Za herbatą po Polsce

Started by mariusz, 11 August, 2009, 02:12:29 AM

Previous topic - Next topic

mariusz

Chciałbym zainteresować Was mocno wątkami które nazwaliśmy "na herbacianym szlaku" Warto abyśmy wspólnie dzielili się wspomnieniami, zdjęciami, relacjami z naszych podróży i tych dużych i tych małych lokalnych, zasłyszanymi ciekawostkami. Myślę że realne jest aby w przyszłości powstała wielka mapa herbacianych miejsc, w których warto być, warto pochylić się nad kubkiem herbaty, czarką, filiżanką, szklanką. Aby choć przez chwilę móc przekazać innym coś cennego co przeżyliśmy.

Te wątki mam taką cichą nadzieję - będą jednymi z najciekawszych.

Tak na początek - nieco podchwytliwe pytanie - w jakich regionach Polski pije się najwięcej herbat trochę lepszych gatunkowo?

white monkey

możemy zacząć od południowego wschodu..szlak może mieć swój początek w sanoku ;D herbaciarnia nazywa się teraz prawdopodobnie "u mnicha", ale nie jestem pewna bo dawniej nazywała się "bogna". wybór herbat może nie jest największy i najlepszy, ale jest całkiem przyjemnie i dodatkowo można zaopatrzyć się w przyprawy. za dwa tygodnie wybieram się w bieszczady to może uda mi się zrobić jakieś zdjęcia :) pozdrawiam

Cajnik

Jedną z najslynniejszych herbaciarni jest ta w Kazimierzu Dolnym i zwie się "U Dziwisza". Można tam dostac wiele ciekawych herbat i widac ze właściciel tam bardzo dba o jakość. Jest to podobno kultowe miejsce, gdyż wielu artystów odwiedzających kazimierz zawsze się tam zatrzymuje. Klimat we wnętrzu przypomina klimat starych knajp na krakowskim kazimierzu ale gustownie wystyngowane wnętrze licznymi satrymi pamiątkami przypomina bardziej na myśl rosyjskie wpływy herbaciane. Jeśli tam będziecie spróbować musicie czekoladek z matchą oraz matchowych pischingerów. (oprócz świetnych herbatek oczywiście)..

white monkey

przy okazji festiwalu herbaty w cieszynie miałam okazję próbować tych łakoci. przepyszne! skoro mowa o tym mieście to nie wypada nie wspomnieć o herbaciarnii "laja" na zamku. dobre herbaty, fachowa obsługa i pozytywny klimat. a potem to już tylko do czech, bo tam do dopiero mają herbaciarnie.. ;)

bartłomiej

W Cieszynie w podziemiach Zamku jest przepiękna urokliwa herbaciarnia z fajkami wodnymi. Można na wiele godzin odlecieć od cywilizacji i czasu...

sakuraa1212

Bardzo ładna i oryginalna herbaciarnia jest w Łodzi na ul. Narutowicza , nazywa się "Dwa księżyce"
  Dekoracja wnętrza połączyła w sobie wszystkie możliwe tematy : zdjecia innych krajów,maski, fortepian, stare obrazy itd...więc każdy znajdzie coś dla siebie.
  No i oczywiście herbaty są na wszystkie smaki  :)

ziomiwan

A więc i ja dodam herbaciarnię która to bardzo podoba mi się ze względu na jakość podawanych herbat jak i wystrój oraz klimat towarzyszący temu miejscu.

A herbaciarnia znajduje się w dawnym Spichlerzu Richtera w Słupsku.

Nawet i herbaciane menu dla Was znalazłem.

http://www.herbaciarnia.slupsk.pl/menu/

Ale brakuje mi w tej herbaciarni więcej oolongów...

Narquelie

Ożywię trochę ten wątek, bo temat herbacianej mapy Polski bardzo mi się podoba. Mogę ze swojej strony wspomnieć o herbaciarni z mojego rodzinnego miasta, która w części odpowiada za moje zainteresowanie herbacianym światem. Jest to "Assam" mieszczący się na Starym Rynku w Bielsku- Białej. Lokal jest położony częściowo w piwnicy i ma wspaniały klimat: są poduchy, dywany na ścianach, mnóstwo różnych herbacianych drobiazgów porozkładanych po półkach, wyciszająca muzyka, a nawet kominek  ;). Co chyba najważniejsze- ludzie tam pracujący znają się na temacie. Przynajmniej tak było kiedyś... jak jeszcze miałam możliwość odwiedzania tego miejsca w miarę często. Także gdybyście kiedyś przejeżdżali przez Bielsko to polecam jako jedno z obowiązkowych miejsc do odwiedzenia  :).

Nandariel

Zna ktoś może z Was jakąś dobrą herbaciarnie w Gdańsku, ewentualnie na terenie całego Trójmiasta?
Kiedyś miałem okazję być w jednej (w dosyć małym miasteczku), jednak w żadnym stopniu nie była to profesjonalna herbaciarnia.
Kelnerki, które parzyły i podawały herbatę kompletnie nie miały pojęcia jak to robić, wypiłem wtedy małą filiżankę zielonej herbaty i była ona po prostu nie dobra.
Szukam więc herbaciarni, w której ludzie wiedzą jak zaparzyć herbatę, to jest oczywiście priorytet.