Zielona Herbata, a bezsennosc:(

Started by adhab, 16 October, 2012, 09:53:11 AM

Previous topic - Next topic

adhab

Pije ok. 4 szklanki zielonej herbaty. Pije je bardzo wczesnie ( kolo 6 am) jednak nie moge spac w ogole, mam dosyc wrazliwa psychike na 'pobudzacze'.

W jaki sposob mam zaparzac swoja zielona herbate, tak aby zamiast pobudzenia uspokajala ?
Pije Yunnan Green Tea

mariusz

Najlepszym sposobem jest pierwsze właściwe parzenie dać komuś kto tego bardziej potrzebuje. Teina wydziela się do naparu w ciągu pierwszych 40 sekund w 80-90 %. Więc jedną z recept będzie picie od drugiego naparu.

Krzysiek

A może przyczyna leży gdzie indziej, i wcale nie chodzi o te 4 szklanki zielonej herbaty, tym bardziej że piszesz że pijesz ją rano. Bardzo wiele zależy od organizmu. Ja np. jak jestem bardzo zmęczony to i po kawie zasnę bez problemu. Moja mama z kolei przez ładnych parę lat codziennie rano przed pracą wypijała szklankę mięty. W końcu zaczęła się zastanawiać dlaczego nie może zasnąć albo budzi się kilka razy w nocy, odstawiła miętę, problem zniknął.
A na jakość naszego snu wpływa bardzo wiele czynników, nie tylko pobudzacze jak kawa czy herbata. Coś o tym wiem.

"Musiałem mieć chyba szesnaście lat, gdy zacząłem nie ufać życiu. Że doszedłem do pięćdziesiątki z usposobieniem tak mało podatnym na iluzję – tym nie przestaję się zdumiewać." -  E.Cioran.

crom

yunan jest generalnie herbatą pobudzającą, jeśli chcesz herbatę która nie zawiera kofeiny to polecam np. japońską Banchę, można ją pić nawet przed zaśnięciem. Dla uniknięcia rozczarowań z powodu chińskich podróbek warto poszukać herbaty w oryginalnym opakowaniu z Japonii.
http://www.naturaherbaty.pl/herbata/bancha-64.html