Main Menu

Kawa

Started by Tymah, 06 October, 2011, 12:46:10 PM

Previous topic - Next topic

ziomiwan

Jeśli o kawę chodzi to proponuję odwiedzić http://forum.wszystkookawie.pl/ , a tam specjaliści doradzą nam i kawę i polecą kilka dobrych palarni.

Ja skorzystałem i jestem zadowolony, mam świeżą i pyszną kawę!

Kolorek91

Ja z reguly kawe kupuje w Piotrze i Pawle, czesto jest duzo gatunkow, swiezo palonych.

crom

w palarni można nabyć kawę która ma kilka DNI od palenia, w sklepach zwykle są takie które mają pół roku, rok lub więcej. W palarniach skandynawskich tak długo leżakowaną kawę uznaje się za przeterminowaną, oznaczają termin przydatności do spożycia na 6 m-cy.
O dużej różnicy w jakości samych ziaren nawet nie mówię....niedawno porównywałem Brazylię MK Cafe ziarnistą 3 miesięczną do jej odpowiednika z dobrej palarni - różnica w espresso i cappucino była znaczna i to bynajmniej nie na rzecz masówki.
Wybór należy do kupującego.

Ombre

A ja polecam też poczytać sobie o tym, dlaczego kawa wcale nie jest aż tak pożądana z samego rana w pracy :D

http://www.praca-swietochlowice.pl/porady-dla-pracownikow/598/a-ty-co-masz-dzis-na-sniadanie

Ciekawy artykuł, cytuję jednak fragment dla zainteresowanych: "Od czego dzień zaczynają pracownicy? Odpowiedź wcale nie jest skomplikowana? Oczywiście od kubka kawy [...]. Z rana jednak znacznie lepiej oczyścić organizm. Specjaliści od żywienia przekonują, że dobrym rozwiązaniem jest sięgnięcie po szklankę wody z plasterkiem cytryny. Innym, równie dobrym rozwiązaniem, jest sięgnięcie po herbatę. Poza zieloną (zawierającą sporo przeciwutleniaczy), polecana jest czerwona lub herbaty ziołowe."

Czyli widzicie - herbata jednak jak zwykle okazuje się korzystniejszą opcją ;).

lubie-herbatki

Wow. Piję dużo kawy i jakoś do tej pory nie wpadłem na to, żeby kupić przez internet :). Dzięki za linki, już je odwiedzam :).
Meble, które lubię: http://www.forte.com.pl/pl

alicjawoj

ja kupuje tylko na CAFEZIHNO, najlepsze :)

a teraz myśle o edukacji i praca psycholog

baranek99

Dokładnie jak użytkownik wyżej.
Bardzo polecam CAFEZIHNO,jak dla mnie bezkonkurencyjna :)

kaziutek

Kawa jednak nie jest dla mnie. Strasznie boli mnie po niej głowa... Pewnie przez to podnosi ciśnienie :(

Betta

ja nie piję kawy w ogóle od 2 lat tylko herbatka :)

jola40

Mówcie co chcecie, najlepsze jest kakao. Zwłaszcza Decomorreno  ;D

Żart.

Palona, mmm.

Marek88

Bez kawy rano w pracy byłoby ciężko. Dobra kawka z mlekiem pozwala się obudzić i daje małego kopa do działania. Nie należę do rannych ptaszków, dlatego potrzebuje z rana czegoś co doprowadzi mnie do jakiegoś użytku. Próbowałem też Yerba Mate bo podobno ma podobne działanie, ale jednak kawa ma lepszy smak. Ja kawę już od pewnego czasu kupuję w internetowej hurtowni Spozywczo. Mają bardzo duży wybór kaw i herbat w niskiej cenie. Zakupy można robić online a wysyłka jest darmowa i dociera do Ciebie w ciągu 24h. Najbardziej mi smakuje rozpuszczalna kawa Nescafe Gold lub Nescafe Intenso. A wy jakie kawy najbardziej lubicie?

[Link reklamowy usunięty przez moderatora]

Albin

Ja nie piję kawy w ogóle, kiedyś nie mogłem "wstać" bez mocnej czarnej, teraz sobie jakoś radzę... :)

pens

Minimum 1 kawa dziennie. Czasami 2. Po trzech kawach zaczynam odczuwać objawy nadciśnienia. Niewiele mi trzeba, chociaż znam ludzi którzy i 10 kaw potrafią wypić.

AnetaMalejczyk

Ja kupuję Nescafe Creme i pije z cukrem i z mlekiem. Jestem niszczycielem kawowym (jak to mówią pijący czarną gorzką)  :)

MariaK

Coffeedesk :) Bardzo duży wybór kaw z różnych palarni podzielonych na kategorie pod względem metody parzenia - idzie się łatwo połapać, która będzie odpowiednia pod ekspres, a która pod dripa. Dobrą opcją są też lokalne palarnie, w lepszych kawiarniach też sprzedają ziarna.