Kiedy przerwać gotowanie wody na herbatę?

Started by maciek89, 12 January, 2018, 23:46:26 PM

Previous topic - Next topic

Broul85

Panowie nasza dyskusja powoli przestaje być konstruktywna. Maciek musisz po prostu sprawdzić jak Ci najbardziej będzie smakowało. Czy woda dogrzana czy zagotowana i przestudzona, a wszystkie chemiczne aspekty utraty tlenu lub nie są całkowicie nieistotne. Żadne badania nie zastąpią własnej praktyki i doświadczenia. Myślę, że dawniej herbaciani mistrzowie nie dysponowali tak rozległą wiedzą jak my obecnie, a i tak potrafili zrobić zapewne lepszą herbatę. Rób jak najbardziej lubisz ale i próbuj różnych innych sposobów. Taka jest moja ostateczna rada.
Zapraszam na mojego herbacianego bloga :)

https://chatea413168588.wordpress.com/

maciek89

#16
Quote from: Aiwendil on 18 January, 2018, 00:01:35 AM
Po co ja się tu produkuję... Napisałem przecież, że to mit z tym gotowaniem wody i nawet podlinkowałem artykuł na ten temat. Parę postów do góry, mam nadzieję, że z czasem uda się wykrzewić te bajki, tak samo jak to, że krótko parzona herbata ma więcej kofeiny.

Sorki, ale nie każdy musi umieć biegle posługiwać się angielskim  ::)

Broul85 - oczywiście masz rację. Jeśli chodzi o mnie to nie potrafię nawet wyczuć różnicy w smaku przy różnych metodach zaparzania.
Pozdrawiam.

maciek89

Witam po długiej nieobecności.
Ostatnio tyle słyszy się o tym, że nasza planeta tonie w plastiku, więc zrezygnowałem całkowicie z wody butelkowanej ze sklepu. Przerzuciłem się na dzbanek filtrujący BRITA. W związku z tym mam pytanie do Was.
Czy gotowanie takiej przefiltrowanej wody kranowej można przerwać wcześniej, czy jednak lepiej doprowadzać do wrzenia i czekać, aż ostygnie do tych 70 stopni C.
Chodzi oczywiście o wodę na zieloną japońską herbatę ;)
Pozdrawiam.