Jaki czajnik/zaparzacz wybrać?

Started by Uszek, 24 April, 2013, 20:42:53 PM

Previous topic - Next topic

Uszek

Sprawa wygląda tak - ja jestem zielony w temacie herbaty. Chciałbym zacząć dobrze, bez zbędnych kosztów... i nie wiem co wybrać. Jaki czajniczek do parzenia herbaty? Jaka pojemność? Jaki kształt? Czy ma to znaczenie inne oprócz wyglądu?
Herbatę zamierzam parzyć w filtrach papierowych, różną herbatę. Często sam, ale czasami w 2 osoby rzadko w więcej.
Proszę o pomoc.
Zapraszam na http://forum.wszystkookawie.pl/index.php - nowe forum ludzi z prawdziwą pasją

ziomiwan

Skoro chcesz parzyć w filtrach papierowych to po co Ci czajniczek??
Bo czegoś tu nie rozumiem...
Czajniczek kupujesz, żeby pić herbatę bez jakichkolwiek filtrów papierowych czy bawełnianych, czajniczek właśnie sam filtruje herbatę...

Kształt niema znaczenia innego prócz wizualnego, ale wielkość już tak, dla jednej początkującej osoby 150ml w zupełności wystarczy. 

Uszek

Bo filtr gdzieś trzeba wsadzić... i chyba nie do czarki/filiżanki. Zwykły dzbanek porcelanowy z przykrywką i wąskim dzióbkiem wystarczy?

A jeżeli kupiłbym porcelanowy czajniczek to mogę w nim parzyć różne herbaty?
Zapraszam na http://forum.wszystkookawie.pl/index.php - nowe forum ludzi z prawdziwą pasją

Liu Mulan

Chwilę się zastanawiałam nad Twoim pytaniem, jest to generalnie rzecz bardzo istotna. Czajnik dla początkującego niby rzecz banalna a jednak nie koniecznie. Ja zaczynałam od dużego czajnika, miał ponad 500ml. To zdecydowanie za dużo jeśli nie chcemy stracić majątku na herbatę i fajnie i intensywnie poczuć jej smak i aromat (oczywiście im większy czajnik tym więcej herbaty trzeba użyć). Ponieważ nie wyrobiłeś sobie jeszcze gustu herbacianego i chcesz parzyć wszystkie rodzaje herbaty, co w zasadzie na początku jest bardzo zrozumiałe ja polecam Ci troszkę większy czajnik niż ziomiwan. Uściślając polecam 300 ml, osobiście używam takiego w pracy wygląda on konkretnie tak kupiłam go na pchlim targu za chyba 3 zł. Sprawdza się genialnie. Ma wbudowany filtr przy dziubku (czytaj dziurki) przez co nie trzeba się bawić w żadne dodatkowe filtry/zaparzaczki.
Oczywiście jeśli chcesz parzyć aromatyzowane herbaty musisz liczyć się z tym, że ich aromat może pozostać w czajniku, przez co będzie wyczuwalny przy innych herbatach, z klasycznymi nie ma problemu.
Pozdrawiam

Uszek

W takim razie będę szukał odpowiedniego dzbanka dla mnie  :)
Sumując:
- poj. 250/300 ml
- porcelana/ceramika
- wąski, nie zbyt długi dzióbek
- najlepiej z dziurkami przy dzióbku
- najlepiej najtaniej

Może ma ktoś na zbyciu?  ;D
Zapraszam na http://forum.wszystkookawie.pl/index.php - nowe forum ludzi z prawdziwą pasją

Liu Mulan

W zasadzie to chyba mam dla Ciebie rozwiązanie, ja na ten pchli targ chodzę praktycznie co niedziele, będę teraz w tym tygodniu i mogę Ci kupić taki 300 ml podobny do tego co mam (jeśli znajdę w podobnej cenie co ja kupiłam) a widziałam że jesteś z Krakowa tak? Będę tam przelotnie 9 maja, jedziemy z ekipą do zakopanego i zatrzymujemy się na kilka godzin w Krakowie (min idziemy na herbatę do czarki  ;D ) więc mogłabym Ci go gdzieś tam na rynku podać ;)

ziomiwan

Herbatę którą i tak parzysz w filtrze, trzymałbym w kubku....
Bo co za różnica?? I tak ją dusisz w filtrze, więc czy to kubek czy dzbanuszek to nie robi różnicy...

Ale Mulan ma rację 300ml dla początkującego będzie OK.

Uszek

"dusisz"... czy parzenie w filtrze papierowym jest "nie zdrowe" dla herbaty? Jeśli będę miał dzbanuszek z filtrem przy dzióbku to nie będę używał dodatkowego filtra.

Czemu nie chcę w kubku? Ze względów estetycznych tylko i wyłącznie.
Zapraszam na http://forum.wszystkookawie.pl/index.php - nowe forum ludzi z prawdziwą pasją

Liu Mulan

Chodzi o to, że jak herbata ma większy liść to w filtrze nie ma możliwości swobodnego rozwinięcia się. W dzbanku będzie Ci się świetnie zaparzać bo liście będą miały całą powierzchnie dzbanka do swojej dyspozycji.  ;)

Uszek

Tutaj - http://www.youtube.com/watch?v=5dV7lmoV2Jc (1 min filmu). Tak chciałem robić ze względu na szybkie oddzielenie fusów od wody, no i szybkości czyszczenia... ale jeśli ma to negatywnie wpływać na smak herbaty to zrezygnuję z tego filtra.
Zapraszam na http://forum.wszystkookawie.pl/index.php - nowe forum ludzi z prawdziwą pasją

Liu Mulan

#10
Parząc w dzbanku który ma filtr przy dzióbku też oddzielasz szybko napar od fusów - to jest tylko kwestia przelania naparu z czajnika do kubka czy też czarki.
Ten czajnik z filmu ma dość dużą pojemność, parzenie w nim dla jednej osoby jest możliwe tylko z pomocą filtra bo niemożliwe jest przelanie całej zawartości czajnika do  1 szklanki.

Uszek

Czuję się zobowiązany do oficjalnych podziękowań w stronę Liu Mulan. Pomogła mi tutaj - na wirtualnym Forum, ale także w rzeczywistym życiu. Pomogła w wyborze czajniczka, ba nawet zakupiła i dostarczyła go. Coś niesamowitego odczułem gdy zajrzałem do paczuszki - bardzo miła niespodzianka...

Teraz popijam Genmaicha'e z ryżem - już wiem, że mnie wciągnęło na dobre - kolejne drogie hobby...

Kłaniam się nisko i całuje we wszystko  ;D
Zapraszam na http://forum.wszystkookawie.pl/index.php - nowe forum ludzi z prawdziwą pasją

Liu Mulan

Ja ciesze się, że mogłam pomóc  :)
Polecam się na przyszłość  ;D

ziomiwan

Widzę, że sprawa rewelacyjnie rozwiązana ;) .

Ja nadal odradzam filtr, choć nie wpływa (raczej) na smak herbaty, to jest zbędny gdyż czajniczki przeważnie mają filtr przy dzióbku.

Ceoltoir

#14
Jestem nowy na tym forum tak więc na początku chciałbym wszystkich powitać ;)
Jako osoba początkująca, także przymierzam się do zakupienia pierwszego czajnika (wcześniej tylko metalowy zaparzacz na kubek). W związku z tym mam pytanie, czy taki oto czajnik będzie odpowiedni, czy może szukać czegoś porcelanowego? Zamierzam w nim parzyć głównie herbatę japońską, zieloną.
http://eherbata.pl/produkt/opis/642
http://eherbata.pl/produkt/opis/1077

Chciałem się jeszcze zapytać (być może to pytanie, które spowoduje okrzyk oburzenia, ale skoro nie wiem, postanowiłem nadrobić braki).
Czy czajnik ceramiczny/porcelanowy w znaczący sposób wpływa na smak herbaty, porównując do zaparzania w czajniku szklanym?