parzenie wodą z kranu

Started by marleyfan, 11 June, 2013, 23:18:45 PM

Previous topic - Next topic

marleyfan

Witam. Chciałem poraz kolejny poruszyć temat jakości wody na herbatę. Przyznaję się bez bicia, że używam wodyz kranu (z powodów finansowych). Chciałem się dowiedzieć czy istnieją jakieś herbaty, które dobrze sprawdzają się w parzeniu wodą daleką od idaeału. Piję głównie tańsze herbaty z eherbata.pl takie jak bancha, genmaicha, gunpowder temple of heaven czy pu-erh 5-7 lat.

tomasz

Po pierwsze to powiedz więcej o tym jaką masz wodę, bo czasem "kranówka" okazuje się lepsza niż butelkowana. Np. niektóre małe miasteczka mają swoje lokalne ujęcia głębinowe i woda jest naprawdę przyzwoita.

Dodatkowo co znaczy, że twoja woda jest "daleka od ideału"?

Dużo o tym już tutaj dyskutowano, poszukaj trochę na forum, jak nie znajdziesz odpowiedzi pytaj, ale wg. mnie nie ma takiego czegoś jak podział na herbaty które sprawdzają się i nie sprawdzają z daną wodą...im lepsza woda tym lepsza herbata, a to że herbata jest tańsza nie znaczy, że gorsza...

http://forum.eherbata.pl/index.php/topic,25.0.html
http://forum.eherbata.pl/index.php/topic,619.0.html

marleyfan

Wodę mam raczej twardą, bo kamień się osadza na czajniku. Jednak piję ją często po przegotwaniu i w smaku nie jest zła.

Krzysiek

Nie wiem czy mieszkasz w większym mieście? Jeśli tak to wejdź sobie na stronę zakładu wodociągów w twoim mieście, tam powinieneś mieć podany skład wody.
"Musiałem mieć chyba szesnaście lat, gdy zacząłem nie ufać życiu. Że doszedłem do pięćdziesiątki z usposobieniem tak mało podatnym na iluzję – tym nie przestaję się zdumiewać." -  E.Cioran.

marleyfan

Mieszkam na wsi w okolicach Białogardu w Zachodniopomorskiem. Na stronie białogardzkich wodociągów jest informacja o twardości wody. Wodę mam średniotwardą. są też informacje o zawartości żelaza i manganu, przewodniość i odczyn

Niekonwencjonalny

Podepnę się tutaj, bo nie ma sensu zakładać nowego tematu.

Co powiecie na temat tej wody, w kontekście parzenia herbaty? Jestem kompletnie początkujący i te cyferki zupełnie nic mi nie mówią.
http://imperial.net.pl/zwik/index.php?option=com_content&task=view&id=55&Itemid=84

mariusz

Witamy. Co do parzenia wodą z kranu, jest to norma dla wielu osób więc uznajemy raczej że jest to po prostu standard.

Generalna zasada, to jeśli ktoś chce mieć "lepszą" wodę to należy uważać na tzw zmineralizowane wody, które nie są dobre. Im mniej minerałów tym lepiej. Co do smaku, jest to bardziej kwestia gustu.

Są miejsca oczywiście gdzie woda z kranu jest smaczna, zwłaszcza gdy pochodzi ze studni głębinowych a nie z większych ujęć. Wtedy nie trzeba używać żadnych "specjalnych" wód. Po podanych parametrach wody trudno jest ocenić jej predyspozycje pod parzenie. Może jednak znajdą się osoby które to lepiej analizowały ?

Ewelinka

Powiedzcie proszę, czy w takim razie można zastosować dzbanek filtracyjny w celu polepszenia jakości wody z kranu?

Janek

Nie wiem czy nie lepsze będzie coś takiego
http://www.krainawody.pl/122-odwrocona-osmoza-puricom-stella.html
- poczytaj sobie opinie na blogach - dziewczyny piszą, że jakość herbaty
przygotowanej z wody przefiltrowanej jest zupełnie inna. Było zdjęcie
porównawcze -
http://www.tysiagotuje.pl/2014/01/recenzja-filtra-do-wody-puricom-stella.html
i

Ewelinka


Janek

Inne zdjęcia:



Chyba nie trzeba komentować? Przeciętni zjadacze chleba powinni zaopatrzyć się w taki filtr, a co dopiero mówić o nas...koneserach herbaty!

maringa

Quote from: Janek on 17 March, 2014, 17:04:39 PM
Nie wiem czy nie lepsze będzie coś takiego
http://www.krainawody.pl/122-odwrocona-osmoza-puricom-stella.html
- poczytaj sobie opinie na blogach - dziewczyny piszą, że jakość herbaty
przygotowanej z wody przefiltrowanej jest zupełnie inna. Było zdjęcie
porównawcze -
http://www.tysiagotuje.pl/2014/01/recenzja-filtra-do-wody-puricom-stella.html
i

O kurcze  :o

Ewelinka

Chciałam się tylko podzielić z wami, że kupiłam tą Stellę i herbata przygotowana na bazie filtrowanej wody naprawdę smakuje o wiele lepiej. Różnica w smaku zauważalna jest dla wszystkich, nie tylko dla tych co mają delikatne podniebienie ;)

momar

Szczerze mówiąc nie sądziłem, że jakość wody może mieć znaczenie jeśli chodzi o herbatę. Jestem laikiem w tym temacie i dopiero się uczę więc jest to niezwykle istotna wskazówka.

kot2kpg

Wg mnie jest jednak różnica, pomimo tego że palę, w herbacie z wody z mniejszą ilością minerałow jest więcej herbaty, wg mnie jest smaczniejsza. Mam czajnik z regulacją temperatury, Primaverę w nim do 95℃, zmniejszam temperature, zależnie od herbaty i zalewam. Wydaje mi się fajniejsza, ale koneser nie jestem, raczej żłopacz...a za zielone Japońce to się dam pokroić.