Literatura herbaciana

Started by Ceoltoir, 09 July, 2013, 12:29:08 PM

Previous topic - Next topic

Ceoltoir

Witam! Forum to odnalazłem stosunkowo dawno, ale z powodu rosnącej pasji herbacianej postanowiłem się zarejestrować. Ostatnio dużo zdarza mi się czytać o herbacie w internecie. Są to jednak wiadomości szczątkowe/urwane i w żaden sposób nieuporządkowane. Czy w związku z tym moglibyście mi drodzy forumowicze polecić dobrą, fachową literaturę na temat herbaty? (preferowałbym po angielsku lub włosku, oczywiście po polsku także :P). Jeśli takowej nie ma zbyt wiele, to skąd najlepiej czerpać wiedzę? Rozumiem, że doświadczenie pełni tu niezwykle istotną rolę, jednakże nie mogłem znaleźć w Warszawie żadnych kursów ani nic podobnego (mam cichą nadzieję, że źle szukałem).

mariusz

Obecnie jest dość niewiele pozycji godnych polecenia napisanych po polsku, ale coraz więcej się ich pojawia.

Pozycja numer jeden nadal to "Zapiski o herbacie" Roberta Tomczyka - znanego w sieci z prowadzonego bloga herbacianokaligraficznie (z tego co wiem jest dość zajęty, ale szkoda że już dawno u nas nic nie napisał). Informacje tam zawarte są dość kompleksowe i są podstawowym kompedium wiedzy, prosto od osoby z bardzo dobrym doświadczeniem herbacianego świata.

Pozycja numer dwa to Powieki Brohidharmy, Przemysława Trzeciaka - historyczne spojrzenie na chińską i japońską sztukę herbacianą.

Numer trzy to wciąż "Herbata" Pochlebkina - stara pozycja radzieckiego znawcy herbaty, wciąż dość aktualna.

Ceoltoir

Dziękuję za odpowiedź, książki już do mnie lecą. Mam nadzieję, że niedługo zanurzę się w lekturze. Mam także drugie pytanie.. czy jest ktoś może z Warszawy, chętny aby pokazać jak dobrze parzyć niektóre gatunki herbaty? Swoista lekcja poglądowa byłaby bardzo przydatna. Chyba, że o po prostu kwestia prób i błędów oraz eksperymentowania.

mariusz

W zakresie dobrego parzenia herbaty...Głównie warto bazować na własnych doświadczeniach i eksperymentach. Dlaczego? Bo sami wiemy najlepiej co nam smakuje, a rozwijanie przygody herbacianej i odkrywanie sekretnych ścieżek ma właśnie urok i najwyższą wartość w tym że sami nimi podążamy.

Co nie znaczy jednak że mamy parzyć w ciemno :), lub bez wsparcia przyjaciół. Każdy ma jednak inne preferencje smakowe.

Jest wiele sposobów na parzenie herbat - najwięcej dotyczy herbat oolong i zielonych.

Niektórzy parzą np. Dan Congi na 25 sekund i są zachwyceni owocowymi nutami które wybijają się na pierwszy plan. Inni wolą przynajmniej parzyć przez minutę, dwie - aby poczuć jeszcze ostrzejsze smaki garbnikowe.

Można również parzyć herbatę ze względu na inne oczekiwania poza smakiem. (lecznicze, aromatyczne, funkcjonalne)

Zapraszam do poczytania też przewodnika, który też jest ciekawą bazą informacji: www.eherbata.pl/przewodnik.pdf

Ceoltoir

Dziękuję Panie Mariuszu za wyczerpujące odpowiedzi. Przygoda z herbatą "bardziej na poważnie" dopiero się dla mnie zaczyna, ale mam nadzieję, że koniec końców odkryję jej tajemnice.

Liu Mulan

Świetny przewodnik, widać ogrom pracy włożony w napisanie jego. Bardzo dobra robota:)

mariusz

Dziękuję za dobre słowo i wczytanie się :), mam nadzieję że wielu osobom się przyda aby wiedzę uporządkować.

Liu Mulan

Przyjemność po mojej stronie, fajnie skondensowana wiedza, tylko 9 stron ale wszystko jest ujęte.
Trochę brak w Polsce fachowej literatury, a z drugiej strony, ciężko edukować tych którzy tego najbardziej potrzebują ale tej wiedzy nie szukają.

wilkstepowy

Bardzo fajny poradnik, wiedza w pigułce (choć oczywiście by się chciało by stron było duuużo więcej;))

A "Zapiski o herbacie" Roberta Tomczyka właśnie wczoraj listonosz przyniósł. Bardzo okazyjnie udało mi się kupić na Allegro:). Sporo wiedzy jest tam zawartej - zwłaszcza o samej herbacie, jej odmianach, historii. Czuję trochę niedosyt części praktycznej, ale mimo wszystko bardzo przydatna i ciekawa pozycja.

Narquelie

Czytaliście może "Tao chińskiej herbaty" autorstwa Ling Yun? Nie ma tam zbyt szczegółowych informacji, ale można się co nieco dowiedzieć o historii herbaty, jej rodzajach i najsławniejszych herbatach chińskich, a także o przyborach do jej parzenia, przechowywaniu i wyborze jak najlepszej jakości herbaty w sklepie. Niestety tłumaczenie pozostawia wiele do życzenia... przykładowo przy przedstawieniu przyborów do parzenia herbaty chapan jest po prostu dwuwarstwową podstawką, a cha dao zestawem łyżek do herbaty itd...

Inoshishi

Widziałam to "Tao chińskiej herbaty" ostatnio ale póki co nie zdecydowałam się na zakup. Szkoda, że jest tak mało książek o tematyce herbacianej w Polsce. Może ktoś poleci jakąś porządną literaturę anglojęzyczną?

Narquelie

Ostatnio wpadłam na informację o tej książce: http://www.indianteachai.com/book.html
Wygląda pięknie i kusi  ::)

Lukassuss

Kurcze od 2 miesięcy poluję na Zapiski o Herbacie na Allegro i w antykwariatach czy księgarniach ale pozycja jest nie do kupienia...

Może ktoś ma jakiś namiar albo zna kogoś kto chce się pozbyć tej pozycji...

saykic

Skontaktuj sie z wydawnictwem. Wydawnictwem jest FU KANG. Zadzwoń i zapytaj się czy jest szansa na tę książkę. Inną alternatywą jest kontakt z moim zdaniem najlepsza księgarnią we Wrocławiu jeśli chodzi o tytuły trudno dostępne http://tajnekomplety.osdw.pl/ Zadzwoń. Oni robią cuda jeśli chodzi o pozycje trudno dostępne.

Lukassuss

Ok, dzieki. Niestety do FuKang nie można się dodzwonić. Do tej księgarni dzwoniłem ale chcieli żeby napisać maila. Napisałem - poczekamy, zobaczymy. Oby coś się udało.  :)