Herbata z cytryną - zdrowa czy nie?

Started by modessef1, 25 April, 2012, 17:48:23 PM

Previous topic - Next topic

modessef1

Witam.
Jakiś czas temu pojawiła sie teoria, że dodawanie do herbaty cytryny jest niezdrowe bo z takiego połączenia coś się wytwarza blablabla nie wiem dokładnie o co chodzi dlatego pytam Was:)

Dodam, że pytam w kontekście zielonej herbaty.

modessef1

"W liściach herbaty znajduje się glin (aluminium). Po zalaniu liści wrzątkiem, do naparu trafia około 25 proc. pierwiastka. Nasz organizm w takiej postaci na szczęście go nie przyswaja.

Jeśli jednak dodamy do herbaty sok z cytryny, to powstanie cytrynian glinu. I w takiej postaci, aluminium jest już przyswajalne przez nasz organizm."

Janusz

Quote from: modessef1 on 25 April, 2012, 17:52:32 PM
"W liściach herbaty znajduje się glin (aluminium). Po zalaniu liści wrzątkiem, do naparu trafia około 25 proc. pierwiastka. Nasz organizm w takiej postaci na szczęście go nie przyswaja.

Jeśli jednak dodamy do herbaty sok z cytryny, to powstanie cytrynian glinu. I w takiej postaci, aluminium jest już przyswajalne przez nasz organizm."

Czy to dotyczy także herbaty czarnej ?

modessef1

we wszystkich artykułach które czytałem pisano właśnie na bazie czarnej herbaty. Ale z zieloną zapewnie jest podobnie więc postanowiłem nie łączyć i piję teraz wodę z cytryną osobno w trakcie dnia

Arkaszka

Jak będziesz pił 1 filiżankę herbaty z cytryną raczej nic ci nie grozi