Main Menu

Woda

Started by Tymah, 26 August, 2009, 10:13:50 AM

Previous topic - Next topic

mariusz

Witam, z wodą trzeba oczywiście samemu doświadczyć, najlepiej dla kontrastu jednocześnie zaparzać tak samo tę samą herbatę innymi wodami.

jest Lapsang w naszej herbaciarni, tylko że aktualnie jeszcze jedynie stacjonarnej. Dopisuję go do listy zaplanowanych implementacji do sklepu. Dzisiaj odkryłem że jeszcze kilka herbat które powróciły, nie zdążyliśmy ponownie wprowadzić.

Jest również wersja lżejsza lapsanga, Rosyjska Karawana.

Krzysiek

Quote from: tomasz on 16 September, 2012, 20:29:56 PM
Tylko dodam, żeby od razu nie dyskwalifikować "kranówki" i nie wrzucać wszystkich "kranówek" do jednego worka. Jako przykład mam wodę u mojego kolegi na wsi z lokalnego ujęcia głębinowego(dla całego małego miasteczka), na której herbata wychodzi lepsza niż na wielu butelkowanych wodach.

To prawda. Zazdroszczę twojemu koledze. Wszystko zależy od regionu.
Kiedyś natknąłem się na taki artykuł w prasie lokalnej, z tego co pamiętam nosił znamienny tytuł "Nabici w butelkę". Artykuł traktował o wodzie z łódzkich wodociągów (bo w Łodzi mieszkam), stawiając ją na równi z niektórymi wodami mineralnymi. Artykuł niby to podparty badaniami składu wody. Konkluzja była mnie więcej taka, że po co kupować wodę butelkowaną, skoro ta w kranie jest podobna. Jakoś trudno było mi w to uwierzyć. Nawet zastanawiałem się gdzie by tu można na własną rękę dać taką kranówkę do zbadania, celem analizy.
Artykuł mnie nie przekonał, do dziś wyczuwam w kranówce wyraźną woń chloru, i to mnie bardzo zniechęca. To nie jest pierwiastek który nie ma znaczenia dla smaku przygotowywanej herbaty.
Uważam że woda to temat rzeka! Trzeba różnych rzeczy próbować. Oczywiście moim marzeniem jest to ażeby z kranu leciała idealna woda do zrobienia np. czarnych herbat za którymi przepadam.

Quote from: mariusz on 17 September, 2012, 00:28:41 AM
jest Lapsang w naszej herbaciarni, tylko że aktualnie jeszcze jedynie stacjonarnej.

Mam nadzieję że może pojawi się też w herbaciarni internetowej, byłoby fajnie.

Pozdrawiam smakoszy.    
"Musiałem mieć chyba szesnaście lat, gdy zacząłem nie ufać życiu. Że doszedłem do pięćdziesiątki z usposobieniem tak mało podatnym na iluzję – tym nie przestaję się zdumiewać." -  E.Cioran.

Krzysiek

Uczepiłem się tej wody! Czy ktoś z państwa wypróbowywał z herbatami pięciolitrowe wody sprzedawane w Biedronce i w Tesco? Pierwsza nazywa się Woda źródlana Aleksandria a druga Tesco Value.
Jeżeli ktoś z Was ma doświadczenie w testowaniu wód celem zaparzania herbaty, to niech się podzieli swoim doświadczeniem, bardzo mnie to ciekawi.
Pozdrawiam.
"Musiałem mieć chyba szesnaście lat, gdy zacząłem nie ufać życiu. Że doszedłem do pięćdziesiątki z usposobieniem tak mało podatnym na iluzję – tym nie przestaję się zdumiewać." -  E.Cioran.

mariusz

Aleksandria jest idealna, to jest to samo źródło co primavera. Za 1.49 5 litrów dobrej wody do herbaty.

Krzysiek

Quote from: mariusz on 18 October, 2012, 09:34:09 AM
Aleksandria jest idealna, to jest to samo źródło co primavera. Za 1.49 5 litrów dobrej wody do herbaty.

To by się zgadzało bo sprawdziłem, woda Primavera i woda źródlana Aleksandria sprzedawana w Biedronkach mają tego samego producenta, jednak skład mineralny obydwu wód nieco się różni. Jutro kupię to sam wypróbuję. Pozdrawiam.

Krzysiek

Zakupiłem sześciopak. 9 litrów wody za 3,54 zł. Woda źródlana Aleksandria dostępna w Biedronkach. Z czarnymi herbatami sprawdza się bardzo dobrze. Niestety butelki po 5 litrów to już inna woda, twarda, ponad 100 mg/l wapnia.

Marek88

Ja zamówiłem 12 litrów wody i udało mi się uzyskać rabat. Za litr wody zapłaciłem 3.25zł. Wodę zamówiłem w internetowej hurtowni z darmową dostawą wody - https://spozywczo.pl/dostawa-wody-warszawa . Już nie raz zamawiałem wodę i jestem bardzo zadowolony.

maciek89

Nie lepiej zainwestować w dzbanek filtrujący? Jeden filtr za kilkanaście złotych to minimum 150 litrów wody. Zakup dzbanka szybko się zwróci. Mam większe zaufanie do wody z kranu, jak do tych wód zamkniętych w tanim plastiku. W tym plastiku zresztą tonie nasza planeta :(