Przeziębienie a smak herbaty

Started by Naz, 13 April, 2012, 14:42:36 PM

Previous topic - Next topic

Naz

Miałem właśnie wątpliwości, co do worka foliowego. Za Twoją radą owinąłem korzeń dwoma kartkami i włożyłem do lodówki.

gooner92

Nie wiem jak się taki korzeń będzie przechowywał, bo te gazety szybko nasiąkną. Włożyłbym na twoim miejscu ten korzeń jeszcze do jakiegoś pojemnika.

Naz

Chodzi Ci o nasiąknięcie zapachami z lodówki, tak? Włożyłem go do takiego większego, wbudowanego pojemnika, gdzie leżą warzywa, nie wydające intensywnych zapachów.

gooner92

#18
Tak. Z drugiej strony wydaje mi się, że w zamkniętym pojemniku, gdzie panują dosyć stałe warunki po pewnym czasie powietrze będzie w 100 % nasycone i po prostu imbir nie będzie tracił wody i innych związków, które z niego parują. Z drugiej strony nie wiem jak warzywa, ale np. jabłka wydzielają etylen, który przyspiesza dojrzewanie zerwanych już owoców i leżących obok warzyw, co w konsekwencji powoduje szybsze psucie się tych warzyw. Nie szukałem informacji na ten temat, więc ciężko mi się do końca wiarygodnie wypowiedzieć. Ja na wszelki wypadek trzymam ten imbir zawinięty w kartkę papieru i papier z gazety w szczelnym pojemniku.

Przeczytałem, że z warzyw etylen wytwarza tylko pomidor, z owoców oprócz jabłek jeszcze gruszki, banany i cytrusy. Nie wiem jaki ma to wpływ na imbir, ale jako ciekawostkę chciałem podać ;D

Naz

Jabłka akurat w tym pojemniku się nie znajdują, były w nim przechowywane pomidory i banany. Teraz akurat nie ma żadnych z nich. Jednak nie zależy mi tak na właściwościach smakowych imbiru, żeby szukać mu nowego najbezpieczniejszego miejsca. Imbir, to nie herbata:)Jeśli się popsuje, a będzie potrzebny, to najwyżej kupię nowy.

ziomiwan

Imbir tak szybko się nie popsuje gdyż ma silne działanie bakteriobójcze i nawet jakoby troszkę konserwuje potrawy do których go dodamy.
Niema co wydziwiać. Ja trzymałem go w pojemniczku na jajka (nie trzymam w lodówce jajek gdyż nie powinno się nawet tego robić), wraz z cytryną. Może tak spoczywać tam przynajmniej miesiąc.

begreen

Quote from: ziomiwan on 16 April, 2012, 19:56:09 PM
Zgadza się  gooner92. Imbir należy zetrzeć. Plasterki nie oddają wszystkiego.
najlepiej bardzo drobnie