Zielona Japońska i Chińska

Started by mikolaj90, 19 February, 2011, 15:10:09 PM

Previous topic - Next topic

mikolaj90

Nie jestem biznesmenem, żeby kupować herbaty ,,super jakości" :) Herbaty te nie są tanie a nie umiem rozpoznać czy są świeże czy nie.

Jest to czysta Sencha, bez dodatków. Smakuję jak już wspomniałem bardzo dobrze :)

Przy okazji chciałbym zapytać, jaki polecacie sklep internetowy z herbatami ?

tanhayi

No. Wiadomo;) eherbata;) Nie polecam za to allegro;)
Herbatyzm jest kultem piękna, które daje się odnaleźć w codziennej, szarej egzystencji. Wdrąża poczucie czystości i harmonii, tajemnicę wzajemnej życzliwości i romantyzm ładu społecznego. Jest uwielbieniem niedoskonałości, nieśmiałą próbą osiągnięcia czegoś znośnego w naszym nieznośnym życiu.

ziomiwan

tanhayi- nie przesadzaj, na allegro możesz trafić całkiem dobrą okazję, a do tego herbatę super jakości.

Do herbat aromatyzowanych allegro idelane gdyż ceny są niskie, a jakoś jak to w aromatyzowanych.

eherbata ma dobre herbaty wyższej jakości, ale możesz wziąć parę gram aby spróbować czy odpowiada Ci taka herbata czy nie.

tanhayi

wiesz. ziomiwan.  oczywiście że możesz trafić na super ofertę gdzie jakość herbaty będzie dobra. ale możesz równie trafić na herbatę słabej jakości. Tu za parę groszy więcej...ma się pewność.
Herbatyzm jest kultem piękna, które daje się odnaleźć w codziennej, szarej egzystencji. Wdrąża poczucie czystości i harmonii, tajemnicę wzajemnej życzliwości i romantyzm ładu społecznego. Jest uwielbieniem niedoskonałości, nieśmiałą próbą osiągnięcia czegoś znośnego w naszym nieznośnym życiu.

mikolaj90

Mam pytanie dotyczące smaku Waszych herbat Sencha Makato.

Dokładnie jaki smak macie po zaparzaniu tej herbaty ? Pytam się dlatego, iż moja po zaparzeniu nie jest w ogóle słodka ani gorzka, da się wypić, ale wobec mnie jest to taki ,,neutralny smak". Czy Wasza również od razu po zaparzeniu ma taki smak ?

Gotuję wodę, odczekuję 13 min. wsypuję 1 łyżeczkę do szklanki, zalewam i parzę równe 2 min, drugą z tych samych fusów i parzę 1 min i 30, trzecią z tych samych fusów i parzę równą minutkę. Fusy zawsze wyjmuję po zaparzeniu. Każda z 3 herbat ma taki sam ani gorzka ani słodki smak, jak wspomniałem ,,neutralny".

ziomiwan

Może za mało suszu sypiesz?
Ma być płaska łyżeczka na każde 100ml wody.
Jeśli herbata niskiej jakości to troszkę więcej suszu.

tanhayi- pewności nigdy nie mamy ;) . Wszystko zależy niestety od szczęścia... Najlepiej byłoby kupować wprost z herbacianych ogrodów.

tanhayi

Wypiłem sobię dzisiaj po raz 1 herbatę aromatyzowaną...mianowicie, zieloną z pomarańczami z BioActive. Poprosiłem szwagierkę by mnie poczęstowała, ponieważ nie mam na chwilę obecną ani grama herbaty w domu. A kontakt z Panem Mariuszem coś ostatnio osłabł, zapracowany człowiek;)

Mam nadzieję że po prostu ją źle zaparzyłem, bo była okropna. Nigdy więcej już tego nie zrobię.

Lukas

pewnie była okropna i raczej na pewno ją chciałeś zaparzyć jak najlepiej :) ja będąc na urlopie z ciekawości spróbowałem białej BioActiva, od razu wpuściłem ją do kanalizacji, szczerze wolałem wypić zwykłego Dilmaha z torebki niż tamtą jeszcze raz, także domniemam że ta pomarańczowa też mało ciekawa, natomiast z pomarańczą to polecam nowe Ptasie Mleczko pomarańczowe na pewno o niebo lepsze niż ten bioactiv pomarańczowy ;)

krzysztofsf

Poniewaz Żona "nie przyswaja" herbat zielonych itp. , kupiłem jej kiedys na próbę  dwie marketowe zielone "z dodatkami". Tez spróbowałem - smak gumy do zucia Donald - akurat tu się nie dziwie, ze tego tez nie chciała pic.

mikolaj90

Jeżeli chodzi o marketowe herbaty to polecam Sagę Zieloną, smakuje bardzo dobrze, jak zielona.

ziomiwan

Mikołaju nie przesadzaj ;) Saga nazywać się herbatą nawet nie powinna, próbowałem jej i sir roger był bardziej herbaciany niż saga.

Co do tych aromatyzowanych BioActive to rzeczywiście smak gumy do życia przez tą pomarańczę czuć mocno, ale czasami w dużej ilości dla zaspokojenia pragnienia lubię sobie taką zaparzyć ;) . Przypominają się właśnie smaki dzieciństwa z gumą donald, turbo itd. BioActive nie jest najgorsze. Białej nie piłem z BioActive.