Troche pytań od "średnio" zaawansowanego ;)

Started by epyon, 31 May, 2012, 12:30:57 PM

Previous topic - Next topic

epyon

Witam
To mój pierwszy post na forum, wiec przy okazji chciałbym się z z wszystkimi przywitać. Herbaty pijam już od dłuższego czasu, głównie zielone. Zaopatrywałem się w sklepach typu Five o'clock, ale teraz chciałbym bardziej to "usystematyzować" bo tam brałem co popadnie. Miałbym też pare pytań, które męczą mnie o jakiegoś czasu + prosiłbym o polecenie jakiś fajnych herbat ;)
Przeglądałem troche forum, ale podobnych pytań nie znalazłem, jeśli powtarzam to sorry.

1. Czytałem, że pierwsze zalanie(kilkanaście sekund) powinno się wylać i dopiero ponownie zalać "na serio". Robić tak w każdych herbatach czy tylko określonych? Chodzi o walory smakowe czy usunięcie zbędnego syfu/chemii z liści?
2. Herbaty smakowe/aromatyzowane. Kupujecie takie czy robicie sami? Jeśli tak to jakie owoce? Świeże,suszone?
3. Gdzie trzymacie herbate? Żeby nie wywietrzała, nie straciła smaku itd. Puszki metalowe? Do tej pory trzymałem w torebeczkach które dostałem razem z herbatą.
4. Woda. Mieszkam w okolicach Łodzi, woda w kranie niby jest wysokiej jakości, ale ma troche kamienia. Bierzecie zwykłą wode czy kupujecie jakieś inne wynalazki?

No i jakbyście mogli polecić jakieś fajne herbaty. Jak przeglądałem oferte sklepu to piłem Gunpowder Temple of Heaven, jakąś Senche, Banche i ostatnio kupiłem Yue Zhou Long Jing(wnioskuje, że Lung Ching), kupowane w sklepie wymienionym wyżej, wiec nie wiem czy lepsze/gorsze i czy to w ogóle to samo co w eherbata.pl. Napewno chciałbym spróbować białą, żółtą, pu-ehr, yerbe(mam sprzęt) i jakąś czarną + coś fajnego zielonego. Na początek małe próbki do "zbadania rynku" ;)

Pff chyba wszystko, pewno o czymś zapomniałem, jak mi się przypomni to jeszcze bedę marudził.
Pozdrawiam

ziomiwan

Witaj! :)

1. Nigdy tego nie rób. Pierwsze parzenie bardzo często jest jednym z najlepszych.
2. Nie kupuję. Nie robię. Ale możesz uzyskać taką herbatę, dodając np. imbir. Owoców suszonych i innych takich wynalazków nie polecam, herbata staje się ohydna.
3. Torebki strunowe w które pakowana jest herbata m.in. w eherbata.pl (inne niż te które daje Ci fajfoklok), a pisząc precyzyjnie. Opakowanie typu Tripleks (laminat trójwarstwowy) poliestr PET 12 μm + aluminium AL. 8 μm + polietylen PE-60 μm
4. Ja od jakiegoś czasu używam wody filtrowanej filtrami Brita. Herbata z takiej wody jest dużo lepsza, niż zwykła kranówka.

Z herbat polecam wszelakie oolongi, m.in. milk oolong, oraz inne dostępne w sklepie, wszystkie są smaczne.

Naz

Witam.
Też nie wylewam pierwszego zalania. Szkoda każdej chwili parzenia. Robi się to dla oczyszczenia liści z "brudu" lub dla ich "rozgrzewki", czyli np. pierwszego rozwinięcia liści, przed właściwym parzeniem. Nie piję herbat smakowych, nawet własnej roboty. Jedynie w czasie przeziębienia skusiłem się na herbatę ze startym korzeniem imbiru. Herbatę przechowuję w metalowych puszkach, ale jedynie z podwójnym zamknięciem oraz w torebkach strunowych, w których dostaję susz z eherbaty. Jeśli chodzi o wodę, to używam Primavery. Jeśli lubisz herbaty smakowe, to może spróbujesz Genmaichy, która składa się z zielonej herbaty i prażonego ryżu. Z innych zielonych duże wrażenie zrobiła na mnie Xin Yang Mao Jian Supergrade, którą na eherbacie dostaniesz w małych 9 gr torebkach. Na razie wybieraj herbaty, kierując się głównie opisem i szukaj swoich najlepszych:)