Herbata zielona poprawia pamięć?

Started by Narquelie, 25 April, 2014, 18:29:49 PM

Previous topic - Next topic

Narquelie

W marcu ukazał się artykuł szwajcarskich naukowców, którzy przeprowadzili badanie nad wpływem zielonej herbaty na pamięć.

Link do artykułu: http://link.springer.com/article/10.1007/s00213-014-3526-1/fulltext.html

Badanie polegało na podaniu uczestnikom napojów na bazie serwatki, które zawierały 13.75 gram i 27.5 gram ekstraktu zielonej herbaty. Próbie kontrolnej podawano napój niezawierający ekstraktu. Oczywiście uczestnicy nie wiedzieli do której grupy należą. Następnie poddano ich serii testów, a mózgi badano przy pomocy rezonansu magnetycznego. Okazało się, że ekstrakt z zielonej herbaty poprawia pamięć roboczą dzięki zwiększeniu łączności ciemieniowo- czołowej w mózgu.

Niby kolejne dobre wieści na temat pozytywnego działania zielonej herbaty, jednak warto zwrócić uwagę na ilość uczestników badania- 12 osób. Próba zdecydowanie za mała, żeby dać wiarygodny wynik. Ponadto nie wykorzystano naparu z zielonej herbaty, a jej ekstrakt (jak zrobiono napoje do badań można przeczytać w artykule). Mimo wszystko dobrze, że takie badania są przeprowadzane i jest ich coraz więcej. Z roku na rok coraz więcej wiemy o właściwościach fascynującej rośliny jaką jest Camellia sinensis.

duszyspokoj

Ciekawe badania i faktycznie dobrze, że kogoś to interesuje. Chociaż tak jak mówisz, próba na której było przeprowadzone badanie jest niewielka i raczej nie może być podstawą do wyciągania szeroko idących wniosków.

benedykta.wis

hmmm.... teraz wszystko ci zielone PRO

np zielona kawa, też słyszałam dobrych właściwościach
Polecam ciekawy artykuł na temat motywacji do pracy

maryla.sobczak

ja pije zieloną herbatę 2 razy dziennie ale przerzuciłam się teraz na lepszą, bo wcześniej to była typu tekanna, teraz to już daje ok 100 zł za 1 kg, czuć różnie w smaku jest bardziej intensywny
Sprawdzone usługi i instalacje elektryczne wrocław

selene

Jest to całkiem możliwe - przypuszczam, że zielona herbata ma jeszcze wiele korzyści, o których nie wiemy.

justynka

Krzys12

Ja szczerze mówiąc nie zauważyłem jakiś mega właściwości w swoim przypadku. Przestawiłem się na zieloną herbatę jakieś pół roku temu. Nie słodzę, zrezygnowałem z klasycznej herbaty, ale czy lepiej pamiętam? Ciężko to w sumie stwierdzić jednoznacznie.

zielony_herbaciarz

ja po prostu lubię zieloną herbatę za smak, ale oprócz tego nie widzę żadnych benefitów