dla początkującego

Started by marleyfan, 23 November, 2012, 19:39:39 PM

Previous topic - Next topic

marleyfan

Jakie herbaty ze sklepu eherbata polecacie początkującemu? Mam zamiar kupić dwie zielone (jedną chińską i jedną japońską), jedną czarną i jedną pu-erh. Intersują mnie raczej herbaty niearomatyzowane.

jurek

Z czarnych polecam Keemuny. Do wyboru w eherbacie są tylko dwa. Który nie wybierzesz i tak będzie wspaniały.

Krzysiek

Skoro już polecamy, to ja mimo że początkujący z przyjemnością polecę Lung Ching. Niedroga, wydajna, lekka, o, ma niemal same zalety. Dobra na początek.
"Musiałem mieć chyba szesnaście lat, gdy zacząłem nie ufać życiu. Że doszedłem do pięćdziesiątki z usposobieniem tak mało podatnym na iluzję – tym nie przestaję się zdumiewać." -  E.Cioran.

Naz

Jeśli się nie spóźniłem, to na początek z chińskich zielonych polecam Ci Yunnan Lu Cha, natomiast z japońskich - Banchę, Kukichę lub Senchę, ale ja nie jestem fanem jej podstawowej wersji. Smakiem klasycznej czarnej z dodatkiem przyjemnych owocowych nut charakteryzuje się Assam Singri - dla mnie bomba:)Z pu-erh wybrałbym tą 5-7 letnią, z których miałem okazję pić z eherbata. Myślę, że dzięki nim poznasz klasyczne smaki dla danego rodzaju.

ziomiwan

Liu Mulan

ja ze swojej strony podpisuje się pod wszystkim co napisał ziomiwan, co do pu erh piłeś już jakieś wcześniej?