboru z tych dwóch typów zawsze wybiorę oryginalną coca-cole, bo ma lepszy mniej szkodliwy skład, poza tym  nie każde E jest szkodliwe, niektóre mogą nawet nas chronić przed szkorbutem.

żywiec zdrój i kropla Beskidu to też syf zwykła woda z dosypanymi minerałami.