Skąd czerpać profesjonalne wiadomości o herbacie?

Started by Frankie, 03 December, 2009, 00:47:42 AM

Previous topic - Next topic

Tymah

Miałem to. Książka beznadziejna. Np. wg autora wszystkie oolongi to czarne herbaty. Pełno półprawd, uogólnień, nieścisłych informacji. "Zapiski o herbacie" są o niebo lepsze, w książce p.Ruma nie ma nic wartościowego. Jest tam chyba nawet nieco informacji o Yerba Mate, co w książce o herbacie jest śmieszne.

mariusz

Tak, czytałem tą książkę, choć to właściwie słownik lub mini encyklopedia - i nie nadaje się do przyjemnego czytania, jak normalnej książki.

Treść - w pewnym okresie była uważana za jedyne tak obszerne źródło wiedzy słownikowej na temat herbaty. Trochę jednak ta wiedza jest zbyt okrojona i z wieloma nieścisłościami. Ale takie jest uważam też prawo słowników - podawana jest tam raczej sucha wiedza, którą czasem można różnie interpretować.

Nie przekreślam jednak tej pozycji w całości - oprócz słownika (gdzie wyjaśnienia są raz lepsze, raz gorsze), który jest główną częścią książki, jest np. wstęp w postaci historii herbaty - z kilkoma naprawdę ciekawymi faktami zebranymi w jednym miejscu.

plan dnia

Czy przeczytal ktos  moze w calosci "Powieki Bodhidharmy" profesora ASP Przemysława Trzeciaka ? Jakies uwagi czy odczucia  ?  Jak dla mnie wspaniałe opracownie , moze troche na zawysokim poziomie bo nalezy przyswoic sobie wiele terminow, oraz orientowac sie w histori Chin i Japonii. . Widac tu profesjonalizm osoby doswiadzconej jak przekazywac wiedze, osoby wspaniale  używającej  porównan zachodnich wartosci z dalekowschodnimi. Czasami tresc publikacji za bardzo odbiega od tematow herbacianych np. na rzecz spaw Zen'u. czy ceramiki  Z drugiej strony opis czajnikòw z Yixing jest zbyt skromny. a o Sencha-do nie ma chyba ani jednego slowa.
Mam ksiazke od 2ch tygodni i przegladam czytam, pewnie zajmie mi dlugi czas z zaznajomieniem sie z trescią.

Herbatnik

Ja na przykład niedawno odkryłem KLUB MIŁOŚNIKÓW DOBREJ HERBATY. Bardzo dużo fajnych informacji można tam znaleźć. I ogólnie fajny pomysł na zrzeszenie miłośników dobrego aromatu "

święto herbaty

herbacianka

dziwi mnie jednak jedno... dlaczego nikt na forum nie wspomniał nawet żartem o podróży za wiedzą do Chin czy Indii? mam znajomego, właśnie wielkiego i wieloletniego już fanatyka herbacianego. W ciągu ostatnich kilku lat odbył kilka wypraw, właśnie tropem herbacianym. Dzięki temu wie chyba już wszystko na temat tego wspaniałego trunku. Tak przy okazji - do azji wschodniej czy też południowo-wschodzniej można się już dostać za naprawdę relatywnie niewielkie pieniądze, warto to sprawdzić ;) pozdrawiam wszystkich fanów herbaty! :)

Tymah

Śmiem wątpić, czy można się kiedykolwiek nauczyć "wszystkiego o herbacie", tym bardziej na kilku wyprawach... ;)

herbacianka

dlatego właśnie napisałam: "chyba" wszystko, w sensie, że dużo :P

Naz

Głównie swoją wiedzę opieram na stronach internetowych. Z książek na temat herbaty posiadam obecnie jedną - ,,Zielona herbata najlepsza dla zdrowia" Cornelia Teufl. Spotkałem się z kilkoma rozbieżnościami na temat zaparzania poszczególnych odmian pomiędzy informacjami zawartymi w owej książce a eherbata. Duża rozbieżność jest w przypadku czasu zaparzania Hojicha. Mianowicie w książce podane są 2 minuty przy temp. 90 stopni. Ja stosowałem zalecenia eherbata i napar wyszedł bardzo dobry. Trudno mi wyobrazić sobie smak po dwóch minutach parzenia...
Co do polecanej książki Pochlebkina, udało mi się ją zdobyć na allegro i czekam z niecierpliwością na przesyłkę:) Kto chciałby nabyć ową pozycję, znajdzie ją na allegro. Dzisiaj były wystawione dwie książki.

mariusz

Co do Houjichy, to informacje na temat jej parzenia nie był naszym wymysłem, a producenta. Stąd tak też podaliśmy. Osobiście wolę ją dłużej poparzyć - smak nie różni się wiele bowiem to jest herbata która wiele oddaje już na samym początku parzenia, jednak dłuższe parzenie dodaje nieco głębi w tej płytkiej ale smacznej herbatce.

Lukas

Też uwielbiam dłuższe parzenie tej wypalanej herbatki. Choć czasem zachwyca mnie bardzo krótkie jej parzenie do 20 sekund, i to cała magia herbat :)

Tymah

I ja parzę ją dosyć długo, swoją drogą to rewelacyjna, choć faktycznie dość płytka, herbata ;)

plan dnia

"herbata nie ocenia samej siebie!"
Fakt  houji-cha - powstaje na bazie odpadow przy produkcji  wysokogatunkowych  herbat japonskich. Po typowej houji-  > nie mozna sie spodziewac  sie zbyt wielu  doznan.  Choc sa jednostki ktore produkuja unikalne houji-cha - poswiecajac na to ogromne ilosci czasu i energii  a efekty sa zaskakujace...

Lukas

spotkał się ktoś z tym filmem "I Ty możesz zrobić wspaniałą herbatę"
http://alejka.pl/wspaniala-herbata-seria-i-ty-mozesz-zrobic.html
warto ? czy jak większość z tego typu pozycji pomieszanie z poplątaniem.

Pablos

Jeśli o mnie chodzi to poleciłabym dwie stronki  :) jedna do strona klubu miłośników dobrej herbaty a druga to strona dilmah.pl jest tam dużo informacji o herbacie i nie tylko ;) myślę, że wszystkich miłośników zainteresuje   ;)