Herbaty sklepowe z wyższej półki

Started by kasia, 12 December, 2012, 16:14:24 PM

Previous topic - Next topic

kasia

Zdaję sobie sprawę, że najlepsze, najbardziej aromatyczne i najprawdziwsze herbaty to te sypane, liściaste, które kupuje się właśnie w takich miejscach jak eherbata.pl, ale od czasu do czasu kusi mnie, by próbować tradycyjnych, szczególnie aromatyzowanych/smakowych herbat z "pudełek" (jestem osobą, która nie wyobraża sobie śniadania bez Twinings English Breakfast, choć pijam i lepsze gatunkowo Yunnan czy Darjeeling, a na codzień preferuję tylko sypane herbaty zarówno klasyczne, jak i z dodatkami).

Do tej pory kosztowałam herbaty polecane przez strony z ekologiczną żywnością - Pukka i Higher Living. Obie były fajne, nie jakieś rewelacyjne, dużo lepiej pachną niż smakują.

Zastanawiam się teraz nad Harney & Sons (w restauracji piłam ich ooilonga - tak mi smakował, że od razu na eherbata kupiłam sobie jedną wersję tej herbaty), Mighty Leaf Tea i Kusmi Tea (tę na pewno kupię, jak będę we Francji). Macie jakieś doświadczenia w temacie sklepowych herbat z wyższej półki?

mike

Ze sklepowych, jeśli chodzi o markety to wg. mnie warte uwagi są herbaty firm AHMAD oraz TWININGS. Nie piłem jeszcze lepszego Earl Greya niż ten w wydaniu AHMAD. Tej drugiej marki nie polecam Earl Greya, ponieważ rok temu zmienili formułę i nie smakuje już tak wybornie jak kiedyś, ale za to mają inne rodzaje dobrych herbat. To jeśli chodzi o herbaty czarne. Z marketowych czerwonych dobre są BIG-ACTIVE (dawniej BIO-ACTIVE), szczególnie polecam serię z upraw całkowicie ekologicznych i aromatyzowanych tylko naturalnymi olejkami. Cena smiesznie niska (7zł) jak za ekologicznego PU-ERHA. O dziwo ich wersje torebkowane nie są oszukane i smakują równie dobrze jak liściasta.

crom

według mnie z czarnych całkiem dobra jest Ceylon Premium OP od Dilmah, smakuje mi bardziej niż droższe wersje (Ceylon Gold) a nawet niż herbata na wagę podobnego typu (Ceylon High Grown OP). Przy okazji łatwa w zaparzaniu, trudno ją zepsuć.

Z zielonych i białych nie spotkałem w marketach nic ciekawego, większość producentów w ogóle nie podaje składu tego co jest w opakowaniu, ew. są to najtańsze dostępne gatunki wymieszane z nie-wiadomo-czym. Zdecydowanie lepiej smakują mi tutaj herbaty na wagę ze specjalistycznych sklepów. A już herbata zielona sprowadzana wprost z Japonii, w oryginalnych opakowaniach, to już w ogóle przepaść w stosunku do tego co można dostać w marketach.

W temacie herbat z marketów może pomoże w wyborze taki videotest: http://www.youtube.com/watch?v=YNkl6VVsxfY

alicjawoj

A czy herbata TEEKANNE to herbata  zwyższej półki czy raczej średniej?

mariusz

Adam Małysz jest ambasadorem marki, więc to raczej wyższa półka :)

Liu Mulan

Quote from: mariusz on 13 December, 2013, 15:51:26 PM
Adam Małysz jest ambasadorem marki, więc to raczej wyższa półka :)
Dobre :D

Z herbat czarnych polecam akbar gold - bardzo dobra herbata.
Oprócz tego tak  ahmad też jest ok i yunnan - te z serii de luxe są wporządku.

axet

http://www.tapeta-cytrynki-serwetka-filizanka-herbatka.na-pulpit.com/
Może ktoś wie co to jest ,te białe kostki jedna już w herbacie , a druga na spodku ?

Vardiane

Wg. mnie najlepszą herbatą dostępną w normalnych sklepach jest herbata marki Tarlton dostępna w Almie (http://alma24.pl/kategoria/91654/kawa-i-herbata/herbata-#mark=Tarlton). Bardzo lubię smak zielona earl gray, do tej pory widziałam tylko czarne earl gray, a zielona jest super.
Do tej pory piłam Dilmah, głównie jaśminową, ale ta jest od niej dużo lepsza, natomiast cenowo jest podobna. Szkoda tylko że poza Almą raczej nie da się jej dostać.

@axet stawiam że te kostki to są słodkie pianki takie same jak daje się do kawy

benedykta.wis

a czy tą herbatę akbar gold dostne w zwykłym markecie, czy musze poszukiwać jej w typowych herbaciarniach?

Co do Tekanny - mimo że Małysz jest ambasadorem tej marki to nie sądzę, aby była z wyższej półki, jest trochę droższ niż zwykła czarna - ok 5 zł za 20 torebek, ale wśród herbat high level to nie jest
Polecam ciekawy artykuł na temat motywacji do pracy

tjsan

Harney & Sons to chyba najlepsza marka z herbat puszkowych, choć poziom cenowy tych herbat wydaje się być zbyt wysoki.
..Herbata jest dziełem sztuki i tylko ręka mistrza może wydobyć jej najszlachetniejsze właściwości.

lucas2222

Mnie koleżanka poleciła firmę Sirocco, coś faktycznie dla koneserów, ale warte swojej ceny. Głęboki smak, aromat, stylowe opakowania – zwłaszcza mi się ich puszki na herbatę podobają. Oczywiście wybór mają duży – herbaty czarne, owocowe, zielone, co tam kto lubi. Warto zajrzeć do ich sklepu internetowego www.sirocco-tea.pl, albo jak ktoś mieszka w Gdańsku to można podejść do punktu stacjonarnego, mają takich kilka w Polsce.

chia

a co myślicie o tych herbatach w puszkach - nie pamiętam nazwy ale takie metalowe puszeczki opisane np john lennon itd i są na nich jakieś cytaty, dość drogie i nie wiem czy warto próbować czy to tylko cena za ładne opakowanie?