Intensywne, głębokie, aromatyczne napary...

Started by niuchar, 02 July, 2016, 08:02:23 AM

Previous topic - Next topic

niuchar

Witajcie, 

Miło mi tu gościć. Mam do Was pytanie - jako expertów.

Poszukuje mocnych, wyraźnych doznań smakowych. Niekoniecznie dymnych, czy cierpkich choć takie też lubię. Chodzi mi o intensywność, wyrazistość i głębię smaku oraz aromatu.

Co polecacie z herbat Wam znanych, których smak długo pozostaje w pamięci i "zmusza" do ponownego jak najszybszego spotkania :) ???
Mmmmm...co za zapach....

Konrad

Miło nam powitać Cię na forum. :-)

Z herbat czarnych polecam Ci wszystkie z yunnańskiej odmiany purpurowej, czyli "yesheng". U nas w sklepie Fenqqing Yesheng lub Baoshan Yesheng - dla mnie najbardziej uzależniający smak, potężny i długi posmak.
Ogólnie rzecz biorąc, do Twojego opisu wpasuje się wiele herbat czarnych z Yunnanu, a wybór wśród nich jest ogromny...

Z herbat zielonych - sencha i gyokuro! Gyokuro bardziej jako coś "od święta", natomiast na co dzień sencha, koniecznie japońska. Bardzo pełny smak, który naprawdę zmusza do zaparzenia kolejnego czajniczka i picia w dużych ilościach.

Poinformuj nas o wynikach poszukiwań. :-)

niuchar

Wielkie dzięki, jak do tej pory od Was najbardziej smakowała mi Keemun Hao Ya i Long Jing choć niezły jest też Nepal Everest Green.

Zgodnie z Twoją podpowiedzią zamówię teraz  Fenqqing Yesheng. Zestaw Oolongów i Golden Monkey. Chce też sprawdzić różnicę między Long Jing-iem, z tegoroczną An Ji Bai :) No i Banche, by mieć co smakować wieczorkiem :)

Pewnie wpadną jeszcze ze 2-3 mieszanki, dla smakowych przygód :)

Dzięki za odpowiedź !!  Po testach podzielę się opiniami tu i w komentarzach na sklepie.

Mmmmm...co za zapach....