Moja ulubiona herbata

Started by mariusz, 11 August, 2009, 02:29:02 AM

Previous topic - Next topic

Konrad

Droga Klaudio, jeśli torebkowa herbata jest najlepszą, jaką kiedykolwiek piłaś, to zapraszam do nieco głębszej eksploracji świata herbaty.

Będzie to zarówno z korzyścią dla Twojego podniebienia, jak i kieszeni.

Pozdrawiam!

jurek

Yup, Konrad ma rację. Zielonych nie trawię, zwłaszcza japońskich, więc nie polecę. Ale z czarnych gorąco polecam którykolwiek z Keemunów (chwała wielkiemu Bossowi za wprowadzenie do oferty Hao Ya) czy mój numer trzy na liście naj-naj czyli Bi Hong Cha.

Odkryjesz zupełnie inny świat herbat. Chociaż, co piszę z pewną taką nieśmiałością i zwykłego żółtego Liptona z torebki  można zaparzyć tak, że wydobędzie się z niego piękny, lekko malinowy smak :)

Anka_Nowa

Ja ostatnio piłam czarną herbatę z wiśniami ... niestety było to w kawiarni ("Zaścianek" w Sopocie) i nie znam dokładnie nazwy herbaty i innych składników. Polecam!

kaziutek

Mam dwa ulubione gatunki zielona i pu erh. Zieloną piję chyba od zawsze i bardzo mi smakuje. Natomiast Pu Erh piję z mlekiem - jest doskonała.

HalinkaMi

Dla mnie 1. Matcha 2. Sencha 3. Rooibos :)
Uwielbiam też marokańską herbatę z miętą

Allusja

Jeśli o mnie chodzi , to ja bardzo lubię zielone herbatki . Ciekawe jest to , że zaczęłam je pić , żeby po prostu tracić na wadze . Myślałam , że nie będę ich fanką , ale bardzo szybko się do nich przekonałem . Teraz delektuję się nimi codziennie :)

maciek89

Praktycznie wszystkie zielone herbatki z Japonii, a przede wszystkim Matcha  ;)

Broul85

Chciałbym mieć swoją ulubioną ale nie potrafię żadnej mianować na takie zaszczytne stanowisko  ;)
Zapraszam na mojego herbacianego bloga :)

https://chatea413168588.wordpress.com/

dziuba

Ja tez nie umiem wybrać jednej , ulubionej herbaty :) mój wybór herbaty jaką wypiję zależy od dnia, nastroju oraz sytuacji :) wiem za to jakiej herbaty bardzo nie lubię bo jest jedyną z niewielu, której nie wypije :P
Serdecznie zapraszam na: endermologia lpg.

Broul85

Witamy serdecznie na forum :) A jeśli mogę spytać to jakiej herbaty aż tak bardzo nie lubisz?
Zapraszam na mojego herbacianego bloga :)

https://chatea413168588.wordpress.com/

olamazur2

Uwielbiam czarną herbatę z plastrem cytryny i dwiema łyżeczkami cukru. Najczęściej piję taką zimą. Lubię też czarną herbatę z dodatkiem syropu malinowego. A ulubiona to zdecydowanie Earl Grey, mogę ją pić bez końcausmiech.gif Z ziołowych mięta lub rumianek,ale to rzadko.

callme

Herbata torebkowa nie będzie nigdy lepsza. Zgadzam się z tym, że jest wiele dobrych herbat torebkowych jednak zwykle to herbaty takiej trafiają gorsze pędy. A lepsze do herbaty sypanej, wiadomo, ze zaparzenie herbaty z torebki jest wygodniejsze, ale ze swojej strony polecam się do herbaty sypanej przekonać bo nie pożałujecie :)

Jakoś herbaty ma duże znaczenie. Uważajmy na to, co pijemy, kupujmy herbatę nie w hipermarketach a sklepach specjalistycznych, a z naszym zdrowiem powinno być wszystko w porządku. Ze swojej strony mogę polecić tę czarną herbatę https://www.krainaherbaty.pl/herbata-czarna/earl-grey

YellowCatering

Quote from: callme on 11 June, 2019, 13:59:32 PM
Herbata torebkowa nie będzie nigdy lepsza. Zgadzam się z tym, że jest wiele dobrych herbat torebkowych jednak zwykle to herbaty takiej trafiają gorsze pędy. A lepsze do herbaty sypanej, wiadomo, ze zaparzenie herbaty z torebki jest wygodniejsze, ale ze swojej strony polecam się do herbaty sypanej przekonać bo nie pożałujecie :)

Jakoś herbaty ma duże znaczenie. Uważajmy na to, co pijemy, kupujmy herbatę nie w hipermarketach a sklepach specjalistycznych, a z naszym zdrowiem powinno być wszystko w porządku.

Zgadza się. Z herbatą podobnie jak z kawą. Zaczynamy od rozpuszczalnej czy kapsułkowej bo jest wygodnie, potem przechodzimy do mielonej z taniego ekspresu kolbowego lub kawiarki, a kończymy na młynku żarnowym, porządnym ekspresie i świeżej kawie ziarnistej na zamówienie :)