Przechowywanie zielonej herbaty do powtórnego zaparzenia.

Started by Naz, 28 December, 2010, 22:10:14 PM

Previous topic - Next topic

Naz

Witam! Moje fascynacja herbatą zaczęła się jakieś dwa miesiące temu. Zagłębiając się w stronach na temat herbaty, widzę jak wiele muszę się jeszcze nauczyć. Jest to nauka jednak bardzo przyjemna :)Zacznę od pytania, na które nie mogłem nigdzie odszukać odpowiedzi... Chodzi mi o przechowywanie zielonej herbaty do powtórnego zaparzenia. Pewnie popełniam błąd trzymając ją w zaparzaczce w żeliwnym czajniczku, w którym przygotowuję napar? Chciałbym także wiedzieć, jak długo można przechowywać raz zaparzone liście?

Tymah

Zazwyczaj podaje się 12 godzin, ze względu na zachodzące w liściach procesy chemiczne. Smakowo można znacznie dłużej, to zależy od herbaty, ale może - jeżeli wierzyć podawanym zwykle danym - mieć to niekorzystny wpływ na zdrowie, zostańmy więc przy 12 godzinach.

Osobiście przechowuję liście tam, gdzie parzyłem - jeżeli naczynie jest dobrze przykryte i niewystawione na działanie żadnych zapachów, to nie ma powodu do obaw. Tylko wylej dobrze cały napar, niech liście nie "kiszą" się w resztkach z poprzedniego parzenia. ;)

Naz