Najlepsza zielona

Started by romek997, 06 January, 2014, 17:14:52 PM

Previous topic - Next topic

romek997

No właśnie jaka zielona herbata wam najlepiej smakuje, jaka jest najlepsza według was i dlaczego, a jakiej nie lubicie?

Wolicie bardziej Chińskie czy Japońskie?

crom

mnie przekonują raczej raczej chińskie, ale dobrą japońską też nie pogardzę, japońskie są droższe, trudniej dostępne ze względu na zalew tańszych chińskich podróbek i mają specyficzny trawiasty smak.

Chińskie gatunki są łatwiej przyswajalne dla osób nie przyzwyczajonych do herbat wysokiej klasy, są słodsze i mają większą różnorodność smaków.
Z Japońskich polecam schinchę i senchę z plantacji Yame oraz Banchę - w oryginalnych opakowaniach z Japonii (uwaga na tanie podróby).
Z chińskich lubię: Popoff de luxe, Lung Ching, Yunan superior, ostatnio zasmakowałem też w ceylon green oliphant i żółtej Huang Xiao.
Poza tym super są oolongi, białe też niczego sobie.

O dziwo nie przypadły mi do gustu herbaciane specjały Pi Lo Chun,  Green Monkey. Te tanie typu chun mee, china young hyson też nic nadwyczajnego. Chyba jestem zwolennikiem "klasy średniej" wśród herbat wysokogatunkowych.

Najlepiej zakupić sobie w dobrym sklepie po 50g każdej i próbować, sam znajdziesz co Ci pasuje. Smak wyrabia się po jakimś czasie dopiero. Ja lubię mieć kilka naraz, mocniejsze piję w południe a wieczorem mniej pobudzające gatunki.

mikado

Preferuję zdecydowanie herbaty japońskie. W końcu z Japonii wywodzi się uroczysty ceremoniał picia herbaty...  :)

tjsan

Oczywiście, że herbaty japońskie, a w szczególności shincha. Chińskie herbaty skończyły się w czasach dynastii Song.  ;)
..Herbata jest dziełem sztuki i tylko ręka mistrza może wydobyć jej najszlachetniejsze właściwości.

selene

Przez długi czas nie zwracałam nawet uwagi na to czy to chińskie czy japońskie piję. Jak zaczęłam się tym interesować, to okazało się, że preferuję japońskie :)

dziuba

Hmm...zielona z mieszanką białej i mandarynką , zielona z opuncją figową, zielona z pigwą :) to jest mój top 3 :D
Serdecznie zapraszam na: endermologia lpg.