Zielona herbata dająca kopa i na popołudnie

Started by Marcin, 03 April, 2015, 22:02:47 PM

Previous topic - Next topic

Marcin

Witam,
moglibyście polecić jakąś zieloną herbatkę, która da mocnego kopa przed siłownią?
Budżet ograniczony, więc rozważam wybór którejś z niżej podanych:

Gunpowder, Lung Ching, Liu Pan Shui, Che Tai Nguyen, Sencha, Chun Mee.

Kiedyś piłem Gunpowder i mi nie podeszła. Ale to głównie dlatego, że była mocna i cierpka w smaku. Może tym razem warto po nią jeszcze raz sięgnąć i się do niej przekonać?
Lung Ching mam już końcówkę i muszę przyznać, że jedna z moich ulubionych herbat jakie piłem. Zamówiłbym jeszcze raz, tylko nie wiem, czy nie jest za łagodna w porównaniu do innych.

Jeszcze chciałbym jakąś herbatę na popołudnie/wieczór z małą zawartością teiny, żeby nie mieć problemów ze snem. Lubię Banchę, ale może tym razem coś innego?

lukasz

Witaj! Z mojej strony z podanych wyżej, mogę polecić "Liu Pan Shui". Herbata bardzo mi smakowała, zdecydowanie mnie pobudzała. Parzenie nawet 3 krotne wyciągało wg. mnie z herbaty wszystko  ;)

A co do herbaty na wieczór, to pierwsze co przyszło mi na myśl - właśnie "Bancha". Ale może poeksperymentuj z jakimś rooibosem, honeybushem? Co prawda to nie Camelia, ale fajne na wieczór/noc, wyciszające no i bezkofeinowe :)

Marcin

Ok, to pewnie wezmę Liu Pan Shui, bo jeszcze nie miałem okazji pić, a widzę, że dużo pozytywnych opinii.
No i pozostanę przy tej Banchy :-)
Rooibos jakiś jeszcze mam, ale nie wiem, czy mogę go pić. Teoretycznie jest pół roku po terminie ważności, ale jeszcze się nie rusza :-)

A tak przy okazji mógłbym jeszcze prosić o polecenie taniej herbaty czarnej? Keemun, Nuwara Eliya?

Dzięki za pomoc!

lukasz

W herbatach czarnych, to się zbytnio nie obracam, więc niestety nie mogę powiedzieć w tym temacie ani słowa ;) Ale co do terminu ważności, to ja w przypadku takich produktów, biorę je zdecydowanie z ogromnym przymrużeniem oka ;)

jurek

Na początek przygody z czarnymi polecam nieodmiennie Bi Hong Cha. Poza tym warto spróbować Assam Singri, Sikkim FTGFOP lub Złotego Yunnana.

Assam Mokalbari jeżeli szukasz czegoś, co da rano kopa, ew. popijacza do kanapek, ale wtedy to chyba lepiej kupić biedronkowe piramidki (swoją drogą całkiem niezłe :D)

pens

Krzys12

A na ile przed taką siłownią jest najlepiej pić herbatę, po której oczekujemy "kopa"?

lubie-herbatki

Hej. Wiem, że wątek stary, ale dla mnie bardzo przydatny. Właśnie kilka dni temu dołączyłem do pewnego klubu fitness i siłowni a jednocześnie zrezygnowałem z picia kawy (po prawie 20 latach picia :) ). Czy faktycznie herbata może dać kopniaka na siłownię? Byłoby super.
Meble, które lubię: http://www.forte.com.pl/pl

Monika PM

Quote from: lubie-herbatki on 07 October, 2016, 12:44:19 PM
Hej. Wiem, że wątek stary, ale dla mnie bardzo przydatny. Właśnie kilka dni temu dołączyłem do pewnego klubu fitness i siłowni a jednocześnie zrezygnowałem z picia kawy (po prawie 20 latach picia :) ). Czy faktycznie herbata może dać kopniaka na siłownię? Byłoby super.
Herbata jak herbata, ze swojej strony polecam Yerba Mate. Co prawda ciężko niektórym przyzwyczaić się do smaku, ale kopa daje

freesound

Mi największego kopa dają puery, zarówno Sheng jak i Shou. Jak się wypije 8 zalań z gongfu to można chodzić po ścianach  ;) Poza tym Yerba też daje rade.

karolinka777

Ja czasem piję yerbę, najgorzej na początku z tym smakiem ale dla mnie daje radę. Wszystko zależy jakiego kopa oczekujecie.

Future

Mnie w sumie najbardziej pod względem "kopa" odpowiada herbata zielona. Bardzo lubię ją pić, szczególnie jeśli jest dobra jakościowo. Zamówiłem nawet całkiem niedawno herbatkę zieloną (korzystałem ze sklepu http://szlachetnysmak.pl/) i przerzuciłem się na nią całkowicie. Kawę piję, ale już dużo rzadziej, bo bywało, że piłem ją w ogromnych ilościach.  :D

Broul85

Jeśli poprzedni post to próba reklamy to raczej kiepska bo na tym forum ludzie odróżniają oolonga od puerha. Klasyfikowanie ich w powyższym sklepie jako herbaty czerwone jest po prostu g...ie. Jeśli zaś naprawdę szukasz dobrej herbaty to polecam sklepy, w których ktoś zadał sobie na tyle trudu aby douczyć się o towarze wystawionym na sprzedaż. Wówczas możesz liczyć na udane zakupy i dobry produkt.
Zapraszam na mojego herbacianego bloga :)

https://chatea413168588.wordpress.com/

TeaLove

Ja zazwyczaj kupuję herbatę Sencha i bardzo dobrze się po niej czuję. Na siłownię nie chodzę, ale myślę, ze warto spróbować :)
suplementy FA Nutrition - polecam, sam stosuję

Konrad

Ja bym polecił eherbata.pl! Największy wybór herbat w Polsce. ;-)
A tak bez śmieszkowania: czego konkretnie szukasz?