herbata na codzień, tania, w dużych ilościach

Started by kiedysktos, 08 September, 2013, 10:34:42 AM

Previous topic - Next topic

kiedysktos

witam,

u mnie w domu odn. herbaty jest taki zwyczaj: do 1,5l. dzbanka wrzuca się torebkę Liptona albo np. dwie Sagi i pijemy tą herbatę zarówno na gorąco, jak i na zimno. Jest to więc słaba herbata pita w dużych ilościach.
Przez wiele lat dodawaliśmy cytrynę, ale po informacji o glinie przestaliśmy. Teraz taka sama czarna jest niezbyt dobra, więc czasem np. wrzucamy 1 torebkę tańszej czarnej, i jedną tańszej owocowej. (tańszej, bo są słabsze)

Picie na zimno to (podejrzewam) profanacja nr 1, a druga jest taka, że taką herbatę lekko słodzimy.

Szukam herbaty, która jest tania i dostępna w dużych ilościach (np. paczka 300g w jakimś supermarkecie). Nie wiem, czy lepszym (zdrowszym, tańszym) wyborem jest dla nas czarna, czy zielona. A może jakaś owocowa? Na pewno czarna (bez cytryny) nie jest dla nas atrakcyjna, więc może coś innego jednak.

Dodatkowo, zastanawiam się, jak zaoszczędzić na takiej herbacie. Dlatego z jednej strony szukam herbaty dostępnej w dużych ilościach, z drugiej - myślę nad wielokrotnym parzeniem.

Będę wdzięczny za wszelką pomoc!

ziomiwan

W markecie nic takiego nie znajdziesz. No chyba, że szukasz torebkowe.

A sypane herbaty w większych ilościach proponuję poszukać na allegro, znajdziesz tam tanio i dużo, nieraz całkiem niezłej jakości.

kiedysktos

Dzięki za odpowiedź!
A jakieś konrektne propozycje tanich gatunków, np owocowych albo zielonych? Nie chciałbym kupić zmielonej trawy pod tajemniczą nazwą na allegro :)

jurek

Jeżeli rodzina przyzwyczajona jest do czarnych to przy takich bym pozostał. Zazwyczaj wszelkiego rodzaju Yunnany są ok, nawet te najtańsze. Przez długi czas taki właśnie tani Yunnan był u mnie herbatą "codzienną". Kupowałem tutaj, albo w jakimś lokalnym sklepiku "kolonialnym" czy innym w stylu "Pożegnanie z Afryką" etc.

Teraz na co dzień pijam Bi Hong Cha - raz, że jest świetna smakowo, dwa że można ją parzyć "po rosyjsku" czyli wsypać susz do szklanki/kubka, zalać i tak pić. Poza tym jest bardzo wydajna - co też jest plusem. Można też, jak ktoś bardzo chce - ją słodzić. Nie niszczy to tak bardzo smaku jak w innych herbatach.

Minusem jest cena - 18 PLN za 100g. Podstawowy Yunnan (tutaj) jest jednak 6 PLN tańszy.

ziomiwan

Bi Hong Cha- zgadzam się jest bardzo dobra.
Cena nie jest zbyt wygórowana biorąc pod uwagę to, że jest to 100g.
A herbata jest bardzo wydajna, niezwykle esencjonalna i aromatyczna.

agnieszkaL

Picie herbaty na co dzień można urozmaicić tak, by smaki się nie znudziły, proponowałabym mieszanie: zielonej, zwykłej, earl gray i owocowej. Z pewnością sprawdzą się tu zarówno herbaty liściaste, jak i w torebkach (te w piramidkach pewnie lepiej smakować będą w kubkach :)

Moderator: Część posta usunięta. Będziemy wdzięczni za nie umieszczanie tego typu reklam na naszym forum.