specjal gunpowder

Started by misjonarz, 02 February, 2010, 16:50:44 PM

Previous topic - Next topic

qi wan

Istnieje jeszcze jedna popularna technika poprawy jakości herbaty przed właściwym zaparzaniem. Stosuje się ją do herbat starych albo takich, które zbyt długo czekały w puszcze i na dodatek trochę nam już zwietrzały. Polega to na lekkim podprażeniu liści na sucho. Służą do tego specjalne pogrzewaczki.

misjonarz

dzięki za rady. Jutro bede mieć nowy nabytek herbaciany to sie pochwalę.

misjonarz

zostałem dziś obdarowany takową herbatką:
Fujian oolong Tea
Ti kuan yin

taka zielona puszka z malowidłami.

Na wieczku widnieje napis: Butterfly Brand.

Kojarzycie to cudeńko?

mam nadzieje, że dobra będzie

misjonarz

przyznam, że subiektywnie ta herbata smakuje zdecydowanie gorzej niż ta zielona.

moniqe

A jak bardzo jest sfermentowana? Mocniej czy słabiej?

misjonarz

nie wiem:) nie bardzo wiem jak to rozpoznać.

misjonarz

dziś dostałem coś takiego:
barley  tea (mugicha)
gerstenkorn tee
Brewed by
osaka, japan

wygląda jak nasiona

co to jest za herbata i jak sie ją parzy?

shinmai

Mugicha to napój jęczmienny, serwowany na zimno lub na ciepło: http://en.wikipedia.org/wiki/Roasted_barley_tea Google podpowie Ci kilka różnych przepisów na jego przygotowanie ;)

misjonarz

ale najbardziej to zasmakowała mi chryzantemowa - piłem po 4-5 filiżanek dziennie.
Mam pytanie. Ważne jak dla mnie.
dziś otrzymałem wyniki badań. Mam podwyższony horesterol i problemy z ciśnieniem.
Wiadomo, że najważniejsza jest odpowiednia dieta ale jest może herbata, która pomaga z tym walczyć?