Moja ulubiona herbata

Started by mariusz, 11 August, 2009, 02:29:02 AM

Previous topic - Next topic

mikolaj90

Moimi ulubionymi herbatami są wszystkie herbaty  ;) Tak, lubię wszystkie herbaty jednak czasami trafi się herbata, która mi nie smakuje. Moje ulubione herbaty to przede wszystkim zielone, białe oraz rooibosy. W domu mam zwykłe białe oraz czarne po prostu ze sklepu lecz ich smak jest dla mnie wyśmienity. Dla przykładu dam białą z róża, cytryną i pigwą Sir Roger. Po prosto jest ona dla mnie idealna, smak jej mi pasuje. Z czarnych mam Remsey Ceylon oraz Milton Earl Grey - wiem wiem, iż to zwykłe czarne herbaty lecz bardzo mi one smakują. Co do Pu-erhów kupiłem ostatnio Pu-Erh Bio-Active (czysta natura Pu-Erh z ekologicznych upraw - rolnictwo ekologiczne) i śmiało stwierdzam, że jej zapach to bagna i nic więcej, lecz po zaparzeniu smak jej jest już inny, ciężko mi go ocenić. Jednak Pu-Erhy przestałem pić z powodu, gdyż stwierdziłem, że po nich chudnę a po prosto nie mogę chudnąć  ;D Co do słodzenia także czasami słodzę herbatę lecz płaską łyżeczkę (czarne słodzę więcej) gdyż cukier jest szkodliwy dla trzustki.

Yerbamarket

Ja także lubię wszystkie herbaty. Wszystko zależy od dnia i humoru. Wiadomo, kobieta zmienną jest.

Herbaciara

A ja mimo, że od dawna pasjonuję się herbatami dopiero od kilku tygodni mogę pozwolić sobie na większe szaleństwo i zaczynam próbować różnych herbat. Wcześniej piłam czarne z dodatkami, które uwielbiam chociażby za to, że po zaparzeniu w pokoju unosi się cudowny zapach :)

lemon

Twinnings Lemon and Ginger. Niedostępna w Polsce, chyba, ze na alledrogo. Muszę się wybrać do UK, celem uzupełnienia zapasów :)

ziomiwan

Proponuję lepiej wybrać się herbaciarni i zakupić zielona lemon czyli aromatyzowaną.
Twinnings to typowe śmieci z aromatem. Niema czego żałować, że niedostępna w Polsce.

TeaDrinker

@lemon
Poza tym jest dostępna w Polsce ;p

esential

od kilku lat tworze swoje własne mieszanki bo nie ma to jak tworzyć mieszanka dla siebie i kogoś na konkretny nastrój :)

ziomiwan

W jakim sensie mieszanki??? Bo kompletnie Cię nie rozumiem....

jaclis

pytanie do ziomiwana:
co oznacza że herbata Wuyihong jest dobra dla żołądka.

ziomiwan

Oznacza tyle, że nie podrażnia błony śluzowej żołądka, a nawet może wspomagać trawienie. Niektóre herbaty nie są zalecane dla osób mających problemy żołądkowe gdyż mogą podrażniać i powodować problemy zdrowotne.

Ann

długo długo była to pu-erh chińska wiśnia, pachnie obłędnie. im dłużej jednak pije się wysokogatunkowe herbaty przechodzi się na czyste, szlachetne, bez dodatków. również zauważyliście taką prawidłowość? dopiero uczę się chwytać niuanse. śmieję się z siebie, bo te najdroższe zwykle mi "nie podchodzą", więc do konesera mi daleko i jeszcze trochę.
bardzo smakowały mi podobne do senchy (Fukamuschicha, ta jednak jest nietania; i jeszcze kilka, podobnych, oryginalnie pakowanych w Japonii)

Antol

Moją ulubioną herbatą jest Rooibos ale ogólnie lubię większość herbat.
Chcesz obliczyć swoje BMI...Odwiedź tą stronę

crom

dla mnie po spróbowaniu iluś tam gatunków czystych herbat próbę czasu przeszły: china green yunan, łagodne oolongi, lung ching, kenia lung chee. Te herbaty zamawiam regularnie i wciąż mi smakują.

Próbowałem też herbat drogich - mimo doceniam ich wysoką jakość i oczywiście też mają niezły smak to jednak do regularnego picia wolę te ze średniego przedziału cenowego.

Kolorek91

@crom
Ja stale pije lung ching i tak na prawde nic innego. Probowalem tez wielu ale jakos tak najlepiej mi ta smakuje.

klaudia 13

Najlepszą herbatkę jaką piłam to Richmont serdecznie polecam wam internetowy sklep.
Richmonttea.co.uk